Microsoft släppte under gårdagen lös priserna på sin surfplatta Surface RT för den amerikanska marknaden. Nu har internationell prissättning som troligen stämmer bättre överens med Sverige kommit ut. Det visar sig även att Windows RT tar upp över 10 gigabyte utrymme.

Microsoft Surface ska finnas i två olika modeller. Surface for Windows 8 väntas bli lanserad i början av nästa år och kommer med den fullskaliga versionen av Windows med en Intel Core-processor. Exakt modell på processorn är ännu inte känt, detta är troligtvis då det är en av Intels beryktade Ivy Bridge-varianter på endast 10 watt. Men till lanseringen som äger rum den 26 oktober kommer deras Surface for Windows RT att släppas.

Surface for Windows RT är den modell som ligger endast dagar från lansering och kommer istället med en ARM-baserad processor. Nvidia Tegra 3 kommer med fyra kärnor klockade till 1,3 gigahertz, tolv grafikkärnor på 520 megahertz och processorn får 2 gigabyte RAM-minne att arbeta med. Skärmen ligger på 10,6-tum med upplösningen 1 366 x 768 och sett till anslutningsmöjligheterna hittar vi en USB 2.0 och MicroSD-kortläsare. Chassit är byggt i en magnesiumlegering med svart ytbehandling. Surfplattan kommer även med en kamera på framsidan och baksidan för att spela in film i 1 280 x 720-upplösning. Surfplattan kommer även att skeppas med Office 2013 Preview, men den här programsviten kommer gratis att uppdateras vid ett senare tillfälle till den skarpa versionen.

Specifikationer Surface for Windows RT Surface for Windows 8
Operativsystem Windows RT Windows 8
Mått (H x B x D) 9,3 mm 13,5 mm
Vikt 676 gram 903 gram
Skärmstorlek och upplösning 10,6 tum, 1 366 x768 10,6 tum, 1 920 x 1 080
CPU NVIDIA Tegra 3 Intel Core (Ivy Bridge)
RAM-minne 2 GB 4 eller 8 GB(?)
Internminne 32 / 64 GB 64 / 128 GB
Batteri 31,5 Wh 42 Wh
Anslutningar USB 2.0
Micro HDMI
MicroSD
USB 3.0
Mini DisplayPort
MicroSD
Tillbehör Touch Cover
Type Cover
Touch Cover
Type Cover
Penna
Lansering 26 oktober Slutet av 2012/början av 2013

Priset för Surface for Windows RT med 32 gigabyte minne ska ligga på 479 euro, motsvarande cirka 4 800 kronor. Vill man ha med ett Touch Cover som är ett mindre traditionellt tangentbord med peksensorer istället för fysiska knappar och som även kan användas som skärmskydd, kostar det 100 euro extra. Slutligen finns även en modell med 64 gigabytes lagringsminne som lägger till ytterligare 100 euro på priset inklusive Touch Cover. För den som föredrar ett tangentbord med traditionella knappar kommer det också finnas att köpa till för ett något lägre pris än Touch Covern. Vi beräknar att Type Covern kommer kosta 30 euro mer än Touch Cover.

Förutom prisuppgifter har vi även fler detaljer om lagringen i Surface for Windows RT. Ricardo Lopez som är testansvarig för Microsoft Surface sa under en ”Ask Me Anything”-session på Reddit att den nya surfplattan kommer ha ungefär 20 gigabyte ledigt för slutanvändaren. Vilket innebär att bara Windows RT bör ligga på cirka 10 gigabyte och det är innan alla uppdateringar. Det här är väldigt mycket om vi jämför mot både Google Android och Apple Ios. Det ska inte heller gå att installera applikationer från Windows Store på ett minneskort – någonting som potentiellt skulle kunna bli ett problem för vissa användare som köper den billigare varianten med 32 gigabytes lagringsminne.

Microsofts kommande operativsystem har än så länge hyllats av media för att fungera riktigt bra med pekskärmar och de båda Surface-modellerna ska ses som referensdesigner från Microsoft. Det kommer bli intressant att se hur Microsoft kommer klara sig på den här marknaden med deras egna hårdvara och mjukvara. Men även hur det kommer påverka deras partnertillverkare.


Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
-Tjalