För bara en månad sedan började TSMC inleda massproduktion på 28nm, och trots det ostabila marknadsklimatet så fortsätter orders till TSMC att lägga sig på hög. TSMC har aldrig sett så hög efterfrågan på en ny tillverkningsprocess och lider av kapacitetsproblem.

TSMC är idag den enda som ska kunna skeppa kretsar på 28nm till kunder, och det har varit rekordmånga som stått på kö för den nya tekniken. I normala fall har det varit AMD(ATI) och NVIDIA som slagits om kapaciteten på en ny tillverkningsteknik, tillsammans med fåtalet mindre företag. Bland klienterna som vill åt tekniken har vi Altera, AMD, NVIDIA, Qualcomm och Xilinx medan Broadcom, LSI Logic och STMicroelectronics är potentiella kunder.

Men enligt tidigare uppgifter från maj så skulle det vara 89 olika kretsdesigner på den nya tillverkningsteknik, en siffra som översteg det totala antalet designer på 40nm och vi kan bara anta att siffran är ännu större idag. TSMC ska även ha kunnat öka priset på den nya tekniken på grund av den höga efterfrågan. 28nm-tekniken kommer med detta att stå för 2 procent av företagets totala intäkter under 2011, till skillnad från de 1 procent man tidigare förutspått.

Från det att en order lagts in hos TSMC ska det ta hela sex månader innan man får sina wafers levererade, detta kan jämföras med att det ofta tar runt två månader att tillverka en wafer. Företaget har idag kapacitet att tillverka 20 000 wafers per månad, men under första kvartalet nästa år öppnar den nya Fab 15. Det blir företagets tredje fabrik som tillverkar 12-tumswafers och man väntas då ha en kapacitet på 100 000 wafers i månaden.

waferr004_2512_PeF1Trots den rådande världsekonomin är efterfrågan på den senaste tekniken högre än någonsin

Det här bekräftar även uppgifter om att tillgången av 28nm blir låg, eller icke-existerande innan årets slut. Det ryktas om att AMD ska lansera en ny serie mobila grafikkort runt den 9:e december, men det har även tidigare pratats om att det bara blir ett tillkännagivande av vad som komma skall. I vilket fall som helst låter det som bra tider för TSMC och halvledarindustrin, även om världsekonomin i övrigt inte ser ut att stabiliseras än på ett tag.

Källa: Digitimes

Relaterade nyheter:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
floppershaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Ser ut att bli ett dystert första kvartal 2012 alltså. Det vore intressant att veta om AMD lyckats bygga upp något lager av Tahiti så att man har lite att ta ifrån. /s

flopper
Medlem
flopper

amd nya korten blir företagets dyraste.
lär vara huggsexa om dem.
och nästan inga kort innan april.