Optisk lagring har inte samma pondus som i början av seklet med allt fler användare som hämtar hem sin information direkt från Internet och lagrar det på stationära hårddiskar och lagringsplatser. Men den optiska tekniken lär finnas kvar länge och TDK visar vad som är möjligt i framtiden med en skiva som lagrar 1TB.

TDK visade upp en prototyp av sin optiska media under japanska CEATEC mässan tidigare under veckan och baseras på teknik som används i dagens Blu-ray media. Både skivans material och de optiska strålarna härstammar från Blu-ray. Men istället för upp till fyra 25GB lager av data, som i Blu-ray XL specifikationen med 100GB lagringskapacitet har TDK bakat in inte mindre än 16 separata datalager med en kapacitet på vardera 32GB för varje sida av mediet – totalt 1TB lagringskapacitet.

Om eller när TDK får sin 1TB media på marknaden är svårare att sia om. Enligt företaget är det upp till mediatillverkarna och med ett mer än dubbelt så tjockt datalager som i dagens Blu-ray media lär det inte vara någon billig tillverkning man pratar om. Vi väntar oss med andra ord ingen lansering på ett tag framöver, men det är intressant att se vilka lösningar som går att få till redan idag om kostnader inte är ett problem.

1tb
218 DVD-skivor eller 1 ensam TDK-skiva, båda lösningarna ger 1TB lagringskapacitet.

Källa: TechOn

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
-Tjalve-LaglordenAnton KarmehedDsk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dsk
Medlem
Dsk

Om någon blir lite fundersam över hur 16*32 blir 1024 så är det dubbelsidiga skivor. Alltså (16*32GB)*2

Laglorden
Medlem
Laglorden

Är den sådär typ genomskinlig liksom rökfärgad, lite coolt 🙂

Bra backupmedia… men som vanligt kostar den väl för mycket för vara intressant. Om den kostar som >218 DVD-skivor så är det väl knappast intressant.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det intressanta tycker jag är hur pass tålig den är som data lagring. CD och DVD skivor h¨ller väl kanske i 10 år eller något innan det börjar bli svårt att läsa data på dem. Om detta media skulle hålla i säg 100 år, så kan det vara intressant som backuplösning istället för bandstationer tex.