Det är ingen hemlighet att smartphones och surfplattor blivit mycket kraftfulla de senaste åren. Det var inte många år sedan världens första dubbelkärniga mobila processorer lanserades och nu hör vi redan rykten om en tiokärnig processor som är uppdelad i tre processorgrupper som kan aktiveras för olika användningsområden.

Qualcomm har tillverkat oerhört många mobila chipsets de senaste åren. Med sin Snapdragon-familj av mobila processorer har företaget bland annat drivit några av världens mest populära Android-telefoner, alla Windows Phone-telefoner och alla Android Wear-enheter. Enligt nya rykten har företaget stora planer för Snapdragon-familjen det kommande året.

Tio kärnor av tre typer

Snapdragon 820 sägs vara namnet på Qualcomms kommande prestandamonster för den mobila marknaden. Enligt rykten siktar Qualcomm på en lansering av modellen runt det kommande årsskiftet. Snapdragon 820 sägs använda Qualcomms egenutvecklade processorkärnor, till skillnad från företagets kommande Snapdragon 818-chipset. Enligt ny information har Qualcomm planer på att introducera sin första tiokärniga mobila processor under namnet Snapdragon 818. Processorn sägs använda tre olika sorters ARM-designade kärnor som är uppdelade i tre grupper för att utföra olika sorters arbete. Fyra Cortex-A53-kärnor klockade till 1,2 gigahertz sägs ta hand om allt enkelt arbete medan två Cortex-A53 klockade till 1,6 gigahertz och fyra Cortex-A72-kärnor klockade upp till 2,0 gigahertz sägs ta hand om tuffare uppgifter.

Snapdragon_818

Alla kärnor sägs vara byggda på en 20 nanometerprocess och grafik sägs hanteras av en ny Adreno 535-enhet. Med utgångspunkt från dess namn bör den nya grafikenheten erbjuda betydligt högre prestanda än Qualcomms nuvarande grafikenheter. Exakt hur hög prestanda enheten kan erbjuda återstår dock att se. Qualcomm har inte bekräftat några detaljer kring Snapdragon 818 så den information vi har hittills bör tas med en nypa salt.

Källa: STJS

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulSkuggan777 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Tror inte på detta rykte. 10 kärnor på 20nm när de har problem med 8, och då drar Cortex-A72 mera ström. Sedan så är det Adreno 530 i SD820, så 532 lär det ju inte vara i en mindre kraftfullare SoC.

Morkul
Medlem
Morkul

Med tanke på att Mediatek nyligen presenterade Helio X20 som mer eller mindre är identisk så varför inte? Kanske inte exakta specs med jag tror att det kommer komma 10 kärninga SoC from Qualcomm snart och hela iden är ju att de ska vara strömsnålare eftersom många mycket kommer klara sig på att köras på low eller mid cores och där med ska high cores aldrig behövas aktiveras.

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”Morkul”]Med tanke på att Mediatek nyligen presenterade Helio X20 som mer eller mindre är identisk så varför inte? Kanske inte exakta specs med jag tror att det kommer komma 10 kärninga SoC from Qualcomm snart och hela iden är ju att de ska vara strömsnålare eftersom många mycket kommer klara sig på att köras på low eller mid cores och där med ska high cores aldrig behövas aktiveras.[/quote] 20nm är dock inget som kommer avhjälpa strömläckaget i transistorerna, vi vet ju redan att 3-transistorer minskar läckaget så varför Qualcom väljer 20nm med betydligt mer läckage och förbrukning förstår jag… Läs hela »

Medlem
Arne Berg

Sen kanske man inte ska kalla det 10 kærnor eftersom det ie ær 4+4+2=10 inte 10 som utnyytjas før att køra varje process.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Ase”]Sen kanske man inte ska kalla det 10 kærnor eftersom det ie ær 4+4+2=10 inte 10 som utnyytjas før att køra varje process.[/quote]

10 kärnor är det ju så det är ju inte mycket att argumentera om. Sedan är de förstås anpassade för för mobila enheter skalning av en enskild process över flera kärnor sällan är lönsamt, speciellt över så många kärnor. Tanken är ju att lägga flera av enhetens bakgrunds processer på low power kärna för att spara batteri medan processer som användaren nyttjar ligger och rullar på de 4 high power kärnorna.