Cooler Master - H500M - Specifikationer och kylning

H500M lägger sig i kategorin Mid-tower. Det ger möjlighet att installera moderkort upp till ATX-storlek. Med härdat glas på båda sidpanelerna blir kabelhantering en viktigare aspekt. För att underlätta en snygg kabeldragning ligger en stor del av ansvaret på tillverkaren att placera ut öglor och andra fästpunkter att bunta fast kablar vid.

Osäker på olika chassistorlekar?
Bra att veta

Det finns flera olika storlekar av chassin och de har ett gäng olika samlingsnamn. De används tyvärr lite olika av olika tillverkare.

De vanligaste samlingsnamnen är:

  • Mini-tower: plats för m-ITX och m-ATX
  • Midi-tower: plats för upp till m-ATX och i vissa fall även ATX
  • Mid-tower: plats för upp till ATX
  • Full-tower: plats för ATX och uppåt

Mid-tower har tyvärr försvunnit mer och mer och tillverkare använder midi-tower för merparten chassin som rymmer ATX-moderkort.

Cooler Master - Mastercase H500M 
Formfaktorm-ITX/m-ATX/ATX
MaterialStål, Plast och Härdat Glas
Mått - (LxWxH)544 x 248 x 546mm
Vikt14,2 kg
Lagring6 x 2,5 tum
2 x 2,5/3,5 tum
Fläktplatser front (Max)3 x 120/140 mm eller
2 x 200 mm
Fläktplatser tak (Max)3 x 120 mm eller
2 x 140/200 mm
Fläktplatser bak (Max)1 x 120/140 mm
Fläktplatser botten (Max)-
Medföljande fläktar2 x 200 mm ARGB Cooler Master 800RPM
1 x 140 mm Cooler Master 2000RPM
Grafikkort - max längd412 mm
Nätaggregat - max längd200 mm
CPU-kylare - Max höjd190 mm
Portar1 x USB 3.1 Typ-C
4 x USB 3.0 Typ-A
1 x 3,5 mm Hörlur
1 x 3,5 mm mikrofon
Lägsta pris på prisjakt.se

Komponentmått

MasterCase H500M är byggt för att visa upp komponenter och lagringsenheter. Detta sätter viss press på datorbyggare som vill få datorn att se snygg ut från alla vinklar. Enligt specifikationerna får det plats grafikkort på upp till 412 millimeter (mm). Vill du använda en luftkylare till processorn är maxhöjden 190 mm, vilket ska vara tillräckligt för de flesta luftkylare på marknaden. Går vi ner i källaren på chassit och kollar på måtten för nätaggregatet så får det plats enheter på upp till 200 mm. När det gäller kylning finns det flera alternativ för luftkylning och vattenkylning med plats för upp till fyra 200 mm-, sju 120 mm- eller sex 140 mm-fläktar.

Portar och frontpanel

Frontpanelen på H500M hittas i toppens framkant, likt många andra chassin. Här finner vi ett bra urval av portar: fyra stycken USB 3.0, en USB 3.1 Typ-C, uttag för hörlurar och mikrofon, en startknapp och en reset-knapp. Reset-knappen kan även kopplas till den inkluderade RGB-kontrollen för att ändra färg på fläktarna. Det är alltså upp till användaren hur reset-knappen ska användas.

Med reset-knappen inpluggad i RGB-kontrollern går det att välja olika lägen:

  • RGB-mjuk roterande: I detta läge roterar fläktarna mellan olika färger i ett lugnt tempo.
  • Statiskt: Statiskt läge där det går att byta mellan några förutbestämda färger.
  • Andandes: Fläktarna roterar mellan olika färger genom att öka och sänka ljusstyrkan.
  • Avstängd: Ja, det går även att stänga av ljuset helt.

Lagring

När vi kollar närmare på antalet lagringsplatser så erbjuder H500M nästan mer än vad vi förväntar oss i ett ”uppvisningschassi”.

H500M har plats för upp till sex stycken 2,5 tums- och två 3,5 tums-enheter. Skulle du inte vilja använda 3,5 tums-diskar finns det hål för 2,5 tums-enheter i vaggorna. 3,5 tums-platserna sitter i en bur nära chassits front. För att komma åt dessa måste en plåtpanel plockas bort från komponentsidan med hjälp av två skruvar. 2,5 tums-platserna sitter däremot utspridda över chassit, två platser finns på baksidan, två ovanpå täckplåten för nätaggregatet och två nära fronten. Dessa kan antingen placeras på baksidan av moderkortsplåten eller bredvid de andra komponenterna.

