Diskussionen kring TV- och datorspelsberoende har pågått sedan det första spelet lanserades. Finns det på riktigt, och bör det klassas som ett beroende på samma vis som problem med alkohol eller droger?

TV- och datorspelsberoende har varit ett hett ämne i många år nu. Nyligen gick World Health Organization (WHO) ut med att man vill sätta en stämpel på det och faktiskt få det klassat som en sjukdom. Men bör det ses som samma typ av sjukdom som andra beroenden?

Thomas Arnroth hos KIT har under ett decennium följt debatten om datorspelsberoende och har samlat på sig så mycket information kring detta som han bara kunnat.

Datorspelsberoende blir en egen diagnos

För första gången blir datorspelsberoende en egen diagnos när WHO uppdaterar sin diagnosmanual i år. Är det rimligt?

Publicerat av KIT den 31 januari 2018

Thomas har en artikelserie om just detta ämnet. Han har träffat både ungdomar som sägs lida av datorspelsberoende och deras föräldrar för att försöka komma till botten med frågan om datorspelande faktiskt kan bli ett beroende.

”Visst, klart det finns problem med att spela för mycket, ibland rätt allvarliga sådana, men spel som en drog? Det är väl närmast tvärt om; spel och droger går dåligt ihop eftersom de gör en till en sämre spelare. Testa att spela ett racingspel efter ett par glas vin så får du se.” – Thomas Arnroth

Faktumet är att det inte finns något enkelt svar på frågan. Det finns artiklar som hävdar att beroendet bara är ett hopkok av personer som prompt måste sätta en stämpel på varför vissa personer beter sig på ett specifikt sätt eller gör vissa val. Det finns även artiklar som hävdar att datorspelsberoende är en riktig sak och håller på att bli en epidemi.

Nu när WHO vill klassificera datorspelsberoende som en faktiskt sjukdom så måste även vården uppdatera sig. Thomas talar i videon här ovanför om hur han har träffat unga som skickats iväg på rehab för sitt beroende av datorspel, men den typen av vård har varit utvecklad för narkotikaberoende eller dylikt. Något som inte alls är samma sak som att vara överförtjust i TV eller datorspel.

Vad tycker ni?
Vi vill gärna veta vad våra läsare har för tankar kring detta ämne. Anser ni att datorspelsberoende är samma sak som alkohol eller drogberoende? Behöver vården börja ta detta på allvar och anpassa sig för detta eller är det bra som det ser ut idag?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Tintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Träffar regelbundet en snubbe, cirkus 10 år yngre än mig som körde fast som fan i World of Warcraft under vanilj/Burning Crusade-eran. Han släppte allt utom maniskt spelande, PvP och raid och allt därimellan. Utbildning, städa, hygien, äta… Som tur var hade han flickvän som ställde villkoret, ”spelet eller mig”. Så nu är han gift, har jobb, ungar och inget datorspelande. Han körde Ingress i mobilen under en tid och gjorde lite korkade grejer typ att smita in på Liseberg bakvägen när det var stängt för att kunna attackera en fiendepunkt, men nu har han lagt ned det också turligen.… Läs hela »

Tintin
Medlem
Tintin

Att, som artikelförfattaren, dra alla droger över en kam för att göra det enkelt för sig att avfärda ”spelberoende” är så fel det kan bli. Först borde du lära dig de olika sorterna beroende som finns. Det vill säga fysiskt beroende och psykiskt beroende. Sedan är många droger enbart psykiskt beroende medan tunga droger som kokain, amfetamin och heroin fysiskt beroendeframkallande.

Datorspelsberoende kan jämföras med pengaspelsberoende eller olika ätstörningar som exempel. Det är en psykisk sak och inte alls samma sak som fysiskt beroende som alkoholberoende.

Man kan bli psykiskt beroende av det mesta, även datorspelande.