I svallvågorna av Microsofts senaste presskonferens har vi fått se ett rejält uppsving för konverterbara bärbara datorer med Windows 10, nu senast från Japanska Toshiba. Den nya ultraportabla hybriddatorn Dynapad satsar på en lätt och tunn design och har en skärm som ska imitera känslan av papper när du skriver med penna på den.

Med pennbestyckade, ultraportabla och konverterbara datorer är datorindustrin ute efter att ersätta ditt anteckningsblock, och det är en offensiv som har varit särskilt tydlig de senaste månaderna. En av de senaste modellerna som riktas in på just anteckningar är nya Dynapad från Toshiba, en tunn och lätt modell riktad mot bland annat studenter och andra grupper som vill lämna anteckningsblocket hemma.

toshiba2.0

Enheten kommer i form av en surfplatta på 12 tum som kan monteras i en medföljande tangentbordsdocka – vikten landar på totalt 996 gram inklusive monterat tangentbord, medan själva surfplattan väger in på 569 gram. Toshiba menar att det här är den lättaste och tunnaste 12-tumsplattan av sitt slag, med en tjocklek på 6,6 millimeter utan tangentbord respektive 14,9 millimeter med tangentbord.

De interna komponenterna är inte märkvärdiga i sig, utan Dynapad får klara sig med en Intel Atom-processor på 1,44 gighahertz och 4 gigabyte arbetsminne. Däremot har Toshiba lagt extra krut på interaktionen mellan pekskärmen och pennan (tillverkad av Wacom) – man menar nämligen att friktionen mellan pennspetsen och skärmen ska efterlikna friktionen mellan en ”riktig” penna och ett papper. Skärmen, som har IPS-panel och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar, har även antireflex- och antifingeravtrycksbehandling.

Inledelsevis lanseras Dynapad i Japan, då till ett pris på 130 000 yen, eller närmare 9 000 kronor – det är dock priset exklusive skatt, så antagligen kan vi räkna med uppåt 11 000 – 12 000 kronor inklusive moms. En lansering i Europa och Nordamerika dröjer till första kvartalet 2016.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SvenTobakJakbob Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jakbob
Gäst
Jakbob

Ända sättet jag ser hur en hybrid platta som denna kan konkurrera är om de sätter ett mycket lägre pris än detta. 7000 är väl mer rimligt om ens det för en 12″ med atom processor. För 11-12k så får jag ju en surface pro med en i5a.

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”Jakbob”]Ända sättet jag ser hur en hybrid platta som denna kan konkurrera är om de sätter ett mycket lägre pris än detta. 7000 är väl mer rimligt om ens det för en 12″ med atom processor. För 11-12k så får jag ju en surface pro med en i5a.[/quote]

Jo att pröjsa ens i närheten av 10k för en atom CPU är trams oavsett om resten av datorn råkar vara jättebra.