I dagens test kikar vi närmare på Logitechs senaste gamingmöss G302 och G303, möss under tusenlappen med lite enklare utförande.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, din hub för musrelaterade tester och nyheter på Nordichardware. Där hittar du alltid våra nuvarande produktrekommendationer, marknadsanalyser och allt annat som har med datormöss och musmattor att göra.


Mus Logitech G302 Logitech G303
Antal knappar 6 6
Anslutning USB-kabel – 2 m Flätad USB-kabel – 2 m
Sensor AM010 PMW3366
DPI/ CPI Upp till 4 000 DPI Upp till 12 000 DPI
Polling rate Upp till 1 000 Hz Upp till 1 000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M S/M
Dimensioner 65 x 37 x 115 mm 65 x 37 x 155 mm
Vikt 87 g 87 g
Mjukvara Logitech Gaming Software Logitech Gaming Software
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price Product price

Form och design

Logitech G302 och G303 är designmässigt exakt likadana med en droppliknande formgivning som lämpar sig bäst för användare med handstorlek small till medium som klo- eller fingergreppar sin gamingmus. Båda mössen går i plast med matt ovansidan och främre sidor och en blankare finish i bakänden.

Både Logitech G302 och D303 har totalt sex knappar och kikar vi på ovansidan av mössen hittar vi vänster- och högerklick ackompanjerade av ett klickbart scrollhjul samt en knapp för justering av DPI-nivå. I bakänden av mössen sitter Logitechs gaming-logotyp som på G302 har en blå bakgrundsbelysning och på G303 full-RGB.

logitech_g302_1

På den vänstra sidan av mössen så finner vi två slimmade tumknappar som sitter högt placerade mot mössens ovansida vilket är en klok placering för att undvika att man kommer åt dem av misstag.

Den högra sidan av mössen är helt slät och erbjuder inga knappar men om vi vänder på mössen så upptäcker vi de flesta skillnaderna mellan G302 och G302. På G303 har Logitech valt att montera sex stycken musfötter, en i varje kant av musens undersida samt runt sensorn. Medans på G302 så finner vi bara fyra musfötter, en i fram- och bakänden av musen samt runt sensorn. Det vill säga att G302 saknar musfötter på höger samt vänster sidan.

I centrum av undersidan så ser vi sensorn vilket också är en av de saker som skiljer sig mellan de här två olika modellerna, men mer ingående om det under avsnittet “Prestanda och användade”.

När det kommer till valet av USB-kabel så har Logitech valt att använda en mjuk flätad USB-kabel på G303 medans lillebrosan G302 fick nöja sig med en traditionell och aningen styv USB-kabel.

Prestanda och användande

Både Logitech G302 och 303 använder samma typ av brytare för knapparna och de har en härlig taktil känsla. Vänster- och högerklick har ett lätt motstånd och är lätta att klicka på medans tumknapparna har en aningen trögare motstånd. Knappen som per standard används för skifte av DPI-nivå har ett mellanhårt motstånd precis som scrollhjulets klickfunktion, vilket är något som vi själva anser som klokt då det motverkar oavsiktliga klick.

logitech_g302_4

Angående scrollhjulet så används här även samma typ av hjul hos båda modellerna och det har ett bra grepp med distinkta steg, men det låter väldigt högt när vi rullar på det vilket kan tyckas vara en smaksak men vi anser inte att det bidrar till mössens intryck av helhetskvalité.

logitech_g303_2

Vi trodde vid första anblick att det skulle vara skillnad i både stabilitet och glid mellan G302 och G303 men efter veckor av hårt testande så kan vi konstatera att någon eventuell skillnad är försumbar och inget som kan anmärkas på. Mössen glider bäst på hårda musmattor men vi upplever absolut bäst prestanda på mjuka tygmattor i mörk nyans.

Vilket för oss in på sensorer vilket ska vara den största skillnaden mellan dessa modeller.

Sensorprestanda

Logitech G302

Logitech G302 använder en AM010-sensor som lämpar sig mycket väl för spelande och i synnerlighet FPS-titlar. G302 ger en härlig följsamhet och kontroll har inga som helst problem med att hänga med i svettiga CS:GO-sessioner. När vi testar acceleration så finns det inget att anmärka då den presterar konsekvent genom hela testperioden.

logitech_g302_5

När vi testar G302 för anglesnapping och jitter så kan vi enkelt se att det inte finns något märkbart brus eller förutsägelse som stör.

Logitech G303

Logitech G303 använder tillskillnad från G302 en Pixart PMW 3366-sensor som klassas som en modern sensor för gaming. Vi håller fullständigt med i den klassificeringen då den presterar riktigt bra i våra speltester med en god följsamhet och ett-till-ett-känsla när vi sätter den på hårdprov. Likt G302 så finns här ingen acceleration att anmärka på utan sensorn presterar konsekvent i våra tester.

logitech_g303_5

I vårt anglesnapping och jitter-test kan vi se att det inte finns någon förutsägelse eller påtagligt brus att prata om.

Mjukvara

Både Logitech G302 och G303 använder mjukvaran Logitech Gaming Software som är tillverkarens samlingsprogram som alla deras gamingmöss använder.

I Logitech Gaming Software kan vi enkelt binda knappar till alla möjliga funktioner, justera polling rate, belysningsintesitet och ställa in DPI-nivåerna efter eget behag.

Mjukvaran är mycket enkel och användarvänlig men har en ganska platt och tråkig design men fortfarande jobbet gjort.

De mjukvaruinställningar som skiljer sig mellan G302 och G303 är som tidigare nämnt att G302 endast har en enfärgad bakgrundsbelysningen men i mjukvaran så kan vi fortfarande justera effekten av ljuset vilket uppskattas. G303 har däremot stöd för full RGB-belysning som enkelt kan justeras med en pallett i mjukvaran.

Logitech G303 har även stöd för underlagskalibrering där det finns några Logitech-musmattor fördefinerade som redan är kalibrerade för sensorn, men det går givetvios bra att lägga till sin egna musmatta och kalibrera musen. En process som var smidig och fungerade mycket bra.

Alla ändringar som vi konfigurerar på mössen kan lagras på mössens interna minne men om man väljer att köra Logitech Gaming Software i bakgrunden så allokerar programmet cirka 35 megabyte arbetsminne.

Summering

Logitech G302

Logitech G302 är som klippt och skuren för användare med mindre handstorlek som klo- eller fingergreppar sin gamingmus. Den i nuläget vältrimmade AM010-sensorn leverar en följsam och responsiv spelupplevelse utan några besvikelser. Samtliga knappar är smart utplacerade och har en taktil samt försäkrande respons.

Mjukvaran är i enklaste laget men gör det den ska och det är enkelt att hitta alla grundläggande inställningar som man kan tänkas vilja justera.

Dock så finner vi att USB-kabeln är aningen styv i och scrollhjulet knorrar högt när vi rullar på det. Det i kombination med prisskillnaden mellan G302 och storebror G303 på knappa hundra kronor så når tyvärr inte Logitech G302 hela vägen fram till en utmärkelse i Svenska musguiden.

Logitech G303

Logitech G303 är i dagsläget den bästa klo- och fingergrepps musen på marknaden. Med en smart droppliknande design ger G303 ett bra grepp och den lätta vikten underlättar vid snabba förflyttningar. Vilket är något av G303 starka sida då PMW3366-sensorn inte har några som helst problem med att hänga med, utan leverar en trevlig ett-till-ett samt följsam känsla.

Samtliga knappar är smart utplacerade och har en taktil samt försäkrande respons vilket är ett krav för en mus i den här prisklassen. Mjukvaran är simpel och användarvänlig men aning tråkig i sin design, men får fortfarande jobbet gjort med smarta funktioner så som en väl fungerande underlagskalibrering.

Dock så är G303 inte helt fläckfri. Scrollhjulet har ett bra grepp och tydliga steg men knorrar högt och priset är aningen högt sett till motsvarande möss på marknaden just nu, men är du en användare med mindre handstorlek som söker en mus anpassad för klo- eller fingergrepp som har hög prestanda och byggkvalitet så kan vi tipsa om Logitech G303 som ett bra köp.

Logitech G303 Daeladus Apex
7.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt87 g
Fördelar
Bra sensor
Taktila knappar
Mjukvaran
Nackdelar
Scrollhjulet knorrar
Sensorn kan skramla
Bra att veta
Ett bra alternativ för dig som vill ha en liten och lätt mus.
Sensor8
Knappar8
Funktioner7
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid