Benq-Zowie EC1-A

Tidigare i Svenska musguiden testade vi Zowie EC2-A som är den storleksmässigt mindre versionen i Zowies EC-serie. Sedan dess har tillverkaren gått samman med Benq som kanske mest är kända för sina skärmar. Vi testar hur den nya revisionen presterar.

Benq-Zowie EC1-A
Anslutning USB-kabel – 2 m
Antal knappar 5
Sensor PMW3310
DPI/ CPI 400 / 800 / 1600 / 3200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Vikt 97 g
Dimensioner 69 x 43 x 128 mm
Drivrutiner Inga
Lägsta pris på Prisjakt.nu Product price

Form och design

Benq-Zowie EC1-A är den största modellen i tillverkarens EC-serie och är designad för högerhänta användare med en förhöjd rygg på vänster ovansida för ett ökat ergonomiskt grepp. EC1-A är lackad i en matt svart färg som ger ökat grepp och musen passar bra för samtliga musfattningar. Då detta är en storleksmässigt större modell så lämpar den sig bäst för handstorlek medium till large. Den enda designmässiga skillnaden på EC-1A sedan det blev Benq-Zowie är att musen numera pryds av en röd Zowie-logotyp.

zowie_ec1a_2

Musen har totalt fem knappar varav två är placerade på vänstersidan i form av tumknappar och på ovansidan hittar vi de vanliga musknapp ett och två tillsammans med en stort klickbart scrollhjul som skiftar färg beroende på vald DPI-nivå.

Om vi vänder på EC1-A så ser vi två rejält tilltagna glidytor, en centrerad sensor samt en hårdvaruknapp för skifte av fast DPI-nivåer. Det medföljer även en extra uppsättning glidytor vilket är ett plus i kanten.

zowie_ec1a_5

USB-kabeln är mycket enkel att forma kring övrig utrustning och tack vare dess glansiga yta så fastnar den inte så lätt.

Prestanda och användande

Vi hårdtestar EC1-A under flera veckor och vi kan ganska tidigt konstatera att Benqs intågande i varumärket inte gjort någon större skillnad. Benq-Zowie lyckas fortfarande leverera en utmärkt sensor med ett bygge av hög kvalitet. PMW3310 sensorn ger en följsam upplevelse av direktkontakt utan någon acceleration. Lift off distance som från början är ganska lågt konfigurerad kan justeras genom att hålla olika knappar intryckta i samband med inkoppling av musen.

Så ställer du in lift off distance
  • För låg lift off distance håll inne musknapp 4 (bakåtknappen) + 1 (vänsterklick) vid inkoppling av musen.
  • För mellanhög lift off distance håll inne musknapp 5 (framåtknappen) + 1 (vänsterklick) vid inkoppling av musen.
  • För hög lift off distance håll inne musknapp 4 bakåtknappen) + 1 (vänsterklick) + 2 (högerklick) vid inkoppling av musen.

zowie_ec1a_4

Kvalitetskänslan är toppen och alla knappar har en distinkt taktil respons. Vi bedömer musknapp ett och två som mellantröga i sitt motstånd medan tumknapparna har en något svampig känsla men avslutas med ett distinkt klick. Scrollhjulet är stort, har bra grepp och enkelt att använda med tydliga steg som känns kvalitativa. Dock uppstår ett på gränsen till störande knorrljud när man rullar på scrollhjulet men det är inte lika farligt som andra modeller vi testat i musguiden.

När det gäller olika underlag så är det helt klart mörka och mjuka musmattor som vi upplever som bäst för EC1-A och de rejält tilltagna glidytorna glider riktigt bra.

Angle snapping och jitter

Vid prestandatesterna så lever EC1-A upp till vad Benq-Zowie utlovar både när det gäller DPI och polling rate. Vi kan även konstatera att det inte finns någon angle snapping eller påtagligt brus från sensorn. Nedan kan ni se våra tester av jitter och angle snapping. Om ni vill veta mer om hur testet av angle snapping och jitter fungerar så hittar ni det under avsnittet testmetod i guiden.

Benq-Zowie möss har ett särskilt sätt att konfigurera sin uppdateringsfrekvens. Polling rate justeras nämligen vid inkoppling av musen genom att hålla nere en eller flera tumknappar beroende på vilken polling rate användaren önskar. Knapp nummer fyra ger 1 000 hertz, knapp nummer fem 500 hertz och båda samtidigt ger 125 hertz. Pluggar vi bara in musen direkt utan någon knapptryckning får vi givetvis högsta polling rate direkt.

Mjukvara

Benq-Zowie kör helt dedikerat på plug-and-play-konceptet och erbjuder inget program för sina möss. Något som gör det simpelt för de användare som endast söker en gamingmus med möjlighet att justera det mest nödvändiga men samtidigt lämnar de användare som önskar möjligheten att finjustera inställningarna.

Summering

Benqs intågande i varumärket Zowie har knappats påverkat mössen prestanda och kvalitet. EC1-A är fortfarande en gamingmus av hög rang som lever upp till kraven även hos de mest kräsna spelarna med hög byggkvalitet och en utmärkt optisk sensor som levererar följsamma rörelser och exakthet utan inbyggd acceleration. Samtliga knappar på EC1-A har en taktil känsla även om slaglängden på tumknapparna är något lång och svampig så är det mer en fråga om personlig preferens.

zowie_ec1a_1

Att Zowie väljer att inte leverera något program för sina möss är något som är både på gott och ont. Perfekt för de användare som bara söker en gamingmus utan något ”lull lull” som måste installeras medan de lämnar de användare som vill kunna finjustera sina inställningar.

Så är du en högerhänt spelare med mellan till stora händer på jakt efter en ny gamingmus så kan vi varmt rekommendera Zowie EC1-A.

Innehåll

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Johan PetterssonTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Patrik Talib

Det går nog att ändra LOD, har själv använt den här guiden. Det står inget om de i Manualen men det här funkade för mig!
https://www.youtube.com/watch?v=9YWWXIA-Hiw

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Bra med test av möss – mer sånt. Men ta gärna bilder från olika vinklar när någon håller i musen.