Intels historiska Core-Radeon-processor med en integrerad grafikkrets från AMD har nu fångats i tidiga prestandatestdatabaser.

Intel har precis tillkännagivit sitt senaste processortillskott för bärbara speldatorer och det är verkligen inte vilken krets som helst. Processorerna har utvecklats tillsammans med AMD för att resultera i en modulbaserad krets som bygger på Intels CPU-teknologi men som nyttjar en integrerad GPU från AMD.

Trots att Intel hittills varit tysta när det gäller specifikationer och prestandan hos dessa processorer så har det läckt ut testresultat och specifikationer som sägs vara för dessa kommande ”Core-Radeon”-processorer. Som kommer att lanseras i Intels uppdaterade 8:e generations Kaby Lake G-serie.

Specifikationer och testresultat

Dessa specifikationer visar att processorerna är utrustade med fyra processorkärnor och åtta trådar. Klockfrekvenserna sträcker sig mellan 3,1 gigahertz (GHz) som standardfrekvens och 4,1 GHz turbofrekvens. De två processorerna som än så länge verkar existera är kända som Intel Core i7-8705G och Intel Core i7-8809G.

Den integrerade grafikdelen hos de hittills listade processorerna är utrustade med 24 Compute Units för totalt 1 536 streamprocessorer. Klockfrekvenserna på GPU:erna ligger mellan 1 000 och 1 100 megahertz (MHz) för maximalt 3,3 TFLOPS prestanda. Det kan jämföras med exempelvis AMD:s skräddarsydda Radeon GPU i Xbox One X med 2 560 streamprocessorer samt en GPU-frekvens på 1 172 megahertz. Vilket ger spelkonsolen en beräkningskraft på 6 teraflops. Eller för den delen Intels egen integrerade GT3e GPU i Core i7-5775C med 0,88 teraflops.

HBM2-minnet hos grafikkretsen med namnet 694E har en frekvens på 700 MHz medans minnet hos grafikkretsen 694C har en klockfrekvens på 800 MHz.

Intel Core i7 8809G testresultat

Det första testresultatet kommer från GFXBench. Här visar grafikkretsen hittills känd som 694C:C0 en poäng i ”Car Chase” på 6 393. I Manhattan 3,1 och T-Rex scenerna kammar enheten hem 7 367 respektive 31 088 poäng.

GFXBench sägs dock influeras väldigt mycket av hur väl de installerade drivrutinerna för sig. Något som kan tyda på att resultaten kan komma att visa helt andra siffror när drivrutinerna har mognat ordentligt. Dessa testresultat har trots allt tagits fram med ett ingenjörsexemplar av processorn.

Nästa resultat kommer från Geekbench. Här ser vi samma enhet kamma hem en poäng på 76 607 i OpenC.

Intel Core I7 8705G testresultat

Här kommer det första riktiga spelresultaten för en av processorerna. Här har Core i7 8705G använts i Ashes of the Singularity i 1080p med grafikinställningarna satta på ”High”.

Sist men inte minst finns det även resultat från 3DMark 11 Performance-testet där båda processorerna fått köra en vända:

Exakt hur väl dessa testresultat visar processorernas faktiska prestanda när det väl är dags för lansering är omöjligt att säga. Enheterna som står till grund för dessa resultat är ingenjörsexemplar och Intel har bekräftat att dessa nya produkter inte kommer att dyka upp i datorer förrän det första kvartalet 2018.

Vad som är intressant att se är dock mer detaljerade specifikationer för de integrerade grafikdelarna som vad det verkar lär få svårt att hävda sig mot den senaste generationens spelkonsoler.  Som alltid är det däremot rekommenderat att ta tidiga läckta resultat med en nypa salt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
EmilMichael Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael
Gäst
Michael

Imponerande, med tanke på att konsoler kan dra 100 tals watt. Denna cpu skulle dra runt 15 W totalt, inkl grafik, om jag inte har fel. Nåt jag undrar är dock hur bra resultaten är. Vad motsvarar detta för prestanda om man relaterar till en vanlig diskret GPU?

Emil
Gäst
Emil

Ligger någonstans inom hd 7950 och 7970 om man tittar på TeraFlop värdet.. Häftigt! Sedan är det ju Vega och inte GCN så det kan vara bra mycket bättre prestanda än så till och med