Kylning

När det kommer till kylning finns det en hel del valmöjligheter. Tack vare H500Ms släktträd har Cooler Master designat chassit med luftflöde som grundtanke. Detta visas i antalet fläktplatser. H500M stödjer max sju 120 mm-, sex 140 mm- eller fyra massiva 200 mm-fläktar.

  • Fronten: 3 x 120/140 mm eller 2 x 200 mm
  • Toppen: 3 x 120 mm eller 2 x 140/200 mm
  • Bak: 1 x 120/140 mm

I chassit inkluderas två stycken 200 mm RGB-fläktar i fronten och en förmonterad 140 mm-fläkt utan RGB i bakkanten.

Det finns fläktfilter vid alla fläktplatser men majoriteten av dessa är tyvärr svåra att rengöra då fronten och toppen behöver tas av för att ge tillgång. Filtret under nätaggregatet går dock att dra ut från baksidan, likt många andra chassin. Fläktfiltren i fronten och toppen är inte heller lika fina så vi oroar oss för att damm ändå kommer hitta in i datorn relativt lätt.

Om du gillar att använda vattenkylning istället för luftkylning så finns det gott om möjligheter på flera ställen i chassit.

  • Fronten: 120, 140, 200, 240, 280, 360 mm (med den främre täckplåten borttagen finns det 70 mm utrymme för radiator och fläktar)
  • Toppen: 120, 140, 240, 280, 360 mm (max tjocklek är 43 mm)
  • Bak: 120, 140 mm

Hur tjock radiatorn i toppen kan vara beror även på hur ditt moderkort är utformat, så ta dessa siffror som ett ungefärligt värde och mät själv innan du beställer vattenkylningen.

Innehåll

6
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
5 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JBMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Led, led och åter led.

Lite roligt med de senaste nyheterna angående mjukvaran till många rgb led är den största säkerhets risken på flera år.

JB
Medlem
JB

Säkerhetsproblem med LED har jag ingen kunskap om – men rent allmänt så… LED – BLING, SNYGGA GRAFIKKORT, alltså vad är det vi pratar om, är det inte DATORER? För mig får ett grafikort se ut hur som helst, prestandan är det avgörande. Chassit kan få se häftigt ut om det är en speldator, men bör vara diskret om det skall placeras i vardagsrummet, hur det SER UT på insidan är för mig av noll och ingen betydelse. Kvaliteten på komponenterna däremot är av yttersta vikt, samt dessutom monteringen och kabeldragningen (som iofs inte måste vara perfekt=snyggt). Så alltså –… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Du skrev jag ju angående LED i en artikel om datorchassi med LED och skrev att det var mjukvaran som styr LED som detta gäller så jag har lite svårt att förstå hur detta man missförstås.

Alltså många mjukvaror som styr LED/RGB i din dator kräver fullständig hårdvaruåtkomst, till och med möjligheten att skriva till BIOS i många fall. Detta har alltså potentialen att vara betydligt större problem en spectre och metdown.

JB
Medlem
JB

Ok. Men iom att jag är, som framgår av min kommentar, fullkomligt ointreserad av LED-belysning som företeelse i datorer, så har jag missat detta helt (och din tidigare kommentar). Men som du beskriver det, ja då låter det riktigt allvarligt.

Morkul
Medlem
Morkul

För att vara 1000% tydlig här så spelar det faktiskt inte roll om du har RGB aktiverat eller inte…. Låt säga att du använder Asus ROG moderkort men inte har aktiverat RGB så kommer du fortfarande ha laddat drivrutinerna för RGB som har tillgång till BIOS.

Detta är alltså ingenting som är unikt för Asus utan bara ett exempel. Finn bland annat flera programvaror som utnyttjar Corsair möss och tangentbord.

JB
Medlem
JB

Vi har åtminstone ett ASUS ROG med RGB-möjlighet (STRIX X470-F GAMING), men drivrutinen för RGB (https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/Utility/AURA_WIN7-10-64_V1.06.17_1114.zip) är inte installerad, då borde det väl inte vara någon risk – eller vad tror du?

Men däremot sitter det en CPU-kylare från Corsair (HydroH80iV2) i en annan dator (mobo: TUF B450-PLUS GAMING), den drevs tidigare av mjukvaran Corsair Link, nu ersatt av iCUE, och DEN har kontrollfunktioner för RGB. Kanske läge att konfrontera Corsair om detta?

Edit: Hur som helst, så ersattes nu iCUE med senaste versionen av CL, detta som säkerhetsåtgärd tills vi fått kollat av med Corsair.