Spelaren Web Player för spelmotorn Unity Engine gör sig redo för sina sista stunder i solskenet. Chrome, Firefox och Microsoft Edge har alla redan slutat ge stöd för spelaren eller har planer på att ta bort stöd. Unity Technologies erkänner att även de har gett upp och att spelmotorn kommer att bli av med sitt stöd för webben med start nästa år.

Unity Engine, en spelmotor som har stöd för ett tiotal olika plattformar, kommer snart att bli av med sitt från sin utvecklare på webben. Unity Technologies har bekräftat att Unity 5.4, som är tänkt att lanseras under mars månad 2016, kommer att sluta ge utvecklare möjlighet att exportera sina projekt för Unity Web Player. Samtidigt erkänner företaget att många konsumenter inte längre har möjlighet att spela äldre eller nya webbspel som har skapats i Unity.

Webbläsare tar bort stöd

Under september månad i år lanserades Google Chrome 45. Den nya webbläsaren introducerade flera nya funktioner men lämnade också stöd för NPAPI, en teknik för plugins som används av Unity Web Player, bakom sig. Detta betyder att den senaste versionen av Googles webbläsare inte längre har stöd för tekniken. Mozilla bekräftade också nyligen att Firefox kommer att sluta fungera med NPAPI-plugins med start under slutet av nästa år. Samtidigt fortsätter Microsoft att utveckla sin nya webbläsare Edge, som aldrig har haft stöd för NPAPI och som troligen aldrig kommer att få stöd för tekniken. Det är med dessa faktum som Unity Technologies nu har bestämt sig för att sluta ge stöd för Unity Web Player.

Unity engine web player 2

Spelet Ashen Rift kan spelas genom Unity Web Player.

Gamla webbläsare till räddning

För spelare betyder Unity Technologies beslut att framtida spel inte kommer att vara byggda på Unity Web Player men också att det kommer att bli svårt att spela existerande Unity Web Player-spel i framtiden. Spelen kommer inte att sluta fungera för äldre versioner av Google Chrome eller nuvarande versioner av Firefox men i framtiden kommer de bara fungera på de äldre webbläsaren som riskerar att innehålla säkerhetsbrister.

Spel som har utvecklats för Unity kommer att kunna exporteras och spelas med WebGL i framtiden. Enligt Unity Techologies finns det dock flera funktioner i Web Player som inte existerar i WebGL. Detta betyder att det inte är säkert att existerande Unity Web Player-spel kan konverteras direkt från Web Player till WebGL utan att stöta på problem. Det finns med andra ord en risk för att vissa Web Player-baserade webbspel kommer att bli svåra eller omöjliga att spela i framtiden. Med det sagt kan Unity kanske göra webb-comeback med sin fulla funktionalitet när WebGL har utvecklats och fått ett större stöd bland webbläsare någon gång i framtiden.

Källa: Unity, Mozilla

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid