AMD:s efterlängtade Threadripper 3000-serien är snart här och den inleds med 24-kärniga Threadripper 3960X som landar på butikshyllorna 25 november.

I och med att AMD:s Ryzen-processorer baserade på arkitekturen Zen 2 ökade det tillgängliga antalet processorkärnor ökas även antalet kärnor i HEDT-familjen Threadripper. Nu har AMD officiellt avtäckt de två processormodellerna Threadripper 3960X och Threadripper 3970X med 24 respektive 32 kärnor.

AMD använder en så kallad ”chiplet”-design istället för en monolitisk processorkrets för att bygga upp sina Zen-processorer. Hos dessa Threadripper-enheter rör det sig om fyra processorkretsar baserade på sju nanometers tillverkningsprocess Dessa huseras på processorernas kretskort tillsammans med en IO-krets som tar hand om kommunikationen till och från dessa kretsar. När det kommer till antalet kärnor per krets som är aktiva handlar det om sex kärnor i 3960X och åtta aktiva kärnor per krets i 3970X.

Threadripper 3960X

Threadripper 3960X kommer som tidigare nämnt med 24 kärnor och 48 trådar. Dess klockfrekvens listas som 3,8 Gigahertz (GHz) och turbofrekvensen ligger här på 4,5 GHz. Mängden cache hos denna modell ligger på totalt 140 megabyte (MB).

Threadripper 3970X

Threadripper 3970X utrustas med 32 kärnor och 64 trådar. Dess klockfrekvens har ställts in till 3,7 GHz och turbofrekvensen till 4,5 GH. Här rör det sig om en smula mer cacheminne på totalt 144 MB.

Tredje generationen kommer med ny sockel och styrkrets

Med den tredje generationens Threadripper-processor introduceras AMD även en ny styrkrets vid namn TRX40. Denna får även sällskap av en ”ny” sockel kallad sTR4 som anpassat för ”skalbarhet” vilket kan tyda på framtida processormodeller med betydligt fler processorkärnor än de två som presenteras idag.

Den nya styrkretsen TRX40 presenteras med ett ökat antal PCI Express-banor. Totalt 88 PCI Express 4.0-banor, varav 72 av dessa är redo att användas för komponenter som grafikkort, lagringsenheter och dylikt.

TRX40 kommer även med åtta PCIe 4-banor mellan processormodellerna och styrkretsen. Detta innebär en högre bandbredd mellan dessa på totalt 16 gigabyte per sekund. En markant skillnad jämfört med föregående generationer.

Ny sockel, samma kylare

Trots att det på ett vis rör sig om en ny processorsockel kommer existerande kylare vara kompatibla med den nya processorsockeln. Detta då monteringshålen för kylare omkring processorsockeln på moderkortet inte har förändrats. Däremot kommer processorkylare som kan hantera minst 250 watt (W) TDP-värden vara ett krav för dessa nya processorer.

På tal om TDP-värden nämner AMD hos både 24-kärniga Threadripper 3960X och 32-kärniga Threadripper 3970X kommer med 280 W TDP.

ECC och högre minnesfrekvenser

Tredje generationens Threadripper-processorer kommer även med stöd för ECC-minne. Detta kommer dock vara upp till individuella moderkortstillverkare att implementera på sina respektive modeller.

Threadripper 3000-serien ska även komma med stöd för högre minnesfrekvenser än sina två föregångare. Dessvärre har AMD i skrivande stund inte bekräftat exakt hur mycket högre frekvenser som får officiellt stöd.

AMD hävdar 20+ procent bättre prestanda än Core i9-9980XE

AMD:s interna tester hävdar ledning över Intels flaggskepp Core i9-9980XE med dubbla siffror inom produktivitetsbelastning. Dessa tester har bland annat utförts i Cinebench R20, Chaos Group V-Ray och Adobe Premier CC.

Som alltid med testsiffror som dessa är det värt att påpeka att det är tillverkarna själva som presenterat dessa siffror. Testerna har med stor sannolikhet utförts under specifika förhållanden och bör tas med en nypa salt. Exakt hur det ligger till med prestandaskillnaderna mellan AMD:s och Intels HEDT-utbud framöver återstår att se till dess att oberoende tester har utförts och publicerats.

Inte slutet för Threadripper 2000-serien

Andra generationens Threadripper-processorer förblir tillgängliga för konsumenter. AMD ser dessa modeller lite som instegsmodeller till företagets HEDT-utbud. Detta innebär att när vi går in i år 2020 kommer Threadripper 2000 och 3000-serierna att leva sida vid sida på butikshyllorna.

Precis som med flaggskeppsmodellen för sockel AM4, Ryzen 9 3950X, är det 25 november som är lanseringsdatumet för de två första processormodellerna ur Threadripper 3000-serien.

Det är inte bara nya Threadrippers som introducerades idag. Även flaggskeppsprocessorn för sockel AM4 kallad Ryzen 9 3950X och den upplåsta APU-enheten Athlon 3000G är nu officiellt lanserade.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid