Small preview image

Xeon 5300 kommer vara namnet på Intels första fyrkärniga serverprocessor och som vi tidigare rapporterat väntas processorserien lanseras officiellt den 13 november. Sin vana trogen med Core-arkitekturen har dock Inte redan smygstartat PR-kampanjen för Xeon 5300-familjen och det genom en presentation av servertillverkaren Tyan. Unde IDF Taipei har nämligen Tyan visat upp ett serverkluster som använder sig av 5 noder med 2 processorsocklar vardera. Med 10 stycken Xeon 5300-processorer under huven blir det hela 40 fysiska processorkärnor som arbetar tillsammans och detta ska ge en beräkningskraft på runt 45 Teraflops.



Tack vare den relativt strömsnåla Clovertown arkitekturen ska systemet inte ha högre strömförbrukning än 15KW. Vilket onekligen är en hel del jämfört med en vanlig kontorsdator men ingenting mot riktigt maffiga serverkluster. Priset på Tyan Typhoon ska ligga på runt 50 000 amerikanska dollar, vilket i svensk valuta skulle ge ett butikspris på drygt 376 000 kronor.


Tyan Typhoon är garanterat bara en av mängder serversystem som kommer lanseras med Intels nya fyrkärniga processorer den närmaste framtiden. Servermarknaden har alltid nytta av parallell arbetskraft och det har Xeon 5300 (Clovertown) gott om.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid