Toshiba är övertygade om att ultra HD är här för att stanna, och att kombinationen av billigare tillverkningstekniker och efterfrågan från konsumenter kommer få övergången till formatet att gå snabbt. Enligt tillverkaren kommer 4K rent av vara normen lagom till 2017.

Ultra HD, eller 4K, är fortfarande långt ifrån att finnas i allas hem. Däremot har det skett en imponerande utveckling bara under de senaste två åren, och vi har sett en tydlig förkärlek till den nya formatet på mässor världen över. För inte allt för länge sedan fanns det inte på kartan att hitta en 4K-TV för mindre än 100 000 kronor, och nu kan man hitta de billigaste modellerna för omkring eller strax under 10 000 kronor. Det har inte visat sig vara några kronjuveler till paneler som sålts till de priserna, men det tyder definitivt på en snabbt nedåtgående pristrend.

I en intervju med Trustedreviews är Toshiba, en stor tillverkare inom allt från skärmpaneler till flashminne, säkra på att 4K-formatet kommer hitta in i de flesta hem inom en relativt snar framtid. Man menar rent av att det nya högupplösta formatet kommer vara normen om cirka tre år.

“By 2017 it will definitely be mainstream but every year before then it is going to get picked up and evolve faster and faster.”

Man menar även att 2014 kommer bli ett stort år för ultra HD, även om det kommer dröja ytterligare ett tag innan 1080p kan se sig som ersatt. Flera streamingtjänster, exempelvis Netflix, kommer börja erbjuda video i ultra HD under året, och just tillgängligheten av material med hög upplösning har hittills varit en kraftigt begränsande faktor. Enligt Toshiba kommer priserna falla kraftigt framöver, och TV-apparaterna kommer finnas till humana priser ”inom två år”.

Samtidigt menar Toshiba att 3D i TV-apparater är utdöende och mycket väl kan försvinna från marknaden inom kort, eller åtminstone falla ner till en nischad kategori. Upplösning, å andra sidan, ska enligt Toshiba ha betydligt starkare drivkraft. Som exempel nämns övergången från VHS till DVD, från DVD till 720p-film och sedan vidare till 1080p.

“We find that consumers are looking for a higher resolution and we have been seeing that over decades. We went from VHS to DVD and then from DVD to 720p to 1080p to Blu-ray and now 4K is the next big thing.”

Vi på redaktionen har mer än en gång blivit förtrollade av skarpa bilder på 4K-TV, och ser helt klart fram emot att se mer av den varan både under 2014 och kommande år. Huruvida utbredningen som Toshiba förutspår kommer gå så snabbt som påstås återtår dock att se.

Relaterade nyheter

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid