Asus försöker nu ta sig in på marknaden för gamingtillbehör på allvar. Vi har testat tillverkarens nya gamingtangentbord Strix Tactic Pro som tar plats i Svenska tangentbordsguiden tillsammans med det nya modulära tenkeyless-tangentbordet Tesoro Tizona samt meriterade Steelseries 6GV2.

Återigen är det nu dags att uppdatera Svenska tangentbordsguiden med flera spännande modeller. Asus fortsätter satsa på sitt nya gamingmärke Strix med tangentbordsmodellen Tactic Pro, företagets första mekaniska tangentbord. Steelseries laddar med sitt budgetinriktade 6GV2 med en modifierad tangentbordslayout på modellen och sparsmakade funktioner. Tesoro i sin tur levererar udda Tizona – en modulär tenkeyless modell för de som gillar kompakta tangentbord eller för spelaren på språng med sin separata numpadmodul.

För de som vill lära sig mer om tangentbord, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är intressantast idag ska ni ta er vidare till Svenska Tangentbordsguiden där nu även dessa tre modeller finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Specifikationer

Gruppbild_tangentbord2

Egenskaper Asus Strix Tactic Pro Steelseries 6GV2 Tesoro Tizona
Brytare Cherry MX Brown Cherry MX Black Kalih Brown
tangentbelysning Ja, enfärgad orange Nej Nej
USB-hub/ljud Nej Nej Ja, 2x USB 2.0, Ljud in/ut, DC-adapter
Makrotangenter Ja, 13st Nej Ja, 3st
Mediatangenter Ja, 5st, volymscrollhjul Ja, F-funktion Ja, 6st
Inbyggt minne Ja, 4mb Nej Nej
Mått 510 x 180 x 25 mm 480 x 250 x 43 mm 376 x 154 x 24 mm
Kabel 1,8 m 2 m 1,5 m
Anslutning 1 x USB 2.0 1 x USB 2.0 2 x USB 2.0, 2 x 3.5mm
Cirkapris 1200 SEK 690 SEK 900 kronor

 

Asus Strix Tactic Pro

Asus tar plats på tangentbordsmarkanden med sitt nya Strix Tactic Pro, ett mekaniskt tangentbord med Cherry MX brytare. Designen på tangentbordet sticker helt klart ut jämfört med konkurrenterna. Med invidiuell tangentbelysning, NKRO och ett dussin makrotangenter står det klart att det här är ett tangentbord dedikerat till spelare ute efter en rejäl dos funktionalitet. Det är ett bra tangentbord i sin helhet, men avsaknaden av portar och handledsstöd gör att Strix Tactic Pro får svårt att hävda sig mot konkurrenter som erbjuder både portar och handledsstöd för liknande kostnad.

Asus_Strix_02

”Asus har utvecklat ett trevligt tangentbord med en design som verkligen sticker ut. Det är ett helt okej tangentbord som varken utmärker sig som något speciellt eller har några störrre brister som man stör sig på. Tangentbordet känns genomtänkt och välbyggt. Bakgrundsbelysningen är bra och går att ställa i ljusitensitet. Tactic Pro saknar ett handledsstöd vilket gör att det inte har någon vidare ergonomi. Plupparna för att höja tangentbordet känns inte vidare robusta utan känns mer som att de riskerar att gå sönder direkt vid oförsiktig hantering.”
Svenska Tangentbordsguiden 2014-11-14

Lägstapris på prisjakt.se:

Steelseries 6GV2

Steelseries, kanske mest känt för sin långkörare Siberia på headsetmarknaden, tar plats i guiden med den anonymaste modellen som har passerat vårt testlabb. 6GV2 ser i stort ut som ett billigt kontorstangentbord. Kvalitéen känns i vissa aspekter inte mycket högre heller. Texten på tangenterna är dålig och redan efter ett par månader är det sannolikt så att du har slitit ut tecken på flitigt använda tangenter. Steelseries har även valt att frångå den standardiserade tangentlayouten genom att vända på entertangenten. Detta har resulterat i att *-tangenten flyttats ner en rad. En liten skillnad som gör att tangentbordslayouten blir förvirrande stundtals. Bortsett från sin sparsmakade design och funktionalitet har tangenbordet mekaniska brytare som svarar bra och med en låg prislapp kan det vara ett alternativ för de som bara vill få tag på ett billigt mekaniskt gamingtangenbord. Det finns dock bättre och mer kompletta modeller att satsa på.

Steelseries_6GV2_02

”Steelseries har utvecklat ett mekaniskt tangentbord och lagt mycket fokus på brytarna. Man har även lagt energi på att förändra den standardiserade tangentlayouten utan någon märkbar positiv effekt. Vi hade hellre sett att tillverkaren satsat på mjukvarustld samt laseretsning av texten på tangenterna. Det känns lite tråkigt och förhöjer inte upplevelsen av ett annars helt okej tangentbord. Priset kan vara lockande men när även ergonomin brister i avsaknad på höjbarhet och handledsstöd är det svårt att ge Steelseries 6GV2 en rekommendation.”
Svenska Tangentbordsguiden 2014-11-14

Lägstapris på prisjakt.se:

Tesoro Tizona

Det första tenkeyless-tangentbordet i guiden är Tizona från företaget Tesoro. Det är ett kompakt litet tangentbord med en avtagbar USB-kabel som är bra för spelaren på språng. Tangentbordet kommer i stilren design och är utvecklat för att inte ta upp någon onödig plats, varken i väskan eller på skrivbordet. Det finns möjlighet att köpa till en extern numpad-enhet som man kan ansluta på antingen den högra eller vänstra sidan av tangentbordet. Det följer även med en USB-förlängare till numpaden som gör att du kan ha den en bit ifrån tangentbordet. I mångt och mycket är Tizona ett anspråkslöst men ändå kompetent tangentbord för den som vill ha ett mindre mekaniskt tangentbord.

Tesoro_Tizona_02

”Tesoro Tizona är ett bra tangentbord för spelaren som tycker om tenkeyless-tangentbord som inte tar upp så mycket plats på skrivbordet. Det är också ett bra tangentbord för spelaren som är mycket på språng, på t.ex LAN-partyn eller spelar mycket på laptopen. Det finns en del brister i Tizona där frånvaron av mjukvarustyrning är den största bristen. Med mer fokus på mjukvaruutvecklingen kan Tesoro bli en tuff konkurrent för giganterna på marknaden. Innovativt tänkande och fantasi verkar det nämligen finnas gott om hos tillverkaren.”
Svenska Tangentbordsguiden 2014-11-14

Lägstapris på prisjakt.se:

(Tangentbord)
Lägstapris på prisjakt.se:

(Numpad)

Uppdateringar och utmärkelser i Tangentbords-guiden

Vår senaste uppdatering av svenska tangentbordsguiden påverkar inte utmärkelserna i guiden. Ingen av de tre modellerna når upp till den nivån som krävs för att knipa en utmärkelse i den tuffa konkurrensen. Asus har skapat ett bra tangentbord i Tactic Pro men det har samtidigt inga funktioner som räcker för att konkurrera med andra modeller i samma prisklass.

Steelseries har valt att utveckla ett billigare mekaniskt tangentbord och tyvärr märks kompromisserna alltför väl. Vi rekommenderar då hellre att man investerar i en dyrare modell och får bättre kvalitet och ergonomi för pengarna.

Tesoro Tizona har lanserat en tenkeyless modell som på många sätt skulle kunna vara värd en utmärkelse med sin udda och spännande design. Men att Tesoro inte låter användare styra funktionerna på tumknapparna känns småaktigt och i brist på all form av mjukvarustyrning känns det som att modellen tappar mycket av sin potential.

Marknadsanalys 2014-11-14

Tangentbordsmarknaden fortsätter växa och fler företag försöker att plocka marknadsandelar med i synnerhet mekaniska tangentbord. I och med Asus intåg i guiden och på marknaden med Strix Tactic Pro märks en trend av att företag som traditionellt sysslat med datorkomponenter också slår sig in på marknaden för kringutrustning. I den senaste uppdateringen av guiden märks det tydligt att aktörerna på marknaden försöker pressa priserna genom att bland annat slopa USB- och ljudportar på tangentborden. Tangentbordstillverkarna har till viss del även börjat förbise ergonomiska faktorer som för några år sedan lågt högt upp på prioritetslistorna. Varför de väljer att göra på detta sättet saknar vi ett bra svar på men kanske är det prislappen även här som strävas efter att sänkas för att kunna erbjuda billigare mekaniska tangentbord.

Läs hela testet i Svenska Tangentbordsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med prisjämförelser och specifikationer i Svenska tangentbordsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt tangentbordsköp. Vill du ta dig direkt till tangentbordsguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid