För ett par månader sedan recenserade vi här på NH SoundBlaster Wireless Music som verkligen var en unik skapelse. Det var en av de första konsumentinriktade systemen på marknaden för musikdistribution över ett trådlöst nätverk.
Från en mediaserver (förslagsvis PC) sänds musik över ett trådlöst nätverk till mottagarstationer som i sin tur vidarebefordrar ljudsignalerna till stationära stereoanläggningar eller högtalare. Resultatet var mycket positivt trots att konceptet var nytt på marknaden.


Att kablar är något vi gärna vill se försvinna i allt större utsträckning är ingen hemlighet och det är därför ingen överraskning att många fler tillverkare bärjat titta närmare på Wireless Music-konceptet.
Den senaste i raden är Sonos som nyligen har presenterat deras Digital Music System som just är ett system för att distribuera musik från en PC till övriga delar av hemmet.
Sonos har dock riktat in sig på en annan prisklass än Creative och deras system som kommer att dyka upp på marknaden under hösten 2004 ser verkligen tilltalande ut.Sonos Digital Music System består av en kontrollenhet/fjärrkontroll och mottagarenheter (ZonePlayers). Kontrollenheten är onekligen annorlunda mot den vi såg i Creatives paket.
Kontrollen har ett tryckkänsligt scrollhjul, bakupplysta knappar och inte minst en LCD-färgdisplay med 240×320 upplösning.
Med LCD-displayen kan man bläddra genom sin musik och visa upp grafik som albumomslag eller liknande.


Sonos ZonePlayers är inte bara till för att förmedla vidare musiksignalen utan förstärker även den samma. Det går att koppla in fyra ZonePlayers i nätverket och varje enhet har en förstärkareffekt på 50W RMS (per kanal, stereo). Detta gör det möjligt att koppla in högtalare direkt till ZonePlayern utan extern förstärkning. Något som kan vara mycket positivt för dem med snåla utrymmen eller liknande.


Sonos har på pappret, och till synes på bilderna, gjort ett mycket bra jobb med deras Digital Media System och under hösten kommer vi alltså få se det dyka upp på marknaden.
Redan nu går det dock att förbeställa systemet och ett kit med en kontrollenhet och två ZonePlayers lättar börsen på $1199 (~8800 SEK). Vilket visar att Sonos tror på den trådlösa tekniken även i lite mer krävande marknadssegment.


Läs mer om Sonos Digital Music System.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid