Ok kanske inte fler än fyra elefanter men i alla fall är det mer intressant för en datanörd. Redan när vi började höra rykten om PCI Express fanns det spekulationer om att man skulle kunna dubbla grafikkraften i datorerna genom att helt sonika installera två grafikkort.


Amerikanska Alienware har gjort slag i saken och släppte idag en pressrelease som talar om den nya tekniken de kallar VideoArray” och ”X2”.


Genom att utrusta deras moderkort med två stycken PCi Express 16x-portar ska man kunna installera två PCi Express grafikkort som sedan jobbar i tandem. Mer tekniska detaljer får vi för närvarande fantisera ihop själva eftersom pressreleasen är kort och väldigt ”PR-aktig”. Dock anar vi att det rör sig om Scan Line Interleaving eller Frame Interleaving där grafikkorten alltså renderar antingen varannan scanline eller fram för att på så sätt teoretiskt dubblera prestandan. Någon 100 procentig prestandaökning lär vi dock knappast se då det finns flera faktorer som spelar in. Tex. lär korten behöva innehålla identiskt minne. Det vill säga även om korten har 256 MB var så är innehållet det samma vilket gör att det inte blir de 512 MB man annars kanske kunnat tänka sig.


Oavsett hur de tekniska detaljerna ter sig så är det här såklart högintressant teknologi för alla dem som har råd med två grafikkort. Tyvärr är det dock inget som är ämnat för svenska marknaden ännu. För närvarande kommer Alienware bara sikta på USA med sin försäljning.


Läs pressreleasen här.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid