ASUS Eee Pad Transformer kan få sin uppföljare redan under fjärde kvartalet 2011 då nya uppgifter pekar på att en ny modell ska lanseras i oktober månad, det med NVIDIA:s kraftfulla Kal-El processor under huven. NVIDIA ska enligt uppgifter bekräftat att deras fyrkärniga ARM-processor Kal-El ska debutera i surfplattor under oktober månad, något som faller väl in med rykten kring Transformer 2.

ASUS har nyligen rullat ut sin Android 3.2 uppdatering för populära surfplattan Eee Pad Transformer men redan har komponentjättens ordförande Jonney Shih börjat tala sig varm för efterträdaren. Shih har bekräftat att en uppdaterad modell av Eee Pad Transformer är under utveckling och att den kommer att bli ”imponerande”. Jonney Shih har gått så långt att han avslöjat ett lanseringsdatum innan CES 2012 (första veckan i januari), vilket enligt nya rykten från taiwaneiska komponenttillverkare kan bli så tidigt som oktober. Exakta specifikationer för surfplattan är oklart, men enligt samma källa ska det handla om en 10,1-tums skärm och givetvis en liknande dockningsstation som för ursprungsmodellen.

asus.eeepadEn dockningsstation med extra batteri kan komma väl till pass med en fyrkärnig Kal-El under skalet.

ASUS och NVIDIA har under många år haft ett nära samarbete på PC-marknaden och detta är något man fortsatt med även på den mobila marknaden där bland annat Eee Pad Transformer huserar en Tegra 2 systemprocessor. Därför passar det ypperligt att NVIDIA i en konversation med Androidandme.com bekräftat att de första Kal-El-baserade surfplattorna ska dyka upp i höst och att de första smartphonemodellerna är planerade för CES 2012.

NVIDIA Kal-El ser ut att bli den enda fyrkärniga Cortex-A9 systemprocessorn på marknaden under 2011 (Om vi inte räknar med PlayStation Vitas Samsung-krets) och bygger vidare på företagets arbete med Tegra 2. Kal-El som också påpassligt kallas Tegra 3 av många kommer förutom fyra snabba CPU-kärnor uppdateras med kraftfullare grafikdel där antalet beräkningsenheter ökat från 8 st. till 12 st.

Specifikation Kal-El (Tegra 3) Tegra 2
Tillverkningsteknik 40nm 40nm
Kretsstorlek 80mm2 49mm2
CPU Fyrkärnig Cortex-A9 vid 1,5 GHz Tvåkärnig Cortex-A9 vid 1,0 GHz
L2-cache 1MB delad 1MB delad
NEON FPU Ja Nej
GPU GeForce ULP Gen 2 med 12-kärnor GeForce ULP med 8-kärnor

Det enda vi är lite oroliga för är strömförbrukningen och värmeutvecklingen av en så pass stor systemprocessor. Men i en surfplatta av 10-tums format bör detta inte bli några större problem om NVIDIA håller vad man lovat i form av förbättrade energisparfunktioner.

Varken ASUS eller NVIDIA har bekräftat att uppföljaren till Transformer är utrustad med en Kal-El-processor. Men allt mer pekar mot detta och ASUS Eee Pad Transformer 2 lär vi hålla fortsatt utkik efter framöver.

Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
fackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Hm, samma tillverkningsteknik. :-/