PORT Designs Arokh X-1

 Port Designs Arokh X-1
AnslutningFlätad USB-kabel, 1,7 m
Antal knappar6 st
SensorSCP168A
DPI/CPI800 - 2 400 DPI
Polling rate125 - 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlekM/L
Mått126,5 x 91,5 x 41,5 (85) mm
Vikt120 g
Drivrutiner/mjukvaraIngen
Lägsta pris på Prisjakt.se

Form och design

Arokh X-1 är en gamingmus helt anpassad för högerhänta användare som föredrar handflategrepp med handstorlek medium till large. Musen är helt tillverkad i plast som till stor del täcks av en matt så kallad soft touch-yta vilket bidrar till förbättrat grepp, men valet av material återspeglar också prisnivån.

X-1 har inte den högsta ryggen bland handflate-möss som vi testat, men om du är en användare som greppar din mus med handflategrepp kommer du med största sannolikhet uppskatta designen hos X-1 då hela musen är formskuren för att ge stöd för samtliga fingrar.

Tittar vi på musens vänstra sida så ser vi att det finns gott om stöd för tummen samt ventilationslinjer som även släpper igenom bakgrundsbelysningen. Strax ovanför tumstödet så finns det tillgång till två tumknappar som placerats strategiskt för att de inte ska aktiveras av misstag.

Kikar vi på ovansidan så hittar vi ett bakgrundsbelyst bakstycke med Arokh-logotypen, knappar för höger- och vänsterklick, ett gummerat scrollhjul med klickfunktion samt en knapp för skifte av DPI-nivå. 

På den högra sidan så finns inga knappar eller andra speciella funktioner utan här ser vi endast två ordentliga urskålningar som ger stöd för ring- och lillfinger.

Sensor och undersida

Vänder vi Arokh-råttan på rygg så ser vi att X-1 har fem små och ifrågasättande tunna glidytor samt att sensorn har placerats snett bak mot vänster. Längst fram i frontens centrum ansluter den flätade USB-kabeln som är ganska grov och inte särskilt lätt att kontrollera.

Likheter med konkurrenten

Vi har även svårt att undgå hur lika Arokh X-1 och Speedlink Decus är varandra i design och formgivning.

Prestanda och användande

Arokh X-1 har totalt sex klickbara knappar med scrolljulet inkluderat och samtliga har ett försäkrande klick med en mellantrög aktiveringspunkt. Tumknapparna känns däremot svampiga och har en längre slaglängd medan resterande knappar har en rappare aktivering. Scrollhjulet har ett lätt motstånd, mediokert grepp och otydliga steg samt sitter löst så det skallrar när man rör musen. Det är väldigt svårt att hitta någon precision i scrollhjulet över huvudtaget.

Arokh X-1 använder Boyue-brytare till vänster- och högerklick och Lejin för övriga knappar.

Efter vi har testat X-1 under en några dagar så orkar vi helt enkelt inte längre. Arokh X-1 är långsam och det är mer eller mindre omöjligt att som erfaren FPS-spelare att spela några spel som kräver snabba förflyttningar och precision. Port Designs har valt att använda en helt vanlig kontors-sensor i X-1, närmare Sunplus SPCP168A. Det är alltså samma typ av sensor som du hittar i vilken mus som helst, så här finns det inga optimeringar för gaming.

Osmidig kabel

Den flätade USB-kabeln är tjock och styv och inte särskilt lätt att forma kring vår övriga utrustning så här är en kabelhållare att rekommendera. Glidytorna under X-1 gör ett riktigt dåligt resultat och vi har problem med glid på samtliga underlag.

Sensorprestanda

I vårt prestandatest så kontrollerar vi polling rate och avvikelser i avläsningen och vi kan snabbt konstatera att Arokh X-1 håller en låg nivå med 125 Hz i polling rate som högsta rapPortering. Avläsningen är medioker vilket går hand i hand med den låga rapPorteringshastigheten.

När vi analyserar sensorns avläsningskvalitet så finner vi inga större avvikelser och i  vårt angle snapping- och jittertest så ser vi att det inte finns någon påtaglig förutsägelse eller brus.

Arokh X-1 är även den första musen i Svenska musguiden som fått tangentbord, bildskärmar och annan utrustning att sluta fungera sporadiskt när den varit inklopplad en stund. Vid två tillfällen slutade vårt tangentbord att fungera. Lite senare in i testet så slocknade skärmen och tangentbordet och de började inte fungera igen tills vi avlägsnar X-1 från systemet.

Mjukvara

Arokh X-1 kör på plug-and-play konceptet och har således inget program att installera. Något som gör det simpelt för de användare som endast söker en gamingmus med möjlighet att justera det mest nödvändiga men samtidigt lämnar de användare som önskar möjligheten att finjustera inställningarna.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid