Benq-Zowie FK1+

Tidigare i Svenska musguiden testade den allra första versionen av Zowie FK1. I dagens test är det den största modellen i FK-serien som ligger på testbänken. Med lite nya färger och ny logotyp ska den pressas för att se ifall det finns några andra skillnader annat än design.

Benq-Zowie FK1+
Anslutning USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor PMW3310
DPI/ CPI 400 / 800 / 1600 / 3200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Vikt 95 g
Dimensioner 68 x 38 x 128 mm
Drivrutiner Inga
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Benq-Zowie FK1+ är storleksmässigt den största modellen i tillverkarens FK-serie som med sin symmetriska design lämpar sig väl för både höger- samt vänsterhänta användare. Den nya FK1+ går i mattsvart design med en röd Zowie-logotyp i ryggslutet och den lämpar sig bäst för användare med handstorlek mellan till large. I och med den symmetriska designen så är handflategrepp inte optimalt men FK1+ lämpar sig ypperligt för klo- samt fingergrepp.

zowie_fk1_2

FK1+ har totalt sju klickbara knappar med scrollhjulet inkluderat där varje sida av musen har försetts med två sidoknappar i slimmad och avlång design.

Tittar vi på ovansidan av FK1+ så hittar vi sedvanliga vänster- och högerklick samt ett gummerat scrollhjul med klickfunktion. Lägg dock märke till att musen saknar all form av RGB-belysning.

zowie_fk1_5

Vänder vi FK1+ på sidan så ser vi två glidytor, en centrerad sensor samt en hårdvaruknapp för skifte av fast DPI-nivåer. Det medföljer även en extra uppsättning glidytor vilket är ett plus i kanten.

USB-kabeln som ansluter till musens centrala front är mycket enkel att forma kring övrig utrustning då den likt andra möss från tillverkaren har en glansiga yta.

Prestanda och användande

Under många veckor hårdkör vi FK1+ och vi kan ganska snabbt konstatera att Benqs intågande i varumärket inte gjort någon större skillnad. Zowie levererar fortsatt en utmärkt sensor med ett bygge av hög kvalitet. Likt övriga Zowie-möss i testet använder FK1+ en PMW3310-sensor som ger en följsam upplevelse av direktkontakt utan någon acceleration. Lift off distance som från början är ganska lågt konfigurerad kan justeras genom att hålla olika knappar intryckta i samband med inkoppling av musen.

Så ställer du in lift off distance
  • För låg lift off distance håll inne musknapp 4 (bakåtknappen) + 1 (vänsterklick) vid inkoppling av musen.
  • För mellanhög lift off distance håll inne musknapp 5 (framåtknappen) + 1 (vänsterklick) vid inkoppling av musen.
  • För hög lift off distance håll inne musknapp 4 bakåtknappen) + 1 (vänsterklick) + 2 (högerklick) vid inkoppling av musen.

zowie_fk1_4

Kvalitetskänslan är toppen och alla knappar har en distinkt taktil respons och vi bedömer musknapp ett och två tillsammans med sidoknapparna som mellantröga. Scrollhjulet håller låg profil, har bra grepp och enkelt att använda med tydliga steg som känns kvalitativa. Dock så knorrar det en del när man rullar på det.

När det gäller olika underlag så är det helt klart mörka och mjuka musmattor som vi upplever som bäst även för FK1+ i och med PMW3310-sensorn.

Angle snapping och jitter

Vid prestandatesterna så lever FK1+ upp till vad Benq-Zowie utlovar både när det gäller DPI och polling rate. Vi kan även konstatera att det inte finns någon angle snapping eller påtagligt brus från sensorn. Nedan kan ni se våra tester av jitter och angle snapping. Om ni vill veta mer om hur testet av angle snapping och jitter fungerar så hittar ni det under avsnittet testmetod i guiden.

Benq-Zowie möss har ett särskilt sätt att konfigurera sin uppdateringsfrekvens. Polling rate justeras nämligen vid inkoppling av musen genom att hålla nere en eller flera tumknappar beroende på vilken polling rate användaren önskar. Knapp nummer fyra ger 1000 hertz, knapp nummer fem 500 hertz och båda samtidigt ger 125 hertz. Pluggar vi bara in musen direkt utan någon knapptryckning får vi givetvis högsta polling rate direkt.

Mjukvara

Benq-Zowie kör helt dedikerat på plug-and-play-konceptet och erbjuder inget program för sina möss. Något som gör det simpelt för de användare som endast söker en gamingmus med möjlighet att justera det mest nödvändiga men samtidigt lämnar de användare som önskar möjligheten att finjustera inställningarna.

Summering

Benq-Zowie FK1+ är en mycket kompetent gamingmus i symmetrisk design vilket gör det möjligt för både vänster- och högerhänta spelare att använda musen. Prestandan i Pixart-sensorn levererar följsamma rörelser med äkta ett-till-ett-känsla utan någon acceleration eller störningar. Det i kombination med taktila knappar gör FK1+ till en riktigt bra gamingmus.

zowie_fk1_1

Benq-Zowie går sin egen väg genom att inte erbjuda någon mjukvara för sina möss utan allt är endast plug-and-play. Det är både på gott och ont men förmodligen en stor anledning till varför de är så stora inom professionell E-sport.

Dock så överskuggas inte bara FK1+ av ett högt pris utan även ett något knorrande scrollhjul. Något som kan anses vara en superliten detalj men i Svenska musguiden hänger det mesta på detaljer då konkurrensen är stenhård och billigare alternativ finns tillgängliga. Därför når inte Zowie FK1+ fram till någon utmärkelse just nu.

Innehåll

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Johan PetterssonTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Patrik Talib

Det går nog att ändra LOD, har själv använt den här guiden. Det står inget om de i Manualen men det här funkade för mig!
https://www.youtube.com/watch?v=9YWWXIA-Hiw

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Bra med test av möss – mer sånt. Men ta gärna bilder från olika vinklar när någon håller i musen.