Qualcomm har visat upp de första Snapdragon-drivna surfplattorna med Windows RT på Computex-mässan i Taipei och nu avslöjar en chef på företaget att även bärbara datorer är på ingång. Snapdragon-baserade notebooks med ARM-versionen av Windows 8 ska tillverkas redan idag.

Windows RT är som bekant den ARM-optimerade versionen av Microsofts kommande operativsystem Windows 8. Bland andra ASUS, Qualcomm och Acer har visat upp surfplattor på Computex som med ARM-processorer drivit det nya operativsystemet. Men även om det handlat om surfplattor med tillhörande dockningsstationer har det varit ganska tyst om regelrätta bärbara datorer.

Tystnaden bryts nu av ingen minde än Qualcomms Rob Chandhok, chef för mjukvarudivisionen på företaget, som inte bara bekräftar att vi kommer få se bärbara datorer med Snapdragon och Windows RT – utan även att de redan är under tillverkning.

Datortillverkaren Toshiba är en av de få företag som på mässan visat upp prototyper av ARM-baserade Windows RT-datorer, men då har det handlat om en Cortex-baserad processor från Texas Instruments OMAP-familj.

toshibartToshiba visade upp en tidig Windows RT-laptop med OMAP-processor (Bildkälla: TheVerge)

Qualcomms färska Krait-arkitektur är den för närvarande kraftfullaste i sitt slag och med fyrkärniga Snapdragon S4-processorer under utveckling är det som upplagt för mer produktiva och kraftfullare maskiner. Tyvärr avslöjades inga detaljer om när de första Windows RT-maskinerna med Snapdragon-processorer kommer att dyka upp. Men klart är att företagets nuvarande tvåkärniga Snapdragon S4-processor på 1,5 GHz blir först ut. Innan årsskiftet ska även en fyrkärnig modell följa men då utan integrerade 3G eller 4G modem.

Windows RT med sitt bättre stöd för fler samtida applikationer och Microsofts eget Office-paket öppnar nya dörrar för den strömsnåla ARM-arkitekturen. Med kraftfullare kretsar och bättre stöd i mjukvara kan dagens mer konsumtionsinriktade surfplattor och mobila produkter ersättas av mer produktiva lösningar.

Källa: TheVerge, Toms Hardware


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid