I en ny intervju yttrar TSMC:s Mark Liu misstankar om att flera företag bidragit till kretsbristen genom att medvetet hålla kretsar från att hamna i färdigställda produkter. Trots det rådande kritiska läget.

Den rådande kretsbristen håller i sig och ser inte ut att släppa taget om världen inom kort. Den senaste uppskattningen om något ljus i tunneln kom från AMD:s Lisa Su som förväntar sig att läget börjat lätta någon gång under nästa års andra halva. Dock har pandemin och den markant ökade efterfrågan på teknik och kretsar lämnat ett avtryck på tillverkningen som troligtvis kommer att kännas av långt framöver.

TSMC som är världens största tillverkare av halvledare misstänker dock att det finns fler faktorer som spelar in i bristen. I en nyligen genomförd intervju med Time nämner TSMC:s Mark Liu att flera företag har bunkrat kretsar istället för att använda dessa till att få ut så många färdigställda enheter som möjligt.

Enligt Liu ska TSMC ha satt ihop ett team för att samla in data från logistikkedjan. Detta team ska ha hittat bevis på att vissa kunder har samlat på sig kretsar. Detta genom att kolla på hur många kretsar som gick in och hur många färdiga produkter som kom ut. Däremot pekar han inte ut några specifika företag.

Detta ska ha lett till att TSMC valt att styra om sina leveranser och ge högre prioritet till kunder som faktiskt haft ont om komponenter. Något som inte direkt uppskattades av alla men Liu säger att valet gjordes utefter vad som är bäst för industrin i helhet.

På tal om kretstillverkning kommenterade Liu även den amerikanska regeringens satsning på 50 miljarder dollar in i deras inhemska kretstillverkning. Enligt Liu ska detta vara långt ifrån tillräckligt för att göra någon större skillnad för industrin. Samt att TSMC själva investerar 100 miljarder dollar över de kommande tre åren för att expandera sin tillverkningskapacitet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid