Teleoperatören Tre meddelar nu att man som första svenska operatör valt att helt slopa surfkostnader för musikstreaming. Nyheten som gäller alla Tres mobil- och bredbandskunder från och med idag innebär att den dataanvändning som kommer från musikstreaming aldrig kommer att påverka abonnemangets surfpott, mycket goda nyheter för musikdiggande kunder.

Enligt en rapport från Internetstiftelsen i Sveriges (ISS) ska 75 procent av alla svenskar lyssna på musik över internet och 35 procent av oss gör det dagligen, främst via just streamingtjänster som Spotify, Deezer och Tidal.

Konkurrensen på marknaden för musikstreaming har samtidigt ökat de senaste åren och en av de stora dragplåstren är förbättrad ljudkvalité. Där exempelvis omtalade streamingtjänsten Tidal satsar hårt på ”HiFi kvalité” där betydligt mer högupplösta ljudformat ska förbättra musikupplevelsen. Medan exempelvis Tidals 1 411 kbits HiFi-tjänst ger potentiellt bättre ljudkvalité är det också en fyrdubbling i datamängd och gör det svårt, nära nog omöjligt för vissa kunder, att använda tjänsten utan att förlita sig på nerladdning av musik på Wifi-nät.

Ingen överbelastad surfpott pga musiklyssning

Musikstreaming står kort och gott för en allt större del av den datatrafik som svenska internetanvändare förbrukar och Tre menar nu att man vill göra det lättare för sina kunder att njuta av musik utan att behöva oroa sig för överbelastade surfpotter.

– Vi har historiskt sett utmanat marknaden genom att exempelvis lansera videosamtal, fria samtal inom hemmanätet, en av världens första digitala musikbibliotek och tv i mobilen. Nu ruckar vi återigen om en marknad i stiltje genom att låta alla våra kunder streama musik fritt utan att oroa sig för att surfen ska ta slut, avslutar Nicholas Högberg.

Tres nya musikstreaming-initiativ gäller idag för tre av marknadens största tjänster, Spotify, Tidal samt Deezer. Företaget meddelar samtidigt att även andra tjänster kan komma att läggas till och att den fria musikstreamingen gäller för både privat och företagskunder.

Video äter fortfarande på din datapott

Annat strömmande material hos musiktjänsterna, som exempelvis video, kommer fortfarande att mätas och räknas som dataförbrukning. Tres fria surf för musikstreaming startar automatiskt den 31 augusti för alla företagets mobil- och bredbandskunder men gäller inte företagets kontantkortskunder.

Uppdatering 09:55: Tres pressmeddelande deklarar inget tak för dataförbrukning vid musikstreaming men i företagets reklamvideo specificeras en maximal dataförbrukning på 70 gigabyte. NordicHardware har under måndagsmorgonen sökt Tre för att klargöra upplägget men ännu utan svar.

Uppdatering 12:01: Tre har nu uppdaterat sin sajt med konkret information om deras datatak. Användare kan strömma musik för upp till 70GB per månad, vilket ska motsvara lyssning på Spotify dygnet runt. Tres detaljerade specifikation lyder s om följande:

”Vi tror att livet blir större, roligare och mer inspirerande om man upplever det tillsammans med andra. Därför släpper vi nu musiken fri för våra kunder, i alla våra abonnemang, så att du i Sverige kan streama upp till 70 GB musik per månad utan att det påverkar din datamängd. Det motsvarar surfen som går åt om du lyssnar på Spotify dygnet runt i en månad. Så nu kan du lyssna längre, oftare och dela dina musikupplevelser med ännu fler. Det här är bara början på vår resa att göra det enklare att dela sitt liv med andra.”

Läs mer

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
johnjensenpege63ZiderNamnkrävsmemset Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hoffa78
Medlem
hoffa78

Mindre än en timme innan jag läste detta fick jag sms från tre att köpet av ytterligare 1gb surf för 99kr blev klart (används för spotify) 😉 Men men superbra iaf, nu behöver jag inte byta till dyrare abonnemang för den saken 🙂 🙂

Medlem
Wargreymon

Sweet. Kan vi få detta för molnlagring nu också?

PS. Enligt Tres hemsida:
”Fri surf på musikstreaming gäller i Spotify, Deezer & Tidal. Den musik du streamar i dessa appar kommer inte att räknas av på din datamängd, så länge du inte streamar mer än 70 GB musik i månaden, vilket motsvarar surfen som går åt om du lyssnar på Spotify dygnet runt i en månad.”

wallrik
Gäst
wallrik

Otroligt dålig utveckling. Nu slipper dom hålla nere priset på vanlig data. ”Det är ju ändå gratis att lyssna på musikstreaming”.

Bra på kort sikt för kunderna, visst. Men jag gillar det inte.

skoldis
Gäst
skoldis

Dåligt för nätneutraliteten.

Det är så den urholkas, med saker som gör folk glada.

memset
Gäst

Att separera ut vad som är gratis för folk att besöka gör konkurrensen skev.
Vad händer med soundcloud? youtube? bandcamp?

Om man börjar särbehandla trafik (även trafik som gratis wikipedia i Afrika) så kommer lagarna runt om dett urholkas.

Namnkrävs
Gäst
Namnkrävs

[quote name=”skoldis”]Dåligt för nätneutraliteten.

Det är så den urholkas, med saker som gör folk glada.[/quote]

Ja speciellt när bara vissa musiktjänster premieras.

Zider
Gäst
Zider

Trist att det bara var dessa 3 musiktjänster, då påverkar det inte mig alls. Nåja, tur man kan lagra musik offline. 🙂

pege63
Gäst
pege63

Kommer det gälla för Hallon åxå som är en del av TRE?

Stormense
Medlem
Stormense

[quote name=”pege63″]Kommer det gälla för Hallon åxå som är en del av TRE?[/quote]
Nej, tyvärr för dig och mig.