SSD-enheter är fortfarande en sällsynt produkt utanför entusiastkretsarna. Transcends styrelseordförande Peter Shu väntar sig att 2012 blir året då efterfrågan på SSD kommer ta fart på allvar och att Ultrabooks blir den drivande kraften bakom det.

SSD-marknaden fortsätter tveklöst att växa, men tillväxt går knappast fort. Anledningen till detta beror på att en SSD fortfarande är flera gånger dyrare än en hårddisk sett till kapacitet. 2012 har precis börjat och det är det här året som på allvar kommer att driva utvecklingen av ultramobila enheter framåt, och där säger Peter Shu att Ultrabooks kommer hjälpa till att öka försäljningen på SSD-enheter.

Ultrabooks är idag för dyra på grund av den tunna formfaktorn och de komponenter som behöver användas. Men när volymen på dessa komponenter går upp under nästa år väntas Ultrabooks komma ned i en prisnivå som passar den större massan. Men SSD:n är en av de dyrare komponenterna i en Ultrabook. Peter Shu anser att det borde finnas alternativ på 32 GB och 64 GB men även att man kan spara in på övriga specifikationer som processor och minnen. Istället ska entusiaster och mer krävande användare kunna konfigurera ett dyrare alternativ efter behov. Det här låter kanske inte så dumt, men det alternativ han pratar om finns inte på dagens Ultrabook-modeller.

Fram till dess att priset på NAND-minne kommit ner till en lägre nivå, väntas flera tillverkare att utrusta sina Ultrabooks med hybrid-hårddiskar. Även alternativ som Intel Smart Response Technology, som använder en liten SSD som cache-minne kommer finnas. Peter Shu säger att även SATA 6.0 Gb/s kommer driva fram anpassningen på SSD:er, just för den ökade bandbredden.

Han varnar även för att efterfrågan på RAM-minnen kommer att gå ned i samband med Ultrabooks och liknande tunna formfaktorer. Anledningen är att tillverkarna löder fast DRAM direkt på sina moderkort för att spara plats, men framförallt att få ned kostnaderna.

Källa: Digitimes


Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid