Det pratas brett och vilt om olika ARM-baserade processorkretsar för tillfället och den trots allt kanske mest kända av den nuvarande generationen är Qualcomm Snapdragon. Nu avslöjar tillverkaren att de första produkterna med en tvåkärnig 1,2 GHz Snapdragon CPU ska väntas ut på marknaden första kvartalet 2011.

Qualcomm meddelade felaktigt under ett pressevent tidigare i veckan att deras värstingmodell på 1,5 GHz skulle dyka upp i början av nästa år, ett uttalande som nu dementerats då denna CPU inte väntas stå klar förrän slutet av nästa år.

Qualcomm MSM8260 och MSM8660 med en klockfrekvens på 1,2 GHz lär dock räcka långt för de flesta smartphones och kommer att bjuda på stöd för uppspelning av 1080p video samt 3D och 2D accelerering genom Open GLES 2.0 samt Open VG 1.1.

Hur kretsen står sig mot den nya generationen av Cortex A9-baserade SoC-kretsar från NVIDIA, Samsung och Texas Instruments blir också viktigt. Dagens Snapdragon-kretsar har lite svårt att hävda sig i grafiska applikationer, något som lär bli viktigt att prioritera när både NVIDIA och Samsung verkar höja ribban avsevärt med nästa generation.

snap

Den nya generationens Snapdragon-kretsar sägs huserar en ny Adreno 205 GPU som ska vara betydligt kraftfullare än den nuvarande generationens Adreno 200 GPU, men samtidigt ligger i jämn nivå med PowerVR SGX540 som bland annat Samsung Hummingbird redan idag utnyttjar, en GPU-prestanda Samsung säger sig femdubbla med sin Orion-krets nästa år.

Qualcomm har så vitt vi vet inte bekräftat vilken grafikdel som används i sin nya 1,2 GHz Snapdragon-krets, men man lär få slänga på lite extra kol för att hänga med i svängarna under nästa år.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
PoontusMcKinleythis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Känns som om jag hoppar denna generation av Smartphones, får bli efterföljaren till Desire när den nu dyker upp.

McKinley
Medlem
McKinley

Jag misstänker tyvärr att Snapdragon blir det långsammaste alternativet bland alla dessa nya dubbelkärniga CPUs sett till prestanda/MHz.

@this
Efterträdaren till Desiren blir förmodligen Desire HD med 4.3 tums display och tyvärr bara Snapdragon processor på 1GHz enkelkärnig CPU.
Rykten som sagt

Poontus
Medlem
Poontus

Android lär återigen spöa iPhone när denna kommer 🙂
jag har aldrig varit så nöjd med en telefon som jag är nu (Desire) men har samtidigt aldrig längtat efter att köpa en ny telefon som nu (vill ha snabbare och större skärm)