Idag har teleoperatören Tre blivit först ut i Sverige med att lansera röstsamtal via 4G – vi går igenom vad VoLTE innebär och hur det påverkar dig.

LTE, tekniken som i folkmun används synonymt med 4G, har fått en förhållandevis snabb utbredning i Sverige. Genom att använda både höga och låga frekvenser har det svenska telenätet utökats med LTE-täckning som är lika bra eller bättre än 3G, och det har varit en bidragande faktor till hur vi idag använder internet på resande fot, med strömmad video och annan media direkt i mobiltelefonen.

Tekniken utökas löpande med nya funktioner och bättre hastigheter. Ett exempel på senare tid är LTE Advanced som rullades ut av flera operatörer förra året, med bättre hastigheter som följd. Nu blir operatören Tre först ut med att även lansera Voice over LTE, eller VoLTE, i Sverige som en tjänst i betastadiet.

Kort om VoLTE

  • När en mobiltelefon utan VoLTE får samtal behöver den koppla bort från 4G-nätet för att svara.
  • VoLTE låter dig ringa och svara på samtal direkt över 4G.
  • Samtal över LTE ger bättre ljudkvalitet och kortare uppkopplingstider.
  • Tekniken gör det smidigare att surfa samtidigt som du är i samtal.
  • De flesta telefoner släppta från 2014 och framåt (även flera från 2013) har stöd i hårdvaran för VoLTE, men mobiloperatörerna behöver först aktivera stödet.

Vad är VoLTE?

När LTE rullades ut i Sverige medförde tekniken imponerande hastighetsförbättringar jämfört med 3G i tätorter, men även flera begränsningar. I sitt grundutförande har svenska LTE-nät nämligen endast stöd för dataöverföringar, och inte vanliga telefonsamtal eller SMS.

Det spelar mindre roll för mobilt bredband, men för telefonanvändare är det ett problem. Hittills har lösningen varit att din mobiltelefon automatiskt byter till 3G eller 2G när du ringer eller tar emot ett samtal.

VoLTE är helt enkelt en tilläggsstandard till LTE som gör det möjligt att ringa vanliga telefonsamtal direkt över LTE, så att telefonen inte behöver byta nät.

Vilka är fördelarna?

En av de tydligaste fördelarna med VoLTE är en markant förbättrad ljudkvalitet. Med högre bandbredd till hands kan du prata med mer högupplöst ljud, en uppgradering som kan jämföras med när svenska operatörer introducerade HD Voice över 3G-nätet under 2014.

Eftersom telefonen inte behöver byta basstation från en LTE-station till en 3G-station för varje samtal innebär VoLTE dessutom att din samtal når fram och kopplas upp snabbare. Hur snabbt det går beror såklart på om den du pratar med också har stöd för VoLTE eller inte.

Utan VoLTE händer det även att det uppstår problem med andra internettjänster i telefonen medan du är i samtal. Om du exempelvis strömmar en film på Netflix via LTE och får ett samtal så hoppar telefonen ner till 3G, och appen tappar uppkopplingen. Med VoLTE aktivt använder samtalet samma uppkoppling, vilket bör leda till mindre uppkopplingsstrul när du är i samtal och använder telefonen till annat samtidigt.

Vilka är begränsningarna?

I nuläget fungerar VoLTE inte för att ringa utlandssamtal. När du väl har det aktiverat kommer telefonen inte heller byta nät till 3G automatiskt om du ringer ett utlandssamtal, utan du kommer behöva deaktivera VoLTE om du ska ringa utomlands eller till betalnummer.

Eftersom tjänsten fortfarande är i betastadiet påpekar Tre även att det kan förekomma tappade samtal och andra uppkopplingsproblem medan operatören reder ut eventuella barnsjukdomar.

Vad krävs för att använda VoLTE?

I nuläget har Tre lanserat VoLTE som för de kunder som är en del av betaprogrammet 3beta (se länk för mer information på operatörens hemsida). Sistnämnmda innebär att kunder kan få testa nya tekniker innan det rullas ut på bred front, så en fullskalig lansering av VoLTE ligger fortfarande en bit bort.

Sony Xperia XZ är en av de första telefonerna som kan använda VoLTE i Sverige. Bild: Surfa.se

Vidare så fungerar inte VoLTE med alla mobiltelefoner på marknaden, även om nästan alla modeller släppta från cirka 2014 och framåt har stöd i hårdvaran. Utöver att telefonen behöver ha stöd för tekniken från tillverkarens håll så är det i nuläget bara en handfull modeller som Tre har aktiverat stöd för i sitt nät. De tillverkare som Tre nämner i sitt pressmeddelande är Sony (Xperia XZ, Xperia X och Xperia X Compact nämns explicit), Huawei och Samsung.

Tre påpekar även att samtal över VoLTE räknas separat från annan LTE-trafik, så att datan som går åt för samtalen inte dras från abonnemangets surfpott.

Utökat stöd under året

Utöver att vi väntar på att Tre ska lansera VoLTE för samtliga kunder råder frågan om när konkurrenterna hoppar på tåget. De två andra stora nätaktörerna i Sverige är Telia samt Net4Mobility (som står för Telenors och Tele2:s gemensamma LTE-nät), och i och med sistnämndas snabba satsning på LTE Advanced tyder mycket på att vi kommer få se VoLTE i någon form även från dessa någon gång senare under 2017.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid