I en ökad satsning på just kylartestar har vi tagit en närmare titt på tre populära tornkylare för att se om man trots tydliga likheter kan klara att särskilja sig från varandra. Kylarna är testade på Intels nya LGA 1156-plattform och får bland annat kämpa mot ett hemmabyggt vattenkylningskit och en svettig standardkylare från Intel.

Processorutvecklingen har de senaste åren rusat fram. För några år sedan var enkärniga processorer det snabbaste som fanns på marknaden, men vid horisonten skymtas nu även sexkärniga processorer. De senaste åren har prestandan förbättrats avsevärt samt fler och fler komponenter har byggts in i processorerna och då har även värmeutveckligen ökat. Från början var kylarna som följde med processorerna små aluminiumklumpar för att sedan få lite koppar i basen och nu tar de även ofta hjälp av heatpipes i ett försök att klara av den allt ökande värmeutvecklingen. För att klara av att hålla temperaturerna på vettiga nivår så har kylartillverkarna utvecklat olika kylardesigner och en av de mest populära idag kallas torndesignen. Torndesignen bygger på att värme överförs från processorn via en bottenplatta för att sedan föras vidare via heatpipes till en mängd tunna metallskivor (flänsar av aluminium eller koppar) som sedan kyls ned av en fläkt som blåser eller suger luft genom flänsarna.

Den största fördelen med torndesignen är dess kylförmåga, en annan fördel är också att man får upp kylaren en bit ovanför moderkortet så man behöver inte oroa sig över att den ska vara ivägen för kondensatorer eller andra ytmonterade komponenter på moderkortet.

Tyvärr så finns det även nackdelar, som att kylarna ofta blir höga och ganska breda då det behövs många och stora aluminium/koppar flänsar där fläkten sitter, en annan nackdel som kommer hand-i-hand med storleken är att vissa kylare inte passar i vissa chassin då sidan på chassit helt enkelt tar i kylaren när man försöker stänga chassit. Ibland kan det även vara så att vissa kylare på några moderkort blockerar minnessplatser eller tar i kylflänsar på moderkortet detta är något vi återkommer till senare i recensionen.

Idag kommer vi titta på 3st högprestandakylare som bygger på just denna torndesign. Först ut så har vi en kylare från välkända Thermalright. Nämligen deras eXtreme Ultra Rev C, mer känd som TRUE. Kylare nummer två kommer från nya Prolimatech som har skickat deras flaggskepp Megahalem. Sist men inte minst så har Thermalrights avyngling Cogage skickat deras True Spirit kylare som är testets billigaste och enklaste kylare.


Dimensioner 63,4mm x 132mm x 160,5mm 
Vikt 790g
Material Nickelpläterad kopparbas, aluminiumflänsar, nickelpläterade kopparheatpipes
Fläkt
Varvtal
Luftflöde
Ljudnivå
Processorstöd Socket 1366 / 775 / AM2 / AM2+/ AM3
Tillbehör Chill Factor 2 kylpasta, montering för 120mm fläkt
Pris
(Utan fläkt)

Först ut i testet är Thermalrights Ultra-120 Extreme Rev. C kylare. Kylaren är som vi tidigare nämnt mer känd under namnet TRUE. Thermalright har inte sparat på krutet när de designat denna kylare då den med 6st heatpipes samt 48st aluminiumflänsar ska klara av att hålla temperaturen på rimliga nivåer även hos de hetaste processorer på marknaden.

 

När man väl öppnar förpackningen så ligger kylaren fint inslagen med alla monteringsdetaljer i en låda bredvid. Det följer med monteringar för Intels LGA 775, LGA 1366 samt AMDs Socket AM2/AM2+/AM3 plattformar. Thermalright skickar även med 3st olika manualer till var och en av de olika monteringarna. Med i paktet hittar man även en tub av tillverkarens egen ChillFactor 2-kylpasta samt ett ensamt fläktfäste.

 


Blank bas men med tydliga skåror

Basen på kylaren är väldigt blank, men känner man med fingret på ytan finns här vissa repor. Det verkar också som att just denna kylare har en liten skada längst ut i hörnet på basen, men förmodligen inget som kommer påverka prestandan då det är utanför processorns kontaktyta. I Övrigt så håller kylaren en mycket bra finish och byggkvalité. Thermalright står ingravet högst upp på kylaren, vilket kan vara ett plus om man använder ett chassi med fönster.

 

 

Montering Thermalright Ultra-120 eXtreme

Thermalright har valt att skicka med LGA 1156 montering vilket gör det möjligt att prova kylaren även på vårt testsystem. LGA 1156 finns annars att köpa som tillbehör. Monteringen av Thermalrights kylare gick väldigt smidigt och snabbt. Det var bara att sätta dit den medföljande backplaten, applicera kylpasta, passa in kylaren samt vrida ut monteringen för att till sist spänna fast kylaren med skruvarna. 

 

Man kan få problem med att kylaren blockerar minnesplatserna då den är väldigt bred och på tex AM2/AM2+/AM3 kan den endast monteras på ett sätt, då finns det en risk att man tappar en minnesplats samt riskerar att kylaren tar i minnena. Fördelen med LGA 775 / 1336 / 1156 är att ifall man får problem att kylaren tar i minnen så är det möjligt att vrida kylaren 90 grader. Fördelen ifall man vrider ner kylaren är att då även minnen får kylning från fläkten. En sak som kan vara värd att tänka på ifall man ska vrida kylaren är att beroende på grafikkort samt kylning på grafikkortet så kan kylaren ta i grafikkortet eller dess kylning vilket ni kan se på bilden nedanför.

 


Snålt, men tillräckligt, med utrymme

Ett litet minus är att thermalright endast skickar med fläktfäste för en ensam fläkt så vill man ha 2st fläktar får man köpa deras Thermalright Ultra-120 eXtreme Black istället eller lösa monteringen själv.


Dimensioner 74mm x 130mm x 158,7mm
Vikt 790g
Material Nickelpläterad kopparbas, aluminiumflänsar, nickelpläterade kopparheatpipes
Fläkt
Varvtal
Luftflöde
Ljudnivå
Processorstöd LGA 1336 / 775 / 1156
Tillbehör kylpasta, montering för 2st 120mm fläktar
Pris

(Utan fläktar)

Andra kylaren ut idag är ingen mindre är Prolimatech’s Megahalems kylare. För att klara väremutvecklingen på dagens processorer har Prolimatech utrustat Megahalems med 6st heatpipes och 44st aluminiumflänsar. Megahalems är faktiskt Prolimatechs första kylare så det är med andra ord inte så konstigt om inte alla känner igen företaget som faktiskt startades så sent som år 2008. Prolimatech är enligt egen utsago grundat av en grupp mycket erfarna experter som tillsammans har 22 års erfarenhet av olika kyllösningar för datorer, så förhoppningarna är trots allt ganska högt ställda.

 

När man öppnar förpackningen så ligger kylaren inslagen i bubbelplast och monteringsgrejerna ligger i påsar i ett annat fack i förpackningen. Prolimatech har valt att skicka med montering för LGA 775 / 1156 /1336. De skickar även med en tub av deras egen kylpasta samt fästen för 2st 120mm fläktar.

 

Botten på kylaren håller en hög finish med en nästan spegelblank yta och i princip inga kännbara repor.

 

 

Montering Prolimatech Megahalems
Prolimatech har valt att skicka med en universalmontering som passar till alla tillgängliga Intel platformar. Megahalems är också den som tar längst tid att montera av de tre kylare som vi har provat idag. Jag tycker dock att Megahalems montering är den som känns mest seriös då vi faktiskt pratar om kylare som väger 790g utan fläktar som dessutom har relativt hög tyngdpunkt.

 


Megahalems monteringsannordning

Monteringen av Prolimatechs kylare tog längst tid då den hade flest steg att gå igenom. Det uppstod dock en del problem vid monteringen, som jag nämde tidigare så är det möjligt att vrida alla kylare 90 grader vid montering på Intels plattformar. Megahalemskylaren är lite speciell eftersom man måste tänka på att ha tillräckligt med utrymme för att få plats med 2 st fläktar. Då vi bland annat använde oss av Scythes Ultra Kaze fläktar i detta test så var jag tvungen att vrida kylaren så fläkten var vänd mot grafikkortet istället för mot minnena då Scythe- fläktarna är 38mm tjocka mot det vanliga 25mm formatet.

 

När kylaren satt på plats och allt var monterat visade det sig att kylaren tryckte på den närmaste minnesmodulen. Vi upptäckte även ett till eventuellt problem när vi vred kylaren, exakt samma som på Thermalrights Ultra-120, nämligen att det finns en risk att kylaren eller fläkten tar i grafikkortet. En till sak som kan vara värt att veta är att fastsättningen till fläktarna bara fungerar med vanliga 25mm fläktar, vill man montera tjockare fläktar får man ta till buntband eller använda sig av fantasin.


Dimensioner 53,4mm X 133mm X 163,8mm
Vikt 670g
Material Nickelpläterad kopparbas, aluminiumflänsar, kopparheatpipes
Fläkt 120mm
Varvtal 1000-1500rpm
Luftflöde 35-66,5CFM
Ljudnivå 19,6-37,4dBA
Processorstöd LGA 1366
Tillbehör Chill Factor 2 kylpasta, montering för 120mm fläkt
Pris

(med fläkt)

Sist ut i detta test är också en nykomling, Cogage True Spirit. Cogage är ett dotterbolag till Thermalright och det är inte helt förvånande att True Spirit liknar de andra två kylarna en hel del, speciellt Ultra-120. Men denna kylare är lite billigare än de andra samt att den är utrustad med 4st heatpipes mot de andras 6st. Kylare är också lite lättare än de andra kylarna då Cogages True Spirit väger in på 670g. Kylaren har dock samma antal aluminiumflänsar som Ultra-120-kylaren, alltså 48st, samtidigt som den är lite tunnare än Thermalrights kylare.

 

Cogage är, sin prislapp till trots, den kylare som har den mest påkostade förpackningen. Man kan vika upp förpackningen och få en överblick av på kylaren, vilket kan vara smidigt på butikshyllan. Cogage har valt att skicka med montering för LGA 1336 samt en tub av Thermalrights Chill Factor 2 kylpasta. True spirit är också den enda kylaren som levereras med en fläkt, fläkten är dessutom PWM-styrd så den är perfekt att koppla in på moderkortet och låta den inbyggda fläktstyrningen på moderkortet sköta resten. Det är dock tyvärr nästan omöjligt att få en bra jämförelse mot andra kylare och i våra testresultat är kylaren utrustad med våra respektive referensfläktar.

 

Basen på True spirit kylaren är faktiskt den bästa i detta test. Den är ungefär lika blank som Megahalems, dock är den helt utan kännbara repor eller spår. Men den var samtidigt desto svårare att fånga på bild. Övrigt så håller kylaren en mycket bra finish och byggkvalité.

 

 

Montering Cocage True Spirit
Monteringen av Cocages True spirit gick väldigt smidigt. Kylaren använder sig av samma montering som Thermalrights Ultra-120 så själva monteringsförloppet är exakt detsamma. Fördelarna är som väntat också demsamma, att man kan montera hur tunna/tjocka fläktar man vill då monteringen för fläktarna fästs på de inre hålen på fläkten och inte på de yttre som man gör på Megahalems.

 

Nackdelarna följer också hand i hand med Thermalrights Ultra-120 kylare vilket betyder att den känns lite billig och inte lika stadig som monteringen som följer med Prolimatechs Megahalems. Den har också samma nackdel som de andra kylarna, att det finns en risk att den tar i minnena eller blockerar minnesplatser. Dock är risken mindre med True spirit då den är lite smalare.


Moderkort ASUS P7P55D Deluxe
Processor Intel Core i7 870 (LGA 1156)
Minne Corsair Dominator 2 x 2 GB 1600 MHz 8-8-8-24
Grafikkort ASUS GeForce GTX 260
Hårddisk Seagate 500GB
Nätaggregat Corsair TX850
Operativsystem Windows Vista 64-bit
Testprogram Prime95
Coretemp

Referenskylare och fläktar i testet
Luftkylare Intels standardkylare för LGA 1156
Vattenkylare Vattenkylningskit – Ek supreme vattenblock, Black Ice Stealth
GT 240 radiator med 2st 120mm Yate-loon 1300 rpm fläktar och Eheim 1104 PCPS
Låg RPM-fläkt Yate-loon 120mm 1300rpm (20.8 dBA)
Hög RPM-fläkt Scythe Ultra kaze 120mm 3000rpm (45.90dBA)

Alla tester är utförda med systemet utanför chassit samt med två olika fläktar. Endast en av kylflänsarna i testet kommer med egen fläkt och vi har valt att inte göra några utförande tester med denna fläkt. Eftersom fläkten är av PWM-modell är det svårt att göra någon bedömning av just fläktens prestanda då man inte vill inaktivera denna funktion vid vanlig användning.

Kylare som skeppas med fläktar kommer givetvis få detta på pluskontot och i våra tester ger vi detaljerade kommentarer kring fläktarnas kvalité. Men målet med våra kylartester är att utse den effektivaste kylare, vilket gör att vi annars använder oss av samma referensfläktar för alla kylare, så långt detta är möjligt.

Följer det med fästen för två fläktar så kommer kylaren testas med två fläktar monterade.

Alla kylflänsar testas med Arctic Coolings MX-3 kylpasta som är en av de mest effektiva på marknaden i dagsläget. Vilket ska ge en rättvis bedömning.

Testmetod:
Idle temperaturen fås fram genom att datorn får stå i windowsmiljö i 20 min först och sedan loggas temperaturen i 10min för att sedan ta ut högsta temperaturen.

Load är den högsta temperaturen som uppnåtts under 30 min i Prime95, inställt på large fft.

Alla temperaturer som återfinnes i resultaten är räknade som ”cputemp – rumstemp = resultat”. För att rumstemperaturen inte ska påverka temperaturen mellan de olika testerna eller mellan kylarna så har vi valt att göra på det sättet.

Vi har också valt att mäta temperaturen med hjälp av den inbyggda dioden istället för att montera en extern temperatur diod. Med samma testplattform slipper vi eventuella kalibreringsfel. Mjukvaran som använts i detta fall är Coretemp.


HTPC-användning med 1300 rpm fläkt (20.8 dBA)

Information:
En lågvarvig fläkt passar för vanliga arbetsdatorer och HTPCs där ljudnivå går före maximal prestanda.

"Tystnad, tagning"

Nu är det dags att undersöka hur kylarna presterar och de första testerna vi presenterar är utförda med processorn i originalfrekvens samt med HyperThreading och Turbo Boost aktiverat. Standardkylaren användes enbart till testerna i originalhastighet då den inte klarade av att kyla processorn i 3800MHz. Samtidigt använder sig Intels standardkylare av en egen fläktlösning som gjorde det omöjligt för oss att testa med våra referensfläktar. Mer om testmetod samt inställningar finns att läsa om på föregående sida.

Först ut är testerna i standardfrekvens och med våra tystare 1300 rpm fläktar som visar hur kylarna klarar sig med lågt luftflöde och lufttryck.

I det här testet så ligger Prolimatechs Megahalems kylare först av luftkylarna med Cocage True spirit ett par grader efter. Det är då återigen värt att komma ihåg att Megahalems använder 2st fläktar, något varken Thermalright eller Cogage tillåter utan egna lösningar för fläktmontering. Ultra-120 ligger sedan ungefär en grad till efter True spirit. Alla kylare lyckas kyla processorn till mycket lägre temperaturer än Intels standardkylare men effektutvecklingen är fortfarande ganska mild.

Nu har vi vridit upp inställningarna för att pressa kylarna till deras max. Vi ser återigen att Megahalems presterar väldigt bra och ligger betryggande 3,6 grader före True Spirit. Ultra-120 ligger ytterligare 2,4 grader bakom True Spirit. Här lyckades True Spirit med den lägsta idle temperaturen. Intels standardkylare klarade inte av överklockningen så därför finns det inga värden för den. I det här testet så skiljer det skrämmande 4,9 grader mellan den lappade Ultra-120 kylaren och den olappade i både idle och load.

Vattenkylningen kördes fortfarande med Yate loon fläktarna och Intels standardkylare kördes fortfarande med medföljande fläkt. Noterbart är också att vår enkla moddning av Thermalrights bas på Ultra-120 Extreme gjort märkbar skillnad.

Nu går vi över till resultaten för de mer extrema användarna där öronbedövande fläktar är ett nödvändigt ont.


Extrem-användning med 3000 rpm fläkt (45.9 dBA)

Information:
En högvarvig fläkt passar för extrem överklockning och de användare som vill få maximal kylning oavsett ljudnivå.

"Öronskador?"

Dessa testresultat visar hur våra kylare klarar sig med några av de mest högljudda fläktarna på marknaden där kylningskapaciteten är det enda som spelar roll. Vilket ger en bra känsla för hur kylarnas design lämpar sig för extrem överklockning eller andra krävande användningsområden.

Vi kör fortfaranda standardfrekvens men vi använder nu Scythes Ultra Kaze fläktar istället för Yate loon fläktarna. Megahalems lyckas fortfarande hålla den lägsta load temperaturen men lite förvånande så är det nu Cogage True spirit som glider in på andra platsen.

När vi ökar klockfrekvensen så ser vi att Megahalems verkligen presterar otroligt bra då den ligger på exakt samma temperatur som vattenkylningen i både idle och load. Ultra-120 ligger här sist i hela testet, hela 4grader efter Megahalems vilket är en väldigt stor skillnad då de ska vara direkta konkurrenter.

En kort summering säger att Prolimatechs Megahalems kylare är testet värsting där säkerligen den extra fläkten spelar en in en del. Samtidigt är det både spännande och oroväckande att se skillnaden mellan vår Ultra-120 kylare i fabriksskick och efter en enklare lappning. Positivt är att Thermalrights dotterbolag Cogage gjort stora framsteg redan i True Spirit samt att Ultra-seriens efterträdare Venomous-X ser ut att få en betydligt bättre bas.

Vi går vidare och försöker knyta samman våra intryck och erfarenheter av kylarna.


I detta testet så har vi testat tre stycken kylare som alla bygger på torn-designen. Två stycken dyrare kylare Thermalrights Ultra-120 eXtreme rev C och Prolimatechs Megahalem samt en billigare, Cocage True Spirit. Alla bygger på samma princip och använder liknande monteringar men har gjort olika intryck på oss under testets gång.

Vi har valt att dela ut vår"Prestanda utmärkelse" samt "Bäst i test" till Prolimatechs Megahalems kylare då den till och med håller samma temperatur som vår vattenkylningsreferens vid tung belastning. Detta är dock med 2 st mycket högljudda 3000 rpm-fläktar, jämfört med den relativt tysta vattenkylningen. Men det visar trots allt vilken effektiv kylare vi faktiskt har att göra med. Monteringen gick mycket smidigt samt känns väldigt robust. Megahalems är också den kylare i testet som, kombinerat med monteringen, har bäst byggkvalite samt är av de bästa när det gäller finishen på kylaren.

"Bästa Budgetval" utmärkelsen går utan någon större betänketid till Cogages True Spirit då den presterar väldigt bra för priset som även inkluderar en temperaturstyrd fläkt, som räcker långt för dem som inte är på jakt efter det absolut värsta. Kylaren håller också en väldigt bra byggkvalite, med den bästa finishen hos de kylare vi testat här idag.

Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev C är inte på något sätt en dålig kylare men den har ett par år på nacken nu och det börjar märkas allt för väl i dagens hårda konkurrens. Nedan följer en mer detaljerad genomgång av de tre kylarna.

Thermalright Ultra-120 eXtreme Rev C:
Testets stora frågetecken. Den presterar inte speciellt bra direkt ur kartong, där den presterar sämre än Cogage True Spirit. Det kan vara så att just vårat exemplar var skadat från fabrik eller pga dålig finish på basen från fabrik. Vi provade dock att lappa kylaren för att utesluta eventuella skavanker på basen och bifogar även dessa resultat. En sak som är värd att komma ihåg är att även de andra kylarna eventuellt kan sänka temperaturen en del ifall man lappar deras bas.

+ Passar LGA 775 / 1336 samt AM2/AM2+/AM3
+ Bra prestanda efter slipning av kylarbasen (lappning)
Dålig prestanda direkt ur lådan
Endast montering för en fläkt
Relativt dyr
Problem med vissa moderkort pga storleken

Pris:

 

 

Prolimatech Megahalem:

Testets bäst presterande kylare, inte så överraskande då den också är den enda kylaren som man kan montera två stycken fläktar på. Personligen så gillade jag Megahalems montering bäst även fast den tog längst tid att montera, så gav den också bäst slutresultat och kändes stabilast. Det är dock dåligt gjort av Prolimatech att utelämna alla med AMD-system genom att bara skicka med monteringsgrejerna för Intels plattformar.

+ Bäst prestanda
+ Stabil montering
+ Stöd för två fläktar
Relativt högt riktpris
Endast stöd för Intels plattformar
Problem med vissa moderkort pga storleken

Pris:

 

 

 

Cocage True Spirit:
Cocages True spirit var testets stora överraskning då den kostar ca 250-300kr mindre än de andra, när vi räknar med inköp av fläktar på övriga deltagare. Trots detta ligger den inte många grader efter de dyrare kylarna i testerna.

+ Prisvärd
+ Bra prestanda
+ Överraskande bra finish samt kvalite på hela kylaren
Levereras endast med 1366-montering
Endast montering för en fläkt
Problem med vissa moderkort pga storleken

Pris:

 

 

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid