Small preview image

För första gången på lång tid verkar AMD ha processorer för både desktop och servermarknaden klara för lansering vid ungefär samma tidpunkt. Tidigare har serverprocessorerna fått förtur, men denna gång ska även desktopmodellerna vara redo att ge sig ut i världen. Servermodellen Shanghai ska nå AMDs förstapartners under fjärde kvartalet och om inget går snett ska Deneb finnas tillgänglig vid samma tidpunkt. Deneb är namnet på den nya fyrkärniga 45nm processorn och en av huvudanledningarna till att processorn ska vara redo för lansering är att de första modellerna ska utvecklas för Socket AM2+, alltså inte AM3.


[Redaktörens anteckning: Detta är en ompublicering av den tidigare produktplanen som uppdaterats för att ändra några faktafel.]



AM2+ modellerna kommer att lägga sig över de nuvarande toppmodellerna i AMDs sortiment. Klockfrekvenserna kommer att hamna mellan 2.6-3.0GHz för de två AM2+ modeller vi väntar oss. Det finns dock ingen garanti för att vi kommer att få se en 3.0GHz Deneb på AM2+, det är alltid möjligt att AMD väljer att köra det säkra före det osäkra. Deneb kommer att erbjuda sig av samma DDR2-minnesstöd som nuvarande Phenom-processorer.


Under första kvartalet ska AMD tillkännage sin AM3 plattform och tillsammans med deras 8xx-styrkrets ska man erbjuda stöd för DDR3-minne hos AMDs processorer. De Deneb-baserade processorerna för AM3 plattformen kommer att spänna över ett mycket bredare klockfrekvensspektrum eftersom det blir den enda fyrkärniga arkitekturen för AM3 plattformen. Instegsmodellen sägs vara klockad till mins 2.4GHz och att syskonet som ska lanseras samtidigt knuffar upp klockfrekvensen med 200MHz.


Detta betyder att AM2+ kommer att sitta på trumfkortet vad gäller klockfrekvenser tills andra kvartalet när de snabbare AM3 modellerna väntas dyka upp. Dessa ska arbeta i liknande klockfrekvenser som AM2+ modellerna, med andra ord mellan 2.6-3.0GHz. Alla Deneb modeller stödet 512KB L2 cache per kärna, 6MB delad L3 cache och DDR3-1333 minnesstöd. AM2+ processorn kommer att arbeta inom ett TDP värde av 125W, medan de två första, och långsammare , AM3 modellerna är specificerade till 95W. De två snabbare AM3 modellerna som lanseras under andra kvartalet 2009 kommer med ett TDP värde av 125W.


Uppdaterad: Tillsammans med de fyrkärniga Deneb-processorerna ska AMD lansera en serie av trekärniga modeller baserad på sin 45nm Heka arkitektur under första kvartalet. Dessa kommer att husera samma L2 cache, 512KB, men ingen delad L3 cache. Processorerna blir exklusiva för AM3 plattformen och ska som mest dra 95W. De två första modellerna ska dyka upp mellan 2.4GHz-2.8GHz.


Uppdaterad: AMD kommer att lansera en EE (Energy Efficient) fyrkärnig Propus modell under första kvartalet. Siffrorna pekar på ett TDP-värde runt 65W och en klockfrekvens på 2.3GHz. AMD kommer att lansera en andra EE modell som arbetar i 2.1GHz vid endast 45W, men detta i andra kvartalet. Det har inte nämnts något om Deneb-baserade EE modeller.


Uppdaterad: AMD kommer även att tillkännage två olika trekärniga serier baserade på Heka-arkitketuren, med L3 cache, och Rana arkitekturen, utan L3 cache. De är båda exklusiva för AM3 plattformen och ska dyka upp under andra kvartalet 2009.


Denna produktkarta sätter helt klart AMD tillbaka i hetluften då de flesta processormodellerna är riktade mot de segment precis under Nehalems inriktning. De tre Nehalem-modellerna kommer att leka i segmentet på och över 2000 kronor, medan AMD mestadels fokuserar på segmentet under 2000 kronor med sina nya modeller.


Faktum är att AMD har så mycket tro på Deneb att man nu funderar på att återinföra FX-plattformen. Deneb FX kommer att lanseras under sommaren 2009, men vi är inte säkra på exakt vad som särskiljer serien från de vanliga Deneb-modellerna, eftersom alla specifikationer ännu ser väldigt lika ut.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid