Valet av underlag är inte alltid så lätt. Vi tog en närmare titt på Razers senaste tygmatta Gigantus och konstaterar varför detaljer är så viktigt.

I och med att datorspelsindustrin fortsätter och växa så följer även tillbehören med i utvecklingen, och det är inte bara datormössen som är med på resan utan även musmattorna utvecklas med tiden.

Vad är egentligen en musmattas funktion?

Musmattans två huvuduppgifter är att ge sensorn en så bra avläsningsyta som möjligt samtidigt som den ger musen ett bra glid och kontroll. VCSEL-sensorer (laser) tränger ner djupt i sin avläsning av musmattan och musmattor med grov textur kan således få muspekaren att hoppa eller röra sig själv några pixlar, även fast du inte rör musen. IR- och/eller LED-baserade sensorer (i folkmun kända som optiska) är inte lika petiga i sin avläsning då ljuset hos dessa lägger sig platt på musmattan vilket gör valet av musmatta lite enklare.

Mjuka musmattor i tyg ger allt som oftast bäst avläsningsresultat medans hårda mattor i plats eller aluminium ger ett betydligt bättre glid, men man bör också ha i åtanke att hårda underlag sliter mer på musfötterna jämfört med tygmattor. I slutändan kommer det resultera i att man måste köpa nya musfötter eller kanske rent av en helt ny mus för att bibehålla det optimala glidet. I dagsläget använder alla premiummöss fötter av teflon eller keramiska material som är mycket slitstarka vilket gynnar de användare som föredrar en hård musmatta.

Bottenfriktion och hållbarhet är även de viktiga egenskaper hos en musmatta för det finns få saker som är så enerverande som att konstant behöva justera sin musmatta för att den glider omkring. För att sedan inte behöva köpa en ny musmatta varje år, vilket inte är särskilt bra för både plånboken eller miljön så är förstärkta kanter alltid att föredra.

Omdöme: Razers Gigantus

Razer Gigantus är tillverkarens senaste musmatta i det storleksmässigt större segmentet och riktar sig till FPS-spelare och/ eller användare som föredrar en riktigt stor musmatta.

Mattan har en fin och tätvävd avläsningsyta och eftersom mattan är helt svart så ger den bra avläsning för samtliga sensorer på marknaden. Dock så har Razer valt att klistra på en upphöjd logotyp i ena hörnet som gör just det hörnet obrukbart och man riskerar att köra fast med musen. Bortsett från det ganska korkade valet med logotypen så är musmattans utseende mycket minimalistiskt för att komma från Razer.

På undersidan finns en gummiyta med textur som ska ge ökat grepp fast den lyckas inte lika bra som tidigare modeller från Razer som vi testat och vi finner att vi efter våra spelsessioner måste justera musmattan.

Razer Gigantus har jämna och fint sydda kanter för att öka hållbarheten men de tenderar att fransa upp sig ganska fort vilket vi inte anser som acceptabelt för en musmatta över två hundra kronor och därför når inte Razer Gigantus fram till någon utmärkelse i Svenska musguiden.

Razer Gigantus
4.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypTyg
Mått45 x 45 cm
Fördelar
Tät vävd
Bra friktionsbalans
Nackdelar
Medioker bottenfriktion
Logon sticker upp
Kanterna fransar lite
Avläsningsyta4
Bottenfriktion4.5
Hållbarhet5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Hur fungerar våra sifferbetyg? Klicka för beskrivning!

Avläsningsyta

Poäng 9-10
Kräver något extremt när det kommer till ovansidan. Delas endast ut i särskilda fall där tillverkaren uppvisar något som är helt nytt för marknaden och som presterar över all förväntan.

Poäng 5-8
Musmattor som presterar bra till mycket bra och inte har några detaljer som kan störa eller försvåra rörelser med musen.

Poäng 1-4
Om musmattan har problem med att ge en konstant bra avläsning eller om mattan har detaljer som man kan köra fast i.

Bottenfriktion

Poäng 9-10
Kräver något extremt när det kommer till anti glid. Fäster man musmattan med genomgående bult eller popnit? Delas endast ut i särskilda fall där tillverkaren uppvisar något som är helt nytt för marknaden och som presterar över all förväntan.

Poäng 5-8
Musmattor som presterar bra till mycket bra när det kommer till att ligga på sin plats.

Poäng 1-4
Om musmattan har problem med att ligga still och gärna glider omkring.

Hållbarhet

Poäng 9-10
Kräver något extremt när det kommer till hållbarhet. Pansarmattan? Delas endast ut i särskilda fall där tillverkaren uppvisar något som är helt nytt för marknaden och som håller över all förväntan.

Poäng 5-8
Musmattor som har förstärkta kanter i olika kvalité.

Poäng 1-4
Musmattor som saknar förstärkta kanter eller som uppvisar tidigt slitage.


Marknadsanalys och kommande tester i Svenska Musguiden

Musguiden växer med fler tester och musmattor lanseras kontinuerligt från de flesta tillverkare, dock så har inget revolutionerande lanserats sedan RGB-belysning under gamingråttornas favoritunderlag.

Således finns det inget nytt presenterat i djungel av musmattor men musguidens dörrar är alltid öppna för nya tester av datorutrustningens kanske mest underskattade komponent.

Just nu spinner vi både en E-sportmus och en kontorsvariant i testbänken och vi förväntar oss ha ett resultat lagom till nästa veckas fredagsmüs.

Fler musmattor finns i Svenska Musguiden

Nu finns även alla de tidigare testade musmattorna tillgängliga i Svenska Musguiden 2.0 utförande med dynamiska listor och tydliga betygsgraderingar. Allt för du som läsare ska ha enkel åtkomst till alla våra tester, tydligt presenterade så att du hittar den rätta mattan för just dig.

Du kan hitta mer spännande tester av marknadens hetaste musmattor i Svenska Musguiden där vi jämför avläsning, prestanda och hållbarhet mellan dagens alla intressanta modeller.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid