Benq-Zowie ZA11

Benq-Zowie ZA-serie är en nykomling i Svenska musguiden och är en upplaga symmetriska möss som i det stora hela är mycket likt FK-serien fast med några små fast formgivningsmässigt viktiga skillnader. I dagens test synar vi sömmarna på Benq-Zowie ZA11.

Benq-Zowie ZA11
Anslutning USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor PMW3310
DPI/ CPI 400 / 800 / 1600 / 3200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Vikt 90 g
Dimensioner 67 x 40 x 128 mm
Drivrutiner Inga
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Benq-Zowie ZA11 är volymmässigt den största modellen i tillverkarens ZA-serie som med sin symmetriska design lämpar sig väl för både höger- samt vänsterhänta användare. I mångt och mycket är det designmässigt samma mus som de i FK-serien från Zowie med ett fåtal skillnader.

ZA11 går även den i mattsvart design med en röd Zowie-logotyp i ryggslutet och den lämpar sig bäst för användare med handstorlek mellan till large. I och med den symmetriska designen så är handflategrepp inte det bästa fattningen men ZA11 lämpar sig ypperligt för klo- samt fingergrepp. En viktig skillnad mellan ZA- och FK-serien är att ZA-mössen har en något högre rygg som kan ge stöd för användare med djupa händer.

zowie_za11_2

ZA11 har totalt sju klickbara knappar med scrollhjulet inkluderat där varje sida av musen har försetts med två sidoknappar och till skillnad från FK1+ så har denna musens sidoknappar en lite bredare men fortsatt avlång design.

zowie_za11_3

Tittar vi på ovansidan av ZA11 så hittar vi sedvanliga vänster- och högerklick samt ett gummerat scrollhjul med klickfunktion. Lägg dock märke till att även ZA11 saknar all form av RGB-belysning.

Vänder vi ZA11 på sidan så ser vi två glidytor, en centrerad sensor samt en hårdvaruknapp för skifte av fast DPI-nivåer. Det medföljer även en extra uppsättning glidytor vilket är ett plus i kanten.

zowie_za11_5

USB-kabeln som ansluter till musens centrala front är mycket enkel att forma kring övrig utrustning då den likt andra möss från tillverkaren har en glansiga yta.

Prestanda och användande

Under Zowie-testet gång så kunde vi ganska tidigt konstatera att Benqs inblandning i kringutrustningsföretaget inte har påverkat mössen negativt. Zowie levererar fortsatt en utmärkt sensor med ett bygge av hög kvalitet. Likt övriga Zowie-möss i testet använder ZA11 en PMW3310-sensor som ger en följsam upplevelse av direktkontakt utan någon acceleration. Lift off distance som från början är ganska lågt konfigurerad kan justeras genom att hålla olika knappar intryckta i samband med inkoppling av musen.

Så ställer du in lift off distance
  • För låg lift off distance håll inne musknapp 4 (bakåtknappen) + 1 (vänsterklick) vid inkoppling av musen.
  • För mellanhög lift off distance håll inne musknapp 5 (framåtknappen) + 1 (vänsterklick) vid inkoppling av musen.
  • För hög lift off distance håll inne musknapp 4 bakåtknappen) + 1 (vänsterklick) + 2 (högerklick) vid inkoppling av musen.

zowie_za11_4

Kvalitetskänslan är toppen och alla knappar har en distinkt taktil respons och vi bedömer musknapp ett och två tillsammans med sidoknapparna som mellantröga. Scrollhjulet håller låg profil, har bra grepp och enkelt att använda med tydliga steg som känns kvalitativa. Dock precis som på FK1+ så knorrar det en del när man rullar på det.

När det gäller olika underlag så är det helt klart mörka och mjuka musmattor som vi upplever som bäst för ZA11 i och med Pixart-sensorn som tillverkaren valt att använda.

Vid prestandatesterna så lever ZA11 upp till vad Benq-Zowie utlovar både när det gäller DPI och polling rate. Vi kan även konstatera att det inte finns någon angle snapping eller påtagligt brus från sensorn. Nedan kan ni se våra tester av jitter och angle snapping. Om ni vill veta mer om hur testet av angle snapping och jitter fungerar så hittar ni det under avsnittet testmetod i guiden.

Benq-Zowie möss har ett särskilt sätt att konfigurera sin uppdateringsfrekvens. Pollingrate justeras nämligen vid inkoppling av musen genom att hålla nere en eller flera tumknappar beroende på vilken polling rate användaren önskar. Knapp nummer fyra ger 1 000 hertz, knapp nummer fem 500 hertz och båda samtidigt ger 125 hertz. Pluggar vi bara in musen direkt utan någon knapptryckning får vi givetvis högsta polling rate direkt.

Mjukvara

Benq-Zowie kör helt på plug-and-play-konceptet och erbjuder inget program för sina möss. Något som gör det simpelt för de användare som endast söker en gamingmus med möjlighet att justera det mest nödvändiga men samtidigt lämnar de användare som önskar möjligheten att finjustera inställningarna.

Summering

Benq-Zowie ZA11 dyker in i Svenska musguiden som en nykomling bland testade Zowie-modeller. ZA11 delar mycket med sin närmsta släkting FK1+ men är ett riktigt bra alternativ för dig som söker en symmetrisk gamingmus med lite högre rygg som ger stöd för handflatan. Likt andra möss från tillverkaren så gömmer ZA11 en PMW3310-sensor som ger oss en snabb respons med följsamma rörelser i ett-till-ett-känsla utan några störningar.

Samtliga knappar på ZA11 har en taktil känsla med försäkrande klick men scrollhjulet knorrar lite.

zowie_za11_1

I äkta Zowie-manér så finns det ingen mjukvara utan alla inställningar kan endast utföras direkt via musen. Det är både på gott och ont, en nackdel för dig som behöver finjustera dina inställningar men en fördel för dig som bara vill plugga in och köra.

Dock så har ZA11 likt FK1+ den något scrollande scrollen. Petitesser kan tyckas men konkurrensen är benhård och i Svenska musguiden hänger allt på detaljerna. Däremot så kommer ZA11 in i en aningen lägre prissättning vilket gör att vi vill rekommendera Benq-Zowie ZA11 som en bra symmetrisk mus för dig med lite större händer.

Innehåll

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Johan PetterssonTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Patrik Talib

Det går nog att ändra LOD, har själv använt den här guiden. Det står inget om de i Manualen men det här funkade för mig!
https://www.youtube.com/watch?v=9YWWXIA-Hiw

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Bra med test av möss – mer sånt. Men ta gärna bilder från olika vinklar när någon håller i musen.