Vad kan vara kraftfullare än en 16-kärnig Ryzen Threadripper 1950X processor? Jo, en Threadripper 1950X CPU överklockad till 4,1 gigahertz.

Ryzen Threadripper 1950X lanseras under morgondagen som AMD:s nya flaggskepp på CPU-marknaden och gör det med hela 16 processorkärnor samt 32 trådar. Att AMD kommer dominera i flertrådade prestandatester över Intels 10-kärniga konkurrent Core i9-7900X är knappast en högoddsare. Det har samtidigt varit lite oklart hur en CPU med ett tdp-värde av 180 watt skulle klara sig i en överklockningsbatalj med Intel. Enligt läckta överklockningsresultat verkar det som att man skulle klara sig ganska väl.

På Reddit har det nu publicerats prestandaresultat från en överklockad Ryzen Threadripper 1950X som pressats till hela 4,1 gigahert på alla 16 kärnor. Det är imponerande frekvenser med tanke på att de flesta 8-kärniga Ryzen 7-processorer har svårt att ta sig över 4,0 GHz. Överklockning ska vara utförd med en Thermaltake Water 3.0 Riing-vattenkylare och alltså inte någon exotisk kylning. Spänningen var satt till 1,4 volt för att nå den maximala frekvensen om 4,1 GHz, vid 4,0 GHz krävdes en spänning på 1,25 volt.

Threadripper slår världsrekord i Cinebench R15

Redan vid 4.1 gigahertz klockfrekvens levererar Ryzen Threadripper 1950X ett världsrekord i prestandatestet Cinebench R15. Här når man 3 413 poäng i det flertrådade testet, vilket kan jämföras med 2 464 poäng för en i9-7900X överklockad till 4,6 GHz. Det nuvarande världsrekordet på 3 327 poäng får också se sig slaget, ett resultat som nåtts med en i9-7900X överklockad till 5,96 GHz med flytande kväve.

Det andra testat som publicerats kommer från Geekbench 3 där resultatet på 58 391 poäng i det flertrådade testet är det högsta som skådats av en konsumentprocessor. Det ska samtidigt nämnas att det enkeltrådade resultatet på 4 548 poäng inte kan mäta sig med en Intel Core i7-processor vid liknande klockfrekvens. Vilket föga överraskande pekar mot att Threadripper likt Ryzen 7 får det tuffare i enkeltrådade tester och applikationer.

De goda nyheterna är att Ryzen Threadripper trots sitt mäktiga tdp-värde och många kraftfulla kärnor verkar ha en del överklockningsmarginal, åtminstone med rätt kylning.

AMD släpper mediaembargot för Ryzen Threadripper den 10 augusti då publicerar även NordicHardware sin fullständiga recension och prestandagenomgång av Threadripper 1950X samt 1920X.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Jörgen RehnZirgo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Zirgo
Medlem
Zirgo

Måste börja med något som motiverar denna prestanda om det nu är sant.
Hur skall man annars motivera ett köp. Spel kan inte idag dra nytta av så många kärnor/trådar.
Dagens i-land problem………….

Medlem

Du kan köra Folding@Home på 12 kärnor, och spara 4 till spelande till exempel… 😀

Man funderar ju lite på vad strömförbrukningen kan tänkas vara vid 1.4V/4.1GHz. Tämligen omfattande gissningsvis, med tanke på att I ökar exponentiellt med V i en kiselkrets… Sedan kan man ju också fundera på hur länge en CPU pallar med att köras i 1.4V innan den ryker. Det gäller att ha is i magen (och pengar på banken!) för en sådan här vardags-överklock!

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Threadripper 1950x ska vara överlägsen i9 7900x, åtminstone i flertrådstester.
Processorn har ju 6 kärnor mer än i9 samt en annan massa teknik-godis där AMD kan spänna musklerna. Jag ser inget konstigt i detta utan förväntar mej att 1950x smiskar Intels i9 rejält, allt annat vore en skam för AMD.
Men ställer du chip mot chip utan kostnad med i beräkningarna så tror jag att Intel har det bästa chippet, jag hoppas att bli bevisad fel.
AMDs triumfkort verkar vara smarta ekonomiska besparingar som gör att de kan klämma in mer kärnor än Intel för samma peng.