Kontrakt på motsvarande hundratals miljoner kronor kan stå på spel när TSMC sägs testa produktion med 10 nanometer-teknik. Nya uppgifter pekar på att första testproduktionen kan dra igång så tidigt som nästa månad och att testet kan bli avgörande för TSMC:s framtid eftersom Apple ska stå och titta på.

Det är ingen hemlighet att Apple är elektronikbranschens största spelare. Företaget har världens högsta börsvärde och har kontroll över enorma resurser i sin bransch. Med detta i åtanke är det inte konstigt att företag så som TSMC gör allt för att få fruktföretagets uppmärksamhet. Enligt nya rykten håller TSMC att förbereda nya anläggningar för testtillverkning av 10 nanometer-transistorer som företaget hoppas väcka Apples intresse. Tillverkningen sägs genomföras på relativt liten skala men på 12 olika fabriker inblandade och fungera som ett prov på hur den slutliga produktionen kan tänkas genomföras under 2016.

Hård konkurrens

TSMC har hård konkurrens på sin marknad. Samsung var snabba på bollen med 14 nanometer och har en lång samarbetshistoria med Apple när det gäller tillverkning av mobila processorer. Enligt rykten har Samsung planer på att göra sig redo för fullskalig produktion med 10 nanometer lagom till slutet av 2016. Detta skulle troligen inte vara tillräckligt tidigt för Apples traditionella höstlansering av nya Iphones, vilket lämnar en öppning för TSMC att skynda sig före och säkra produktionen av transistorer för Apples kommande A10-processor.

Källa: UDN via PhoneArena
Bild: Flickr (IntelFreePress)

Läs mer:

Annons

21
Leave a Reply

Please Login to comment
21 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MorkulS0urcerr0RSvenTobakRKLagl0rden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Helt sanslöst, att man länge tills alldeles nyligen tyckte Intel låg först i detta område och helt plötsligt verkar både Samsung och TSMC ligga framför.

metalmumin
Gäst
metalmumin

[quote name=”S0urcerr0R”]Helt sanslöst, att man länge tills alldeles nyligen tyckte Intel låg först i detta område och helt plötsligt verkar både Samsung och TSMC ligga framför.[/quote]
Vore intressant att kombinera med följande:
http://www.extremetech.com/extreme/202066-samsung-may-be-mulling-an-amd-acquisition-heres-what-could-happen
Vilket skulle medföra att AMD indirekt får tillgång till 10nm. Vore väldigt intressant att se den utvecklingen.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”metalmumin”]Vore intressant att kombinera med följande:http://www.extremetech.com/extreme/202066-samsung-may-be-mulling-an-amd-acquisition-heres-what-could-happenVilket skulle medföra att AMD indirekt får tillgång till 10nm. Vore väldigt intressant att se den utvecklingen.[/quote]Ouffff!! Det där är min stora mardröm! Att ytterligare västerländska företag måste ge efter för resten av världens nuvarande överlägsenhet i produktionskostnader som grundar sej i stort på bedräglig hantering av arbetskraft som hanteras som boskap. Känns som att dessa länder redan erövrat tillräckligt mycket av oss dom senaste 20 åren (speciellt senaste 5-10 åren). Det går i en hejdundrans fart numera. Om man i västvärlden uppfinner något nytt blir man ”spawnraped” direkt. Man hinner knappt få ut… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

[quote name=”S0urcerr0R”][quote name=”metalmumin”]Vore intressant att kombinera med följande:http://www.extremetech.com/extreme/202066-samsung-may-be-mulling-an-amd-acquisition-heres-what-could-happenVilket skulle medföra att AMD indirekt får tillgång till 10nm. Vore väldigt intressant att se den utvecklingen.[/quote]Ouffff!! Det där är min stora mardröm! Att ytterligare västerländska företag måste ge efter för resten av världens nuvarande överlägsenhet i produktionskostnader som grundar sej i stort på bedräglig hantering av arbetskraft som hanteras som boskap. Känns som att dessa länder redan erövrat tillräckligt mycket av oss dom senaste 20 åren (speciellt senaste 5-10 åren). Det går i en hejdundrans fart numera. Om man i västvärlden uppfinner något nytt blir man ”spawnraped” direkt. Man hinner knappt få… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Ase”]& andra sidan så är det dom stora företagen här i väst som flyttar tillverkning dit eller är ägare i många fall så kan inte förstå vad problemet är då förutom att dom som tillverkar grejerna får mindre betalt (vilket e synd ) men tror tyvär att det är så världen funkar idag hamnar nog en hel del pengar i väst oxå[/quote]Sant att det under många år utvecklades och uppstod en sjuk tävling där västerländska aktörer tävlade om att pressa priset till max utan några skruppler – mycket genom att i största möjliga mån outsourca avdelning efter avdelning till… Läs hela »

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”S0urcerr0R”]Vit makt svammel[/quote] Det här vit makt resonemanget är i mångt och mycket bara nonsens och galenskap. De här fina västerlänningarna som du lovordar och räds att de förlorar makt är just de som våldtagit och roffat åt sig på ex den Afrikanska kontinenten sen de första gången satte sin fot där. Kina är där nu ja men de har hittills erbjudit saker i gengäld som instrastruktur och i viss mån arbetskraft och inte startat några krig så snälla tagga ner med allt öst fientligt. När du säger ”oss” och ”vi” så menar du miljardärer och ägare till gigantiska… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”SvenTobak”]Text[/quote] Var ju inget vit makt över huvud taget i det han skrev! Vad är det för anklagelser? Han skrev ju att det var våra företag som satte oss i situationen genom att outsourcea produktion. Nu är asiens företag ofta större och starkare och för att anpassa oss måste vi sänka vår arbetsmiljöstandard för att konkurrera, om inte vi gör det så gör de det när de äger allt sedan. Och låter som typiskt svammel från yttersta vänsterkanten att det bara är direktörer som ligger bakom. Det är vi konsumenter som står för efterfrågan, vi lever också över våra… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Tycker sjælv att det bara ær positivt med utspridning av teknologi runt værlden, vi i væst har levt på resten av værlden allt før længe så spridning ær bara positivt.
Men før att komma till æmnet igjen kul med 10Nm men ær væl bara steg1 alltså mobiltelefoner & enklare chip som får 10Nm først & grafikkort & andra avancerade chip kommer væl nåt år efter.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Apropå politiksnacket så kan jag bara säga att inte många begriper lagen om komparativa fördelar som jag iaf lärde mig i skolan utan tror att bara för att ”kineserna gör allt billigare” så kommer allting flytta dit. Det funkar liksom inte så 🙂

Om de vill/kan göra saker billigare, låt dem.

Patentsystemet är ett jävla skit.

Tror knappast Apple lägger sin tillverkning av iPhone-whatever på en oprövad teknik. Men om de gör det, samma där, låt dem and watch them crasch and burn (och sätta TSMC i konkurs…) Pass the popcorn!! 🙂

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”-Boris-”][/quote] Men grabben, mänskliga rättigheter? Är du seriös? När det passar, visst, men nej inte på riktigt. Dom stödjer diktaturer för fulla muggar, startar krig runtom (inklusive i Europa), använder sig av sanktioner väldigt selektivt. Eller är du av åsikten att Saudi Arabien som ex är ett coolt öppet land vars angrepp på sina grannar bör stödjas? Hela ditt inlägg var bara ett stort WOW! Jag förstår inte riktigt om du verkligen tror på det. När jag pratar om vit makt så handlar det om synen att vi i väst Europa tillsammans med USA på nåt vis är överlägsna… Läs hela »

RK
Gäst
RK

[quote name=”S0urcerr0R”][snip]Nu behöver dom inte oss längre på samma sätt och dom har sina egna jättar som är ofantligt mycket mäktigare än våra egna (tex samsung och lenovo) [/snip][/quote] Du gör inte ditt resonemang några tjänster genom att bunta ihop två helt olika företag, från olika länder med väldigt olika förutsättningar. Lenovo är kinesiskt och trots att lönerna är på väg upp där är Kina sannolikt fortfarande att klassa som ett låglöneland om man tittar på statistiken över genomsnittlig inkomst. Samsung, å andra sidan, är Sydkoreanskt och Sydkorea är inte ett låglöneland. Faktum är att det av ILOs statistik (från… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”RK”][quote name=”S0urcerr0R”][snip]Du gör inte ditt resonemang några tjänster genom att bunta ihop två helt olika företag, från olika länder med väldigt olika förutsättningar.[/snip][/quote]Ja jag är medveten om att Sydkorea är ett väldigt rikt land, och mer hi-tech än Sverige (Bredband tex). Det anses även vara en stark allierad till USA. Vi kan trots det inte konkurrera med dom på ett effektivt sätt för dom har en rejäl edge gentemot oss i tillgång till arbetskraft som får jobba under slavlika förhållanden.Hela poängen är att dessa länder blev rika när vi i väst outsourcade allting dit till deras värsta tänkbara aktörer… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”SvenTobak”][…][/quote]Ja ja, väst är bajs o fy skäms på oss för att vår människosyn och miljösyn höjdes när ekonomin frodades och goda tider kom. Vi är verkligen onda för att välgörenhet blev ett så starkt element i väst. Men om du ogillar korrupta europa/usa så mycket.Vad tycker du om att Qatar (som är ett av världens allra rikaste länder) inte kan bygga ett fotbollsstadium utan att flera tusen gästarbetare från tex bangladesh ska dö pga snuskigt dåliga arbetsvillkor och löner?Dom kanske inte ”krigar” med sina grannar, men istället gör dom detta. Kan man låta ”världens rikaste land” bete sej… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”S0urcerr0R”]Ja jag är medveten om att Sydkorea…[/quote] Har du varit i Sydkorea? Det har jag, flera gånger. Par gånger varit på väg att flytta dit med min familj (fru och två barn) men utav olika anledningar har det inte blivit av. Sydkorea är ett land med riktigt bra skola som är skattefinansierad Sydkorea har även allmän vård, en vård som jag skulle vilja påstå är bättre än den vi har i Sverige. Jag har också besökt många arbetsplatser och aldrig sätt några ”slavliknande förhållanden” som du talar om. De har betydligt bättre koll på ergonomi än många Svenska arbetsgivare… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

För att fortsätta lite offtopic: Ni som nu är oroliga för vad som håller på att hända så kan detta vara värt att tänka på. ”Om det är något man ska vara oroad över är hur pass bra arbetsmoral det är och hur bra utbildningsnivå det är i Sydkorea. Sydkorea har alltså högsta utbildningssnittet ibland alla OECD länder, över 65% av befolkningen över 25år har en universitets examen. Detta är dessutom en siffra som ökar! Med tanke på hur viktigt utbildning kommer att bli i vårt högteknologiska samhälle så är detta något som vi borde oroa oss över speciellt eftersom… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[b]Morkul:[/b] Du verkar ha extremt stor koll på hur systemet och samhället ser ut i Sydkorea. Jag har inte varit där nej, men sett ett par dokumentärer, och precis som du beskriver kan man få uppfattningen av att Sydkorea är väldigt välbärgat. Bara att dom gör en sån stor grej av Starcraft och en massa andra spel/onlinespel tyder på ett folk som lever i ett teknologiskt utvecklat samhälle. Så ja, det där jag skrev om välfärdssystem stämmer bättre för Kina men mindre för Sydkorea.Men jag syftar på välfärdssystemet i helhet. Eller rättare sagt alla utgifter ett land drar på sej… Läs hela »

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”S0urcerr0R”]…[/quote] Du tänker extremt enkelspårigt och antar att jag fungerar på samma sätt. Jag kritiserar inte enbart de som du uttrycker det ”beter sig bäst”, i detta fallet USA, vilka i min mening definitivt inte beter sig bäst. Jag svarade på ditt tidigare inlägg enbart för att du såg dig som en del av väst som nu håller på att förlora makten till hemska asiatiska länder och du målade upp en väldigt skev bild om svart mot vitt. Du nämnde Qatar och för att visa att jag inte är så enkelspårig som du verkar tro så tycker jag att… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”SvenTobak”]Men om du verkligen tycker att Kina beter sig värre än ”väst” så måste det alltså betyda att du stödjer alla dessa krig som detta ”väst” genomför på flera olika kontinenter för jag personligen ser inte Kina kriga/invadera någonstans. […] Men vore det inte coolt om Kina kunde växa sig än starkare få att alla kineser kan få tillgång till denna välfärd som du lovordade tidigare? Istället verkar du vara rädd för detta.[/quote]Inga krig? Du kanske varken räknar Tibet eller exploateringen/parasiterandet på Afrika som krig, men det är en tolkningsfråga. Att gå in o förslava ett folk kan vara… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”S0urcerr0R”]Samsung har ju ertappats med slaveri i sina egna fabriker så arbetsförhålandena kan nog variera rejält.[/quote] Har du någon koll på om det var på Samsungs Sydkoreanska fabriker eller någon en fabrik de har i något annat asiatiskt land? Om det är nyligen har jag svårt att se hur det skulle kunna vara Sydkorea. På tal om detta jag antar att du har sätt eller läst artiklarna om Dells fabriker i Kina, där ifrån de flesta landsting och kommuner får sina datorer? Var ju på nyheterna här om dagen. För att fortsätta på samma tema så var det inte… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[b]Morkul:[/b] Jag vet att Nokia brukade klara sej bra när sådana stickprover gjordes av deras fabriker.Samsung får ju i det tysta flera kängor varje år för misskött arbetskraft. Det stämmer nog bra som du säger att dom fabrikerna inte ligger i Sydkorea, men däremot ägs av Samsung.Har läst om denna kritik mest i Kina och Brasilien.Hur var det med Dell, och Intel, var det deras egna fabriker eller bara underleverantörer?Mest intressant i kuriosa syfte då jag tycker Intel och Dell gjort fel oavsett, då dom ej utrett under vilka förhållanden dessa komponenter tillverkats. PS. Jag tycker stater borde ta mer… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”S0urcerr0R”]Hur var det med Dell, och Intel, var det deras egna fabriker eller bara underleverantörer?Mest intressant i kuriosa syfte då jag tycker Intel och Dell gjort fel oavsett, då dom ej utrett under vilka förhållanden dessa komponenter tillverkats.[/quote] Dell så var det MSI som ägde själva frabriken men Intel så var det deras egen fabrik. [quote]PS. Jag tycker stater borde ta mer ansvar i såna här situationer. Raspberry Pi är ett bevis på att vi borde kunna tillverka elektronik i EU som inte behöver bli hutlöst dyrt – om än lite dyrare, och högst troligt med vettiga arbetsförhållanden. [/quote]… Läs hela »