Public Service-kommittén har nu lagt fram ett förslag om att ta bort TV-licensen och ersätta denna med en individuell skatt baserad på inkomst.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har nu tagit emot ett förslag från public service-kommittén som yrkar på att man ska göra sig av med dagens TV-licens och ersätta denna med en individuell skattavgift för alla personer över 18 år och som har en tillräckligt hög årsinkomst.

Personer som har en årsinkomst på upp till 131 000 kronor kommer inte att behöva betala någon avgift. Personer som tjänar 163 000 kronor per år ska betala 109 kronor i månaden, eller 1 308 kronor per år, vilket också föreslås vara taket för avgiften.

Det förslag som nu presenteras förväntas kunna träda i kraft den 1 januari 2019 efter att kommittén lagt fram sin fulla utredning under slutet av 2018, om det klubbas igenom av riksdagen det vill säga.

Blir den nya skatten verklighet så ska även Radiolicens i Kiruna att avvecklas, vilket innebär att 120 jobb kan komma att försvinna när det då blir Skatteverket som får ansvaret för att se till att den nya avgiften betalas.

Billigare för den som bor ensam – dyrare för hushåll med flertalet vuxna

I dagens läge är det endast en avgift per hushåll som har en eller flera tv-mottagare, Radio- och TV-avgiften ligger idag på 2 340 kronor per år. Detta innebär att om det nya förslaget går igenom så skulle ett hushåll med till exempel två vuxna personer som båda tjänar 163 000 kronor eller mer per år kommer att behöva betala totalt 2 612 kronor om året.

Personer som bor ensamma och som tjänar tillräckligt för att behöva betala avgiften kommer dock inte att behöva betala mer än 1 308 per år, ner från nuvarande 2 340 kronor.

I kommitténs förslag så nämns det även att när Radiotjänst väl avvecklats och dess utgifter helt försvunnit år 2020 så kan den nya avgiften komma att sänkas.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

28
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
20 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Kimthe impossible quizMarkattM.Moe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Korkat, tv-avgiften är ett gammalt tänk som infördes för att kunna finansiera och hålla flytande den första kanalen och senare den även den andra kanalen. Detta var bra för sin tid då den hjälpte den nya tekniken tv att rota sig i Sverige. Idag minskar tvtittarna, allt fler ser sig mätta på program på streamingsiter och har kanske inte ens tv, dessa kommer att gå från 0kr till 1300+ kr för något de inte får ut nånting av. De blir mao tvingade att kasta flera tusen i sjön.

Morkul
Medlem
Morkul

Måste bara påpeka att du har helt fel. För det fösta så är det ingen TV-Avgift utan Radio-och tv-avgift, vilket täcker betydligt mer än Tv som du försöker få det att framstå. Historisk så började det alltså inte alls med ”tv-avgiften är ett gammalt tänk som infördes för att kunna finansiera och hålla flytande den första kanalen och senare den även den andra kanalen”. Utan denna avgift kom redan innan TVn och var endast för radiomottagare. Sedan att någon blir tvingad till att betala någonting de inte vill ha, ja så¨är det i en demokrati, Tagit upp det i en… Läs hela »

Medlem

Nej det är inte helt fel, även om den bytte namn och numer refereras till ”Radio- och tv-avgift” så går mest troligt den absolut största delen av den 7.7 miljarder budget de får in till Tv. De andra kanalerna vilka konkurrerat med svt har haft det otroligt svårt men de (inte alla) har lyckats överleva utan att bli finansierade via staten. Vi borde ha klippt navelsträngen till svt för länge sedan och låtit dem försöka stå på egna ben och drivas efter egna intäkter. Programutbudet skulle med stor sannolikhet lätt kunna bli bättre. Det du påpekar om att vi betalar… Läs hela »

Medlem

Neoliberalt svammel! Ett ”friklippt” SVT skulle uppenbart omedelbart sjunka ned i samma reklam-, idol- och dokusåpeträsk som de existerande kommersiella kanalerna. Det skulle bli en konkurrens om samma tittare som redan ser på kommers-TV; utbudet skulle knappast gynnas av detta. SVT kan erbjuda ett vidare utbud just för att de är oberoende av marknadskrafterna. Din inställning är lika obegåvad som de som propagerar för att mataffärer borde få börja sälja vin och sprit, ofta med argumentet att ’det skulle med stor sannolikhet förbättra utbudet’, när alla vet att det du skulle kunna köpa blir samma marknadsledande 3-5 märken i alla… Läs hela »

Medlem

Undrar vem som svammlar här, jag har inte påstått att jag inte vill betala skatt, det jag påstår är att jag inte vill avlöna ett företag jag och många andra inte har någon kontakt med och vi blir fler ju mer tiden går då tv-generationen dör ut och internet-generationen tar över. Detta är en äldre artikel som visar hur fördelningen av yngre tittare var för 12 år sedan: https://www.svd.se/unga-tv-tittare-valjer-bort-svt jag har tyvärr inga siffror för idag men det såg dystert ut då och man kan endast fantisera om hur illa det ser ut idag. Det är redan konkurrens om samma… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

För det första går samtliga SVTs program att se via internet så de hänger ganska väl med i utvecklingen, just där i alla fall.

Hela argumentet: ”Jag tittat inte på SVT så jag VILL inte betala” Fungerar inte i en fungerande demokrati. SOm jag sade tidigare så finns det ett hundratal olika skatta finansierade eller subventionerade tjänster som jag inte använder och inte vill betala för. Ska vi ha kryssrutor på deklarationen för vilka vi vill betala för och inte framöver?

Medlem

Det är ointressant om programmen finns på internet eller inte eftersom deras programutbud uppenbarligen inte grundar sig i vad folk vill se då de inte behöver bry sig över hur många tittare de får, då lär de ju inte heller locka in så många på deras internetalternativ?.

Morkul
Medlem
Morkul

Som jag skrev tidigare så är jag helt med på vad du säger. Skulle jag få min vilja igenom så skulle de ta bort all typ av ”underhållning” och endast inrikta sig på samhällsnyttiga program och nyheter. Då handlar det inte heller om antalet tittare utan själva informationen.

Edit: Dessutom har faktiskt inte SVT så dåliga tittarsiffror som man kan tro:
http://mms.se

Morkul
Medlem
Morkul

Hur du än vänder och vrider på det så är påståendet: ”, tv-avgiften är ett gammalt tänk som infördes för att kunna finansiera och hålla flytande den första kanalen och senare den även den andra kanalen” Hel fel då det som sagt var till radio sändningarna som detta startade och inte till TV. Men ja mest pengar går till TV men pengar går till mycket annat också. Bland annat till att hålla alla GPS:er Uppdaterande men väginformation, olyckor och liknande, vilket det är många Svenskar som använder. Att klippa navelsträngen till SVT håller jag inte alls med om att vi… Läs hela »

Medlem
Kenneth Gustafsson

SVT är i behov av vissa förändringa men inte nedläggning. Både SR och SVT är en del av det som kallas för totalförsvaret.

Markatt
Gäst
Markatt

Demokrati? Är du rolig eller? Om vi skulle haft en folkomröstning om detta hur tror du den hade gått..? Jag vill iaf inte sponsra SVT eller någon radiokanal. Vill jag lära mig något eller se en dokumentär är den med 100% säkerhet inte svensk. Och jag har garanterat betalt för den en gång redan genom någon streaming sida, typ Netflix…
Att behöva betala över 100 kr i månaden för något jag tycker är dåligt är mer eller mindre en scam.

sebastian
Gäst
sebastian

Gillar inte konceptet att tvingas betala för grejer man inte vill ha, om man själv hade fått välja vilken media som skulle få pengarna så hade set hela varit lättare att försvara(finns ingen media jag personligen vill stödja iof).

Morkul
Medlem
Morkul

Det finns tusentals saker som jag betalar skatt för men inte utnyttjar, betyder det då allt detta är korkat. Vi pratar alltifrån subventionerad tågtrafik på vissa sträckor, subventionerad drift av gottlandsbåten, vägar, flygplatser, för att inte tala om kostnader för att övervaka vissa frekvenser bara för att vissa ska kunna flyga modellflygplan och drönare. Listan kan göra mycket lång men som det är när man lever i en demokrati är att man får dela på kostnaderna och hitta någon lagom medel väg.

Vad kan kan tycka är konstigt att företag som komma undan vilket är halt befängt.

sebastian
Gäst
sebastian

Att en majoritet är för något gör det inte moraliskt rätt på något magiskt vis, ju mindre pengar man blir bestulen via skatt desto bättre och detta är ett steg i fel riktning.

En majoritet av folket har dessutom röstat ’höger’ (sd/borgerliga) dvs de vill knappast ha mer skatt.

Tintin
Medlem
Tintin

Bestulen via skatt? Det är ingen som tvingar dig att bo i Sverige, du kan när som helst flytta till valfritt land där du slipper bli bestulen via skatt för public service.

Det var det löjligaste jag läst på länge. Fria tider kanske startar en kanal som ger dig din version av sanningen så du blir glad 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

”En majoritet av folket har dessutom röstat ‘höger’ (sd/borgerliga) dvs de vill knappast ha mer skatt.”

Du vet om att samtliga allianspartier har uttryckt sig positivt om denna förändring? Var till och med Alliansregeringen som tog upp detta först för ett antal år sedan men gick aldrig vidare med idén.

Medlem

Skatt är inte stöld, vad är det för svammel! Skatt är det pris man måste betala för att kunna bo i ett bra land som erbjuder möjligheter till alla medborgare i form av utbildning, sjukvård och trygghet med mera, oavsett om dina föräldrar är rika eller fattiga. Det är en del av det så kallade samhällskontraktet, där de som har medel bidrar till de som inte har det, för att det i slutändan innebär fördelar för alla involverade (högre välstånd generellt, lägre brottslighet osv.) Om du inte vill betala skatt så försvinner allting. Skolan, vården, omsorgen, bidrag – allt det… Läs hela »

Medlem

Yes, the article I was looking for. Your article gives me another approach on the subject. I hope to read more articles from you.
abcya

Morkul
Medlem
Morkul

Snälla NH kan ni inte får bort dessa användare som spammar forumet med exakt samma inlägg gång på gång och där allting går ut på att få folk och klicka på en länk.

Per
Gäst
Per

Om man inte har någon inkomst då? eller tv och data

Muhaha
Gäst
Muhaha

Läs artikeln?!?!?! Jösses!

Metalmumin
Gäst
Metalmumin

Har inte tittat på TV de senaste 5 åren.
Tänker köra på den ISP:n som blockar SVT Play också.

TV-avgift dö nu?

M.Moe
Gäst
M.Moe

TV-Avgift / Radio-och TV-avgift är samma namn för att finansiera en satans vänstervriden globalistpropaganda, i syfte att hjärntvätta idioter som Morkul, Hans Bergengren & Tintin till att köpa detta mångkulturella experiment, så som eran gudinna Mona Sahlin uttryckte det,. Jag är glad att NI blir rånade – synd om alla andra tänkande människor i detta Nord Korea som kallas Sverige. Snart ett MENA samhälle med Islamska halvmånen på flaggan istället för korset. Då slipper du ”skit som gudstjänster”, Morkul och får istället lära dig att buga och betala kristenskatt till dina älskade invandrare som du virkat så fina offerkofter åt… Läs hela »

Medlem

Jag förstår att tänk och resonemang inte är din starkaste sida, men om man radar upp alla de saker som gjort att Sverige är ett bra land, och korsrefererar till hur moderaterna röstat i dessa frågor finner man att de varit emot i princip hela klabbet. Skolluncher, 40 timmars arbetsvecka, semestrar, föräldraledighet, kvinnlig rösträtt (!), allmän rösträtt (!!)… Detta, och mycket mycket mer. Borgare har aldrig gjort någonting som varit bra för landet Sverige. Allt de vill är att roffa åt sig, och allt det de gör går ut på att se till så folkspillran överklassen blir rikare på bekostnad… Läs hela »

M.Moe
Gäst
M.Moe

Grunden för ”tänk och resonemang” är en kritisk analys av det rådande tillståndet (det Svenska tillståndet, som man säger i Norge). Jag kan ge dig rätt i uppräknandet av de dygder som formats under den forna socialdemokratiska eran – men dessa är snarare en utveckling som skett i hela västvärlden (även där inte soc. suttit oinskränkt vid makten i 40 år). På den tiden formades tänkandet dock av en nationalistisk ide av Sverige som ”folkhemmet” – där är vi inte nu längre! Den gamla socialdemokratin är död och är ersatt av broilerpolitiker vars lojalitet ligger hos endast dem själva och… Läs hela »

M.Moe
Gäst
M.Moe

”We never free a mind once it’s reached a certain age.” – (Matrix). Många reagerar kraftigt på presentationen av en ny världsbild. För dessa kanske det är bäst att ta ”the blue pill” och fortsätta tro på lögnerna.
Ett litet klipp av de få sanningar som Hollywood producerat:
https://www.youtube.com/watch?v=arcJksDgCOU

the impossible quiz
Gäst
the impossible quiz

great, thank you for sharing
http://vex-3.com

Kim
Gäst
Kim

.