Facebook har nyligen betalat ut 10 000 dollar som belöning för ett upphittat säkerhetshål på Instagram – till en 10 år gammal finsk hackare.

I februari tog Facebook emot en buggrapportering via epost, gällande ett betydande säkerhetshål på systersajten Instagram. Rapporten beskrev en bugg i bilddelningstjänstens öppna API, det vill säga de verktyg som utvecklare kan använda för att interagera med Instagram via sina egna tjänster och program, som inte gjorde en korrekt kontroll så att en användare som tar bort en kommentar faktiskt är samma användare som skapat den.

Facebooks yngsta säkerhetstipsare hittills

Avsändaren var en finsk tioåring, Jani, som upptäckte att buggen kunde användas för att radera andra användares kommentarer. Jani underströk sin sin upptäckt genom att radera en exempelkommentar från ett testkonto.

“I would have been able to eliminate anyone, even Justin Bieber.”

Månaden därefter, i mars, lagades säkerhetsluckan och Facebook betalade ut 10 000 dollar till Jani, som därmed blev den yngsta belöningsmottagaren hittills, en titel han tar över från den tidigare rekordinnehavaren, som var 13 år gammal vid sin inrapportering.

Jani menar att han lärt sig hitta säkerhetsluckor med hjälp av Youtube, och att han i framtiden vill bli säkerhetsforskare. Tills dess planerar han att spendera sina prispengar på en ny cykel, fotbollsutrustning och nya datorer åt sina syskon.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid