Twitch är en av de hetaste företagen på spelmarknaden idag med sin livesända videotjänst med samma namn. Twitch används av miljontals spelare som vill visa upp sina färdigheter och företagets vd Emmett Shear bör ha en god insikt i spelbranschen. Nu hävdar han att dagens generation av spelkonsoler med största sannolikhet blir den sista i sitt slag.

Spelkonsoler har i årtioende varit favoritenheterna för de som velat döda några kvällstimmar med digitalspelunderhållning. Receptet har under lika lång tid sett ut på samma sätt, lansera en fysisk spelkonsol med fasta specifikationer. Börja pumpa ut spel samtidigt som spelutvecklare lär sig att krama det allra sista ur den fasta hårdvaran som används i konsolerna.

Spelkonsolens livscykel är på tok för lång

Med allt mer fokus på mobila spelplattformar som smartphones och surfplattor samt framsteg inom användarvänlighet för PC-spelare är framtiden för spelkonsoler mer oklar än någonsin. Det hävdar åtminstone Twitch vd Emmett Shear som tror att dagens spelkonsoler som Playstation 4 och Xbox One troligtvis blir de sista i sitt slag på marknaden.

“The problem is, the seven-year upgrade lifecycle doesn’t work in the face of the two-year upgrade cycles for every other hardware platform. It’s so intrinsically built into how consoles get manufactured and made and the full business model, that I’d be surprised to see another generation.” säger Emmet Shear till The Guardian.

Med det sagt tror inte Shear att stationära spelmaskiner kommer att försvinna helt. Han tror snarare att de kommer förvandlas till maskiner med flera användningsområden som multimedia, kommunikation och liknande. Samt att de kommer få betydligt kortare livslängd där han öppnar för att både Microsoft och Sony skulle kunna komma att introducera uppgraderade modeller av sina senaste spelkonsoler. Med förslagsvis kraftfullare kretsar och mer minne.


Steam OS och Steam Machines är PC-datorer som mer liknar spelkonsoler i sin design och användarvänlighet.

Uppgraderade konsoler redan i år?

Det Emmett Shear beskriver låter onekligen mycket likt just en PC men speglar även den utveckling vi sett på spelkonsolmarknaden. Både Microsoft och Sony har tryckt hårt på annan funktionalitet bredvid spelandet och samtidigt baseras båda konsolerna på komponenter som används på PC-marknaden. Om vi får se komponentuppgraderingar redan i denna generationen av spelkonsoler är inte bekräftat men det är något som åtminstone vissa aktörer redan förväntar sig. Där bland annat Netflix produktchef påstår att både Microsoft och Sony har ombonade konsoler under utveckling för lansering redan i år.

Källa: The Guardian Bildkälla: Digitaltrends

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
nsjoslseSven Tobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sven Tobak
Gäst
Sven Tobak

Men uppgradering av konsoll är ju ingen nyhet, har hänt under Sega bl a. Sedan blir det dock krångligt, ska speltillverkare tillverka till båda versionerna av PS4:an, för om dom bara tillverkar till den nyare, snabbare versionen så kommer det ju bli mindre kundbas och mindre klirr i kassan. Och det här med telefon spelande, är det verkligen så jävla eftertraktat på riktigt? Jag förstår om någon desperat vill slå ihjäl tid medan denne sitter hos tandläkaren eller dylikt och att detta är utbrett, men att sätta sig ner med ett spel man sett fram emot är ju inte riktigt… Läs hela »

Medlem
WIRN

[quote name=”Sven Tobak”]…personligen har inte sett ett enda lockande spel på telefon eller platta.[/quote]

själv lirar jag gta och civilization på min platta och gillar’t

joslse
Gäst
joslse

Det sades för några år sedan att det troligtvis inte skulle komma några nya konsoler efter 360 och ps3:an och om det mot förmodan dök upp nya konsoler skulle dom sälja dåligt…riktigt så blev det ju inte.. Det netflix syftar på är modeller av Xbone och Ps4 som klarar netflix 4k..troligtvis passar dom på med att introducera slim modeller samtidigt…alltså utökar funktionaliteten men samma spelprestanda. Uppgraderings cykeln på 7år tror ja inte på heller till nästa generations konsoler utan kanske runt 5år med amd hårdvara så utvecklingen underlättas med liknande hårdvara mellan konsolgenerationerna…och ett pris på max 399dollar som antagligen… Läs hela »

ns
Gäst
ns

Det har börjat komma några modeller smart-TV med Android och redan nu finns det spel för sådana i Google Play. När detta blir vanligt och att apparaterna får mer prestanda så att man kan köra avancerade spel, då kommer de att konkurrera ut konsolerna helt. Detta blir garanterat spiken i kistan!

Spel i smart-TV öppnar också upp för fler spelutvecklare eftersom de då inte behöver betala hundratusentals eller miljoner i avgifter för en release. De slipper också den superproprietära utvecklingsmiljön som en spelkosol innebär och kan istället använda standard-API på en java-plattform.