nokia_n1_tablet

Nokia må ha lämnat smartphone-tillverkningen bakom sig, men det innebär inte att vi fått se det sista av varumärket på markanden. Separat från Microsoft kommer nu företaget släppa en ny surfplatta, N1 Tablet, som blir en av de första enheterna på markanden med den nya USB C-kontakten.

Microsoft har köpt upp Nokias division för enheter och tjänster, tillsammans med varumärkena Lumia och Asha. Det innebär dock inte att Nokia är borta från den mobila marknaden, men vi kommer få se dem genomgå en rejäl reform. Företaget får exempelvis inte använda sitt Nokia-varumärke för mobiltelefoner förrän tidigast 2016 och har inte heller någon egen tillverkningsplattform.

n1_tablet

Android, aluminium och snäll prislapp

Däremot är det fritt fram för Nokia att licensiera ut sitt varumärke till produkter som tillverkas på annan ort, och tills vidare har de inga begränsningar när det kommer till surfplattor. Därför har Nokia nu utannonserat sin nya surfplatta N1 Tablet, som skiljer sig ganska markant från företagets tidigare lösningar som skedde i samarbete med Microsoft.

Nya N1 Tablet tillverkas av taiwanesiska Foxconn och tar sikte på det övre budgetsegmentet, men ser samtidigt ut att leverera mycket surfplatta för pengarna. Plattan bygger kring en 7,9-tumsskärm med en upplösning på 2 048 x 1 536 pixlar, vilket talar för att det kan vara samma panel som sitter i Apple Ipad Mini. Skärmen drivs av Intels fyrkärniga Atom-processor Z3580 tillsammans med 2 gigabyte internminne och 32 gigabyte flashlagring.

Det är inte heller Windows som gäller för Nokia, som nu istället satsat på Android 5.0 Lollipop med sitt eget gränssnitt Z Launcher. Borta är den färgglada plasten vi blivit vana vid, och istället används ett aluminiumskal. Ett annat intressant tillskott blir USB-kontakten, som blir den nya Type C. Kontakten är vändbar likt Apples Lightning-kontakt och är tänkt att slå igenom tillsammans med USB 3.1, men i det här fallet används USB 2.0.

Nokia kommer stå för industridesignen, mjukvaran, flera patent samt sitt varumärke medan det är Foxconn som kommer stå för tillverkning, marknadsföring och support. Prislappen blir 249 dollar, så räkna med omkring 2 000 – 2 500 kronor när surfplattan släpps i Sverige. Lanseringen sker den 19 februari i Kina, och lansering i Ryssland och Europa kommer ske strax därefter.

Källa: Nokia via Android Central


Relaterade artiklar

DELA

Leave a Reply

3 Kommentarer på "Nokias nya surfplatta N1 får vändbar USB Type C och aggressiv prissättning"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Gäst

verkar riktigt trevlig!

johnjensen
Gäst

Hade det varit Windows phone på den hade jag varit intresserad. Använder mest RSS och där är WP-appen överlägset bättre än de som finns på Android och även Windows 8 OS.

Wingman
Gäst

Finns det många produkter därute med vändbar USB? Jag har riktigt dålig koll. Hursomhelst ser den här mycket trevlig ut!

wpDiscuz