Den nya arkitekturen och processorfamiljen Zen blir AMD:s efterlängtade återkomst i prestandasegmentet av processormarknaden, och redan nu får vi en föraning om detaljerna hos arkitekturen – en tidig skiss av hur kärnorna är uppbyggda antyder markanta prestandaförbättringar.

Även om AMD är öppna med att den nya arkitekturen Zen är under utveckling så är det först nästa år som de första Zen-baserade processorerna förväntas hitta ut på marknaden – AMD har därför inte heller offentliggjort detaljerna king hur de nya kärnorna kommer fungera eller vilka förbättringar som gjorts.

Markanta skillnader under värmespridaren

Däremot har AMD lagt in tidiga anpassningar för Zen i en mjukvarupatch som skickades ut i slutet av september, vilket i sin tur ger ledtrådar om hur den nya arkitekturen är uppbyggd. Genom att studera koden noggrannt har 3DCenter.org lyckats dekonstruera ett blockdiagram. Vissa detaljer, såsom storleken på cacheminnet, är fortfarande spekulationer, men under förutsättningen att inga större arkitekturella ändringar görs så ska koden i patchen ge tillräckligt med information för att blockdiagrammet ska vara pålitligt sett till själva strukturen hos kärnan.

10a

Vad som syns i diagrammet är att AMD har valt att vända på klacken och gå ifrån användandet av moduler i samma benämning som i Bulldozer, Steamroller och Piledriver. I dessa arkitekturer finns det två fysiska kärnor per modul, och dessa två har vissa egna resurser och vissa delade resurser. Det innebär förvisso att det går att sprida ut arbetet mer, inte helt olikt Intels Hyperthreading-teknik, men det innebär också att varje individuell kärna klarade sig sämre på egen hand.

Hos Zen ser vi istället vad som kan liknas med en Bulldozer-modul där de två kärnorna har slagits ihop till en. En Zen-kärna får fyra avkodare, vilket är det antal som två Bulldozer-kärnor får dela på. Vi kan även notera dubbla längden heltalsenheter (ALU:er), fyra 128-bits flyttalsenheter (i varje Bulldozer-modul delar de två kärnorna på två sådana flyttalsenheter) och två adressenheter. Det ska även finnas stöd för SMT, det vill säga samma typ av flertrådsteknik som Intels Hyperthreading – varje kärna kan antingen agera som en ensam sådan, eller fördela arbetet över två trådar vid behov.

Med de specifikationerna i ryggen är AMD:s löften om uppåt dubbla prestandan per kärna jämfört med Bulldozer-baserade arkitekturer inte orimliga. Zen blir helt klart en markant arkitekturförändring och ser åtminstone på pappret ut att bli betydligt mer jämförbar med Intels alternativ än tidigare. Övergången till tillverkningsteknik på 14 eller 16 nanometer bör i sin tur innebära bättre energieffektivitet.

Det finns fortfarande många okända faktorer, såsom cacheminne, prissättning och värmeutveckling, men faktumet att Zen är på ingång och att arkitekturen tycks skilja sig så markant från de senaste årens satsningar från AMD är spännande i sig.

Källa: 3DCenter.org

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Thomaseronum Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseronum
Gäst
Thomaseronum

I like! 🙂