Apple har tagit sin andra seger i rättstvisten kring konkurrenten Samsungs surfplattor i Galaxy Tab-familjen. Apple har tidigare fått en tysk domstol att utfärda ett temporärt sälj- och marknadsföringsförbud på surfplattorna, ett förbud som nu upprätthålls efter ett nytt domslut. Samsung som fortsätter att sälja sina surfplattor bland annat Sverige satsar på ny överklagan.

Domaren Johanna Brueckner-Hofmann har i Tyska staden Dusseldorfs domstol under dagen återigen gått på Apples linje och bekräftat att Samsung helt enkelt tillverkat en surfplatta som är för lik Apple iPad och att det visst går att välja andra mer unika designkoncept.

”Domstolen anser att Apples minimalistiska designen inte är den enda tekniska lösningen för att göra en tablet-dator, andra utföranden är möjliga.[…]För den informerade kunden finns det fortfarande det dominerande övergripande intrycket att Galaxy Tab ser ut som iPad.” skrev Johanna Brueckner-Hofmann i sitt domslut.

Domstolsbeslutet är inte bara ett stort bakslag för Samsung som i nuvarande läge missar en av Europas mest åtråvärda teknikmarknader. Det är också en fara för övriga tablettillverkare där de flest använder sig av ett liknande designspråk som Apple i deras iPad-familj.Hur och om detta kommer påverka marknaden för surfplattor i sin helhet återstår att se, men Samsung har i ett officiellt uttalande bekräftat att man inte på långa vägar är nöjda med den tyska domstolens beslut. Samsung uttalande följer här nedan i sin helhet;

Försäljningen fortsätter som vanligt i Norden.

Samsung fortsätter försäljningen av surfplattor i Norden, inklusive Galaxy Tab 10.1 och kommande Galaxy Tab 8.9. Planen att lansera Galaxy Tab 7.7 runt årsskiftet kvarstår.

Vi är besvikna över domslutet i Tyskland och menar att det sätter begränsningar för de tyska konsumenternas möjlighet att välja.

Samsung kommer omedelbart att överklaga domstolens beslut för att försäkra sig om att konsumenters valfrihet återupprättas.

Genom att tvinga igenom ett beslut så menar vi också att det begränsar innovation inom design och utveckling inom branschen. En vedertagen designrättighet begränsas.

Det kan också understrykas att dagens beslut inte ligger i linje med den nederländska domstolens beslut den 24 augusti som fann att designen bland Samsungs  serie av Galaxy-produkter har en utmärkande design och inte inkräktar på åberopade designrättigheter.

För att försvara våra immateriella rättigheter och skydda vår frihet att vara innovativa kommer Samsung att vidta alla tillgängliga rättsliga åtgärder, inklusive att ställa Apple (Apple Inc.) till svars med anledning av deras intrång på Samsungs patent inom telekomteknologi runt om i världen.

Diskussionerna på nätforum världen om går fortfarande varma där många menar att Apple kör ett fult spel med sina rättsliga utspel mot inte bara teknikpatent utan som här på en mer grundläggande produktdesign. Vissa menar att det kväver utvecklingen på marknaden, medan vissa ser det fullt förklarligt att Apple tar till alla medel för att skydda de utvecklingskostnader man satsat. Kom gärna med era egna åsikter i kommentarerna medan vi fortsätter att följa utvecklingen.

samsung_galaxytab_77_1

Relaterade artiklar:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Jacob HugossonKame_boycoolacrilleTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Jag tycker det är riktigt illa av Apple helt ärligt. Märks att de gör allt för att hålla tillbaka sina konkurrenter vilket missgynnar oss konsumenter i slutändan.

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Hoppas bara att folk slutar köpa Apples produkter. Visst dom är bra på vissa punkter men beter man sig som dom gör så är dom inte värd ens pengar och precis som Swedish Berserk säger så missgynnar det oss dels nu men ännu mera i det långa loppet.

mitrix
Medlem
mitrix

”För den informerade kunden finns det fortfarande det dominerande övergripande intrycket att Galaxy Tab ser ut som iPad.”
Va!??, tycker man att galaxy tab 10.1 ser ut som en ipad är man definitivt INTE en informerad kund!

Tempel
Medlem
Tempel

http://www.hardwareheaven.com/news.php?newsid=2905

Apple stämmer för att en produkt har samma form men skiter i patent som gäller teknik… Det visar ju egentligen att Apple inte är ett teknikbolag utan nått annat.

coolacrille
Medlem
coolacrille

Vad är det för idiot till domare…?

akriboss
Medlem
akriboss

[quote name=”coolacrille”]Vad är det för idiot till domare…?[/quote]
Säkert en Iphone-användare… dom är lite sådär… oinformerade:P

Medlem
Marre

[quote name=”Tempel”]http://www.hardwareheaven.com/news.php?newsid=2905

Apple stämmer för att en produkt har samma form men skiter i patent som gäller teknik… Det visar ju egentligen att Apple inte är ett teknikbolag utan nått annat.[/quote]

Jag skall bygga en bil med fyra hjul.. blir jag stämd månne?
Hoppas att Apple förtvinar och dör nu när Jobs sagt tack och adjö. Ett ****** ***** pack. Bra produkter för imbecila människor. Helheten klarar sig bättre utan båda.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Marre”][quote name=”Tempel”]http://www.hardwareheaven.com/news.php?newsid=2905

Apple stämmer för att en produkt har samma form men skiter i patent som gäller teknik… Det visar ju egentligen att Apple inte är ett teknikbolag utan nått annat.[/quote]

Jag skall bygga en bil med fyra hjul.. blir jag stämd månne?
Hoppas att Apple förtvinar och dör nu när Jobs sagt tack och adjö. Ett ****** ***** pack. Bra produkter för imbecila människor. Helheten klarar sig bättre utan båda.[/quote]
Du får inte använda 4 hjul, 3 eller 5 går bra. Sen får du inte använda rundade kanter någonstans på bilen eller ha beteckningen ”motor” for det som sitter under huven 😉