Med en parabolantenn och en stark millimetervågssändare i högsta hugg har tyska forskare nått en bandbredd motsvarande omkring 250 ADSL-uppkopplingar.

Ett forskarlag bestående av fysiker och ingenjörer från universitet i Fraunhofer, Stuttgart och Karlsruher rapporterar att man har höjt ribban för trådlösa överföringar på långa avstånd, som ett alternativ till påkostade fiberkablar. Ett experiment sattes upp där en testsignal skulle skickas mellan två närliggande städer, Cologne och Wachtberg med ett avstånd på 37 kilometer.

Gigabithastigheter utan fiberkabel

Signalen skickades med millimetervågor, i ett frekvensband mellan 71 och 76 gigahertz (jämförelsevis använder vanligt wifi i regel 2,4 eller 5 gigahertz), koncentrerat med hjälp av en parabolantenn. Signalen var även förstärkt till 1 watt, vilket inte låter som mycket, men som är högt för att vara en antennsignal.position_finding

Resultatet blev en hastighet på 6 gigabit per sekund, ett rekord för den här typen av överföringar, och särskilt imponerande med tanke på avståndet. Hastigheten motsvarar 250 vanliga ADSL-uppkopplingar på 24 megabit per sekund.

I och med att experimentet skedde med en riktad antenn och mestadels fri sikt går det knappast att översätta till lika höga hastigheter i konsumentprodukter, men den underliggande tekniken går hand i hand med övergången till de högre frekvensbanden, bland annat i form av framtida 5G-nät som kan använda sig av liknande teknik.

Framtidens mobiluppkopplingar
Hur tror du vi använder internet i våra mobila prylar om tio år? Lämna gärna en kommentar!

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid