Ultrahd Blu-ray är det nästa och kanske sista optiska mediaformatet på konsumentmarknaden och nu har Blu-ray Disc Association avslöjat ett närmare lanseringsdatum för filmer och material. I januari 2016 ska de första Ultrahd Blu-ray filmerna och spelarna dyka upp på marknaden och gör det med högre upplösning, mer ljus och bättre färger än någonsin.

Ultrahd Blu-ray kommer med flera stora nyheter mot dagens Blu-ray format. De optiska skivorna rymmer en större mängd data och kommer att använda sig av betydligt effektivare komprimeringsteknik som gör det möjligt att öka bildinformationen och bildkvalitén rejält. Ultrahd Blu-ray blir det första optiska filmformatet som stödjer 4K-upplösning men det finns även en mängd andra nyheter som filmälskare jublar över och vi har samlat höjdpunkterna.

 • 4K-upplösning på rätt sätt
  Ultrahd Blu-ray är inte först med 3 840 x 2 160 pixlar men med över 100 Mbps i bandbredd finns det gott om data att ge högkvalitativa pixlar. Netflix strömmar i jämförelse ultrahd-upplösning med 16 Mbps.UltrahD BLuray
 • 100GB lagringsskivor och HEVC kodec
  De nya Blu-ray skivorna blir större än förra generationens och lagrar med 66 (2 lager) respektive 100 gigabyte (3 lager) betydligt mer bilddata än tidigare. Den effektivare HEVC kodecen gör det möjligt att pressa in extra mycket data på skivorna med liten bildkvalitéförlust.
 • HDR
  High Dynamic Range är den mest lovande bildskärmstekniken på väldigt länge. Högre ljusstyrka men ännu viktigare bättre detaljer i både mörker och ljusstarka miljör ger skillnad på allt material oavsett avstånd eller TV-storlek.
 • 10-bit färgdjup och bredare färgspektrum
  Färger, färger och åter färger. Ultrahd Blu-ray kommer att leverera bättre färgåtergivning på alla plan med stöd för 10-bit samt flera betydligt bredare färgspektrum som Rec.2020 och DCI-P3 vilket ska minimera banding och ge bättre bildkvalité överlag.
 • HFR – Filmer i 60 bilder per sekund
  För alla er som sett 3D-verisonen av The Hobbit-triologin på Bio är ni medvetna om vad HFR kan bidra. High Frame Rate ökar bildfrekvensen från 24 upp till 60 bilder per sekund och ger mer följsamt material, även om kritiker menar att effekten ger en dokumentär eller såpa-liknande känsla.

Ultrahd Blu-ray kommer även med andra nyheter som stöd för HDMI 2.0a med HDCP 2.2 krypteringsskydd samt nya högupplösta ljudformat. Vad som inte kommer att finnas stöd för är 3D i 4K-upplösning. Även om Ultrahd Blu-ray är bakåtkompatibelt med 1080p 3D-filmer på Blu-ray blir det inget nytt stöd för 3D i ultrahd-upplösning.

Se även:Ultra HD Blu-ray är snart här – vi dreglar över 4K och HDR hos Samsung

I en intervju med Avforums avslöjar Blu-ray Disc Association (BDA) ordförande Dan Schinasi inte bara att de första Ultrahd Blu-ray produkterna lanseras i januari 2016 han bekräftar även att filmstudiorna är aktiva i lanseringen. Han påpekar också att Ultrahd Blu-ray till skillnad mot strömmad media över internet kommer att ge en kontinuerlig upplevelse med högre kapacitet än vad dagens streamingstjänster kan erbjuda.

Under CES 2016 i Las Vegas väntas vi få se massvis med demonstrationer av Ultrahd Blu-ray och de första spelarna och filmerna ska dyka upp på marknaden kort därefter.

Källa: Avsforum

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
hymerRKKaffiMannMASSSWEDE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
AMD73
Medlem
AMD73

Vad som inte kommer att finnas stöd för är 3D i 4K-upplösning.Redan gammalt innan det ens har släppts. Halva grejen var väl att kunna få 3d i 4k?. vill säga 1080p gånger 2. Idag suger 3d totalt. Nu är det spikat vi inte ska ha 3d hemma. Ligger väl pengar bakom att bara bio ska ha tillgång till det?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

@AMD73, tror att den väldigt låga efterfrågan på 3D i 1080p är orsaken till att de inte brytt sig om 3D i 4k.

hymer
Medlem
hymer

Och där blev det bestämt att jag köper en 65-70 UHD TV till julrean 🙂 Har alla hyfsade modeller stöd för HDR?

Gadgety
Medlem
Gadgety

”…blir det inget nytt stöd för 3D i ultrahd-upplösning.”

Så 4K säger nej tack till hela barnfilmsmarknaden.

Nordic Hardware,kommer 4K vara tillgängligt på PC, eller blir det ”exklusivt” på dedikerade 4K-spelare? Alltså i och med 4K passar man på att täppa till kopieringsrisken, ungefär som DSD/SACD? Efter vad jag förstår kräver det inga nya laser, utan är enbart software upgrade. Ni kanske redan har publicerat en teknologifokuserad artikel? What’s the lowdown?

Magnus
Medlem
Magnus

Det här luktar väldigt konstigt. Filmer sas lanseras hösten 2015 och spelarna för julmarknaden. Skall dessa släppas i januari då folk har dåligt med pengar och inte har någon köpkraft. Nej det hela verkar väldigt konstigt.

RK
Gäst
RK

[quote name=”Gadgety”]”…blir det inget nytt stöd för 3D i ultrahd-upplösning.” Så 4K säger nej tack till hela barnfilmsmarknaden. Nordic Hardware,kommer 4K vara tillgängligt på PC, eller blir det ”exklusivt” på dedikerade 4K-spelare? Alltså i och med 4K passar man på att täppa till kopieringsrisken, ungefär som DSD/SACD? Efter vad jag förstår kräver det inga nya laser, utan är enbart software upgrade. Ni kanske redan har publicerat en teknologifokuserad artikel? What’s the lowdown?[/quote] UltraHD BluRay kommer att använda AACS 2.0, dvs en uppdaterad variant av samma system som används på dagens BluRay. Jag har svårt att se att man helt skulle… Läs hela »

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

4k + HDR + HFR høres veldig bra ut.

Når kan vi kjøpe filer for nedlasting så vi slipper å svømme i plastikk-cover og oppripede ubrukelige plater!?

Kan godt betale samme prisen for skikkelige filer i stedet for disse fordømte platene! Bøker kan jeg ha i bokhylla, film og serier vil jeg ha lagret på en filserver!

RK
Gäst
RK

[quote name=”KaffiMann”]4k + HDR + HFR høres veldig bra ut. Når kan vi kjøpe filer for nedlasting så vi slipper å svømme i plastikk-cover og oppripede ubrukelige plater!? Kan godt betale samme prisen for skikkelige filer i stedet for disse fordømte platene! Bøker kan jeg ha i bokhylla, film og serier vil jeg ha lagret på en filserver![/quote] Ja, det är den stora frågan det! Fast jag är rädd för att de stora filmbolagen är alldeles för upptagna med att jaga pirater för att inse att det inte bara skulle vara möjligt att erbjuda sådana tjänster, utan att de också… Läs hela »

hymer
Medlem
hymer

Förövrigt jävligt konstigt att Netflix inte erbjuder 4k streaming till PC.

Medlem
Pär

3D i 4k är nog helt enkelt tekniken idag som inte orkar hänga med. Det är trots allt dubbla mängden data som båda ska lagras och visas samtidigt. Idag är det redan svårt nog att visa 4k i önskad kvalité. Det kommer så fort tekniken hinner ikapp. Vad gäller Netflix 4k är det inte så svårt att förstå företagets synpunkt. Varför de endast visar 4k på Netflix godkända produkter har med piratkopiering att göra. Netflix satsning på 4k är mer eller mindre deras utgift. Och vill inte att det läcker ut hur som helst.