Toshiba förvånade många på IFA-mässan i Berlin med en riktigt imponerande liten bärbar dator. Den lilla maskinen kommer utrustad med flera häftiga specifikationer, mycket kraft innanför sitt gedigna skal och framförallt en imponerande 4K UHD-upplöst bildskärm som är kalibrerad från fabrik.

Är det något som är viktigt i dagens mobila produkter så är det deras bildskärmar. Det är bildskärmen som står för en stor del av upplevelsen och för vissa användare ställs lite extra högra krav på just bildskärmen. Du som ofta redigerar högupplösta bilder eller video på fältet kan snegla på Toshibas senaste bärbara dator. Satellite Radius 12 har en av branschens kanske häftigaste skärm. Skärmen mäter bara 12,5 tum i storlek men har en imponerande upplösning på 3 840 x 2 160. Utöver en imponerande upplösning levererar den bra färger, som dessutom sägs vara mycket exakta.

Kalibrerad med flera förinställningar

Toshiba har jobbat tillsammans med företaget Technicolor för att kalibrera skärmen på Radius 12. Kalibreringen som företaget gjort utgår inte bara efter en färgstandard utan efter flera olika. Med hjälp av ett förinstallerat program kan användare välja mellan att använda kalibreringsinställningar baserade på standarder så som Rec.709 eller AdobeRGB. Detta betyder att användare enkelt kan använda skärmen för att på ett exakt och korrekt sätt visa Hollywood-filmer och fotografier. Den som önskar kan också använda ett läge kallat ”Full” som ger hög ljusstyrka och mättade färger. Med tanke på datorns pris och skärmens snäva målgrupp känns detta läget dock inte så användbart.

Utöver en imponerande bildskärm kommer Toshibas lilla dator utrustad med en Intel Core i7-processor från Skylake-familjen, upp till 8 gigabyte arbetsminne och upp till 512 gigabyte SSD-baserat lagringsutrymme. Till skillnad från många konkurrenter har datorn också stöd för USB 3.1 Typ-C.

Mycket kraft – kort batteritid

Med mycket kraft under huven och en högupplöst bildskärm kräver den lilla datorn mycket energi. Detta betyder att Toshiba inte kan utlova mer än åtta timmar batteritid. Många konkurrenter utlovar 10 timmar batteritid, vilket demonstrerar en viktig nackdel med modellen. En annan nackdel är datorns mediokra tangentbord och dess höga pris. Full HD-varianten av Radius 12 kommer att kosta runt 11 000 kronor medan 4K UHD-varianten kommer att säljas för runt 15 000 kronor. Den högupplösta skärmen och dess kalibrering kostar alltså en hel del pengar.

Fler nyheter från IFA:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid