Vi tar en närmare titt på Cooler Master  Alcor och MasterMouse S, och ser att stora gamingmöss inte alltid behöver vara tunga.

Den här artikeln är en del av Svenska Musguiden, Sveriges största test av datormöss. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra mustester och andra relaterade artiklar.
MusMasterMouse SAlcor
AnslutningUSB-kabel - 2 mUSB-kabel - 2 m
Antal knappar6 st7 st
SensorPixart PMW 3330Avago 3090
DPI/CPIUpp till 7200 DPIUpp till 4000 DPI
Polling rate1 000 Hz1 000 Hz
Rekommenderad handstorlekSM/L
Mått117 x 63,5 x 38 mm125 x 60 x 40 mm
Vikt86 g89 g
Drivrutiner/mjukvaraMasterMouse S SoftwareIngen
Lägsta pris på Prisjakt.se

Form och design

CM Storm Alcor

CM Storm Alcor är en gamingmus för stora händer och spelare som använder handflategreppet. Designen påminner om Steelseeries Rival och Razer Dearhadder men det första som slår oss när vi börjar använda musen är den låga vikten på endast 89 gram. Något som inte är allt för vanligt för gamingmöss i den här storleksklassen.

Alcor har totalt sju stycken knappar inklusive det klickbara scrollhjulet och vänder vi på musen hittar vi fyra små glidytor och en mjuk USB-kabel som ansluter i fronten.

MasterMouse S

Vi har tidigare i musguiden testat storebror Pro L och som produkt namnen indikerar så är MasterMouse S en liten gamingmus anpassad för de med lite mindre händer som föredrar en symmetrisk design. Till skillnad från sin storebror så lider inte MasterMouse S av problemet med att höger- och vänsterklick fastnar i varandra i samma utsträckning. Utrymmet mellan höger- och vänster klick är inte optimalt men de fastnar åtminstone inte på MasterMouse S.

MasterMouse S har bestyckats med sex stycken knappar vilket inkluderar scrollhjulets klickfunktion och vänder vi på musen så ser vi tre tunna glidytor samt den slitsade USB-kabeln som hittar in i fronten.

Prestanda och mjukvara

CM Storm Alcor

Alcor använder ingen mjukvara men i våra prestanda och speltester så presterar sensorn som förväntat och fungerar absolut för gaming. Däremot kan den inte mäta sig med moderna modeller så som PMW 3310- eller 3360-serien från Pixart.

Även om musen i sin helhet känns aningen plastig så har samtliga knappar en taktil återkoppling och varje klick känns försäkrande. Även scrollhjulet har en trevlig och tydlig känsla i sina steg och rullar konsekvent fram och tillbaka med samma motstånd. Den bästa egenskapen hos CM Storm Alcor är den mjuka och glasiga kabeln som är enkel att forma och håller sig helt anonym under våra tester.

Alcor lider inte av några märkbara problem med brus eller jitter och uppdateringsfrekvensen är i linje med vad Cooler Master lovar.

MasterMouse S

MasterMouse S kommer med en Pixart PMW 3330-sensor som presterar bra i våra spel- och prestandatester. Följsamheten är i princip i klass med 3310- och 3360-serien och ett-till-ett-känslan finns verkligen här. Detta är inte alls ett dumt val av sensor i en gamingmus.

Som vi nämnde tidigare så led storebror Pro L av problem med vänster- och högerklick som fastnar i varandra. Det är inte ett lika stort problem på MasterMouse S men om båda knapparna aktiveras samtidigt stridens hetta så kommer de skrapa mot varandra. En mindre designmiss anser vi då det borde vara tämligen enkelt att upptäcka och åtgärda i kvalitetskontroller i produktionen.

Knapparna på MasterMouse S är trots ovan taktila och har en betryggande taktil återkoppling men tumknapparna har ett plastigt ljud. Scrollhjulet känns dock inte lika taktilt som hos Alcor-modellen vilket är lite synd. USB-kabeln är styv men den första av sitt slag i musguiden. Den är nämligen slitsad längs med kabeln vilket gör att den glider fint på skrivbordet och musmattan trots att den är ganska styv och hård.

Trots att knapparna kanske inte är de mest högkvalitativa så finns faktiskt en smart funktion via mjukvaran som Cooler Master kallar TX. Den gör det möjligt för musens knappar att genom ett klick kunna dubblera sina funktioner så du kan knyta ännu fler funktioner till dem.

Sensorn har som nämnt ovan inga problem i spel och i vårt prestandatest ser vi inga problem med brus, jitter eller avläsning.

Mjukvaran är lättanvänd även om gränssnittet är lite storleksmässigt overkill. Här kan vi justera alla tänkbara inställningar som att knyta knappar till olika kommandon, justa DPI, polling rate, underlagskalibrera samt den smarta TX-funktionen.

Summering

Så var det dags att summera vårt test av två möss under 90 gram från Cooler Master och det med blandande känslor. Det var riktigt trevligt att få testa en större gamingmus under 90 gram men tråkigt att Cooler Master inte kommit helt tillrätta med sina kvalitetsproblem i MasterMouse-serien.

Omdöme: CM Storm Alcor

CM Storm Alcor är en bra gamingmus sett till knapparnas taktila känsla och den mjuka USB-kabeln men framförallt sett till den låga vikten under 90 gram. Alcor håller dock ett högt pris sett till vilken sensorprestandan från Avago 3090.

Vi hoppas att Cooler Master fortsätter på samma linje med lätta stora möss i framtiden men då med marknadens lite vassare sensorer. Vi anser att i nuläget är det mer värt att lägga den extra hundringen för en mus med motsvarande design men med vassare sensor och därför når inte CM Storm Alcor fram till någon utmärkelse i Svenska musguiden.

Cooler Master CM Storm Alcor
6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt86 g
Fördelar
USB-Kabeln
Nackdelar
Priset
Bra att veta
En stor men ändå lätt gamingmus
Sensor6
Knappar7
Funktioner5
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Omdöme: CM MasterMouse S

MasterMouse S är den minsta i MasterMouse famlijen och tillverkaren har inte sparat på krutet när det kommer till sensorn. MasterMouse S är bestyckad med en Pixart PMW 3330-sensor som levererar en trevlig ett-till-ett känsla som kan mäta sig med 3360-serien.

När det kommer till knappar och byggkvalitet är det dock en annan femma. Knapparna är taktila men tumknapparna låter mycket plastigt och scrollhjulet känns inte alls lika taktilt och konsekvent som vi hade förväntat oss av en gamingmus i denna prisklass.

Vi kan inte motivera MasterMouse S som ett bra köp även om den råa prestandan är bra så spelar byggkvalitet roll när det kommer till den hårdvaran du håller allra närmst. Spara dina pengar och lägg dem på en storleksmässigt motsvarande mus med bättre prestanda och byggkvalitet som exempelvis Logitech G Pro.

Cooler Master MasterMouse S
5.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
TypFPS
Vikt89 g
Fördelar
Sensorn
Nackdelar
Byggkvalitén
Bra att veta
En lätt liten symmetrisk gamingmus
Sensor7
Knappar4
Funktioner6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys

Musbranschen har varit mycket sval under de senaste månaderna men en fågel viskade i vårt öra att en välkänd tillverkare har något nytt i görningen. Det ska bli spännande att se om tillverkare kommer fortsätta med gamingmöss med fokus på låg vikt, vi hoppas det i alla fall då det är helt klart en bra egenskap i snabba FPS-shooters.

Fler tester finns i Svenska Musguiden

Du kan hitta mer spännande tester av marknadens hetaste möss i Svenska Musguiden där vi jämför form, prestanda och pris mellan dagens alla intressanta modeller.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid