Årets Display Week har dragit igång, och som en av världens största tillverkare av skärmpaneler kommer även Toshiba visa upp sina framsteg. Bland de tekniker som kommer visas upp under veckans gång hittar vi en genomskinlig OLED-panel med särskilt intressanta egenskaper.

Genomskinliga skärmar och paneler är i sig ingen ny uppfinning, och vi har fått se konceptet i flertalet inkarnationer av mer respektive mindre användbart slag. Tanken är lockande, då sådan teknik kan användas exempelvis i interaktiva glasögon som Google Glass, visa hastighetsmätaren direkt på bilens vindruta, eller varför inte se på morgonnyheterna direkt på köksfönstret?

Det finns redan realiserade produkter som använder sig av genomskinliga paneler, även om tekniken är ung och idag kostar en avsevärd summa. Ett problem som dock genomsyrar produkttypen är frågan om belysning. De flesta genomskinliga paneler idag saknar helt bakgrundsbelysning, och kommer behöva placeras framför en annan ljuskälla för att kunna användas bekvämt.

Det finns OLED-paneler som är genomskinliga men samtidigt har inbyggd belysning. Sådana paneler använder sig av exempelvis elektroder av indium-tenn-oxid. Problemet här är dock delvis att ljuset breder ut sig från båda sidor av panelen, just för att den är genomskinlig, och delvis att panelen inte längre upplevs som genomskinlig när belysningen är aktiv.

Skärm på ena sidan, genomskinligt fönster på andra

Toshiba har tacklat dessa problem med vad de kallar för Transmissive Single-sided Light Emission OLED Panel. Istället för att använda sig av genomskinliga dioder och elektroder används elektroder i metall som inte är genomskinliga, och dessa placeras sedan i ett randmönster på panelen. Mer specifikt rör det sig om 140 mikrometer tunna metallränder, placerade med 500 mikrometers, eller 0,5 millimeters, mellanrum.

Metallelektroderna skickar ut ljus åt endast ett håll. Utrymmet mellan elektroderna kan inte producera ljus, men är å andra sidan genomskinligt så att ljus kan ta sig igenom åt båda hållen. Resultatet är att när belysningen är igång så skickas ljus ut endast från en sida av panelen – den andra är fortfarande genomskinlig.

toshibaoled2

Det finns många användningsområden där en sådan teknik skulle ha stora fördelar. Delvis inom dator- och mobilindustrin, där den kan användas i exempelvis Google Glass-liknande glasögon eller genomskinliga skärmar. Men även andra områden skulle kunna gynnas, exempelvis kan man bygga ett akvarium där själva akvarieglaset lyser upp insidan, fönster som inifrån upplevs helt eller delvis som en skärm, men utifrån upplevs som ett helt vanligt fönster. Eller förstoringsglas som samtidigt belyser det man observerar.

Panelen uppges ha en energiförbrukning på 0,7 – 1,6 watt, en färgtemperatur på 3 300 kelvin och en ljusstyrka på 450 – 800 nits (där förhållandet mellan fram och baksida är 70:1). Toshiba planerar att marknadsföra tekniken, men det är inte klart när vi kan tänkas se den i konsumentprodukter eller vad tekniken vid lansering kan tänkas kosta.

Tekniken har tidigare visats på Lighting Japan 2013 i januari, men kommer visas upp ytterligare under Display Week som pågår i skrivande stund. Mer information bör därför dyka upp under veckans gång.


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments