Samsung slår på stort med sin satsning på ultrahd och högupplösta TV-apparater och under IFA visar företaget även upp sin första Ultrahd Blu-ray spelare. Med stöd för ultrahd-upplösning, hdr och 10-bitars färgdjup levererar Ultrahd Blu-ray upp mot 4 gånger högre bitrate än dagens 4k-material.

Trots att ultrahd och 4k-upplösning funnits på TV-marknaden i ett par år är utbudet av ultrahögupplöst videomaterial fortfarande mycket begränsat. Förutom egna inspelningar med mobiltelefoner och videokameror är det främst streamingtjänsterna som anammat tekniken. Exempelvis Netflix som idag levererar ultrahd-sändningar över internet.

Begränsningarna är dock uppenbara, Netflix 4K-material har en bithastighet på runt 16 megabit per sekund, ungefär hälften mot vad dagens Blu-ray format i 1080p upplösning.

HDR, 60 fps och 10-bitars färgdjup

Även om upplösningen är hög så är videoinformationen kraftigt begränsad och här finns det varken på kort eller mellanlång sikt någon vettig lösning förutom ett nytt optiskt format. Ultrahd Blu-ray ska vara svaret där det med en kapacitet på mellan 50 till 200 gigabyte per sekund finns utrymme för inte bara 4K-upplösning utan även extra videoinformation för High Dynamic Range, 60 fps, 10-bits färgdjup samt ett bredare färgspektrum med stöd för Rec. 2020 samt DCI P3.

Ultrahd Blu-ray är för många videoentusiaster ett minst sagt efterlängtat format och som i början av nästa år kommer att dyka upp på marknaden. Samsungs första spelare UBS-K8500 visas upp under IFA-mässan i Berlin och ger parad med Samsungs senaste SUHD-apparater en riktigt imponerande bildupplevelse med inte bara härlig detaljrikedom utan även livliga HDR-scener.

Samsung UBS-K8500 ska lanseras i början av första kvartalet 2016 med en prislapp på under 5 000 kronor. Den stora frågan som kvarstår är då hur mycket material det kommer att finnas tillgängligt på det format som av många anses vara en ren entusiastprodukt.

Mer från IFA 2015:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Tobberianondjultomte2SoWErAJaqan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jaqan
Medlem
Jaqan

Intressant, men fortfarande så krävs det en stor skärm om man ska njuta av 4K på c:a 3-3.5meters avsånd vilket blir dyrt!.

Erik
Medlem
Erik

Finns det stöd för HFR i 3D? i så fall vilken upplösning är det 60fps?

ondjultomte2
Gäst
ondjultomte2

[quote name=”SoWErA”]Finns det stöd för HFR i 3D? i så fall vilken upplösning är det 60fps?[/quote]

3 Vad? 🙂

HDR är om något en teknik man vill ha!

Tobberian
Medlem
Tobberian

[u]TV-Brymeter[/u]

SHD 1
FHD 10
UHD 12
Större gamut 20
10bit [b]100[/b]