I ett mycket oväntat drag ser det ut som att Texas Instruments är i full gång att sälja av OMAP, den division i företaget som gör ARM-baserade SoC-designer. Texas Instruments med sin OMAP-serie är en av de få stora på marknaden för smartphones och surfplattor och deras OMAP5 väntas bli den första designen med ARM Cortex A15 på marknaden.

Det är ännu oklart varför Texas Instruments skulle vilja sälja av sin OMAP-division som sysslar med SoC-designer men enligt SemiAccurate ska en försäljning inte ligga långt borta. Med tanke på att Texas Instruments är en av de största aktörerna idag som har flera kretsar redan ute eller på gång som ska stödja Windows 8, men inte minst en minst lika aggressiv produktkarta som de resterande på marknaden. Med detta i åtanke kan det vara ett smart drag att sälja av OMAP medan varumärket ligger på topp.

Vilka uppköparna kan vara går bara att spekulera i, men att det blir en konkurrent till OMAP känns inte troligt då de har sina egna produktplaner att följa och intellektuella egendomar. NVIDIA är fortfarande rätt fräscha på det här området och har köpt upp flera bolag, större och mindre för att bygga upp sin patentportfölj och utöka funktionaliteten i Tegra så det är inte helt att utesluta.

Intel har tidigare visat att man inte ser ARM som ett hot på PC-marknaden och ett uppköp av OMAP borde betyda slutet på deras Atom-arkitektur långsiktigt och utifrån vad vi vet har man stora planer för Atom. AMD har i tidigare uttalanden sagt att ARM inte är intressanta i för deras Fusion-processorer och frågan är om deras finanser stödjer ett uppköp av denna kaliber. Men på det stora hela ser det inte ut som att varken AMD eller Intel är intresserade att röra sig utanför x86-sfären.

Någonting vi finner mer troligt är att en telefontillverkare köper upp OMAP-divisionen. På så vis kan man skräddarsy SoC-designer efter sina egna behov. Nokia sägs använda OMAP-kretsar i sina Windows Phone 7 telefoner.

Det går bara att spekulera i vem som vill köpa OMAP, men stämmer uppgifterna är försäljningen av OMAP-divisionen nära och när den väl tillkännages kommer vi även få se vem uppköparen är.

Källa: Semiaccurate

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid