På dagens mobiltelefonmarknad är det färgskärmar, inbyggda digitalkameror, MMS och liknande finesser som driver marknaden framåt. Det är i alla fall de svar man fått på undersökningar gjorda av Industrial Economics and Knowledge Center (IEK) och nu har IEK även givit oss en prognos för framtidens drivkrafter på mobiltelefonsmarknaden.
Det ser ut att bli satellit-TV och NFC-kapabla telefoner som kommer leda marknaden inom en nära framtid.
NFC (Near Field Communication ) är en teknik som kanske få hört talas om. Vilket i sig inte är så konstigt då den bara funnits på marknaden undet ett par månader, och det enbart i Japan.


Kort och gott är det en trådlös kommunikationsteknik som låter användaren nyttja sin mobiltelefon som t.ex. sin plånbok eller kontokort. Helt enkelt genom att låta telefonen kommunicera med en betalstation digitalt.
NFC har kort räckvidd men genom att mer eller mindre föra sin telefon i intill en betalstation kan man elektroniskt betala sin tågbiljett eller liknande på ett enkelt och smidigt sätt.


Av NFC och Satellit-TV låter kanske det förstnämnda som den intressantaste tekniken men att kunna följa nyhetsmorgon på telefonen på väg till skolan eller jobbet är kanske framtidens melodi.


”Adoption of NFC-equipped phones should spread from Japan to Europe and North America by 2006, said IEK, adding that TV phones will also spread from South Korea to other countries, worldwide, around the same time.”


Det ser alltså ut att dröja ett tag innan vi får se dessa tekniker i svenska mobiltelefoner men det var inte någon direkt överraskning.


Källa: DigiTimes

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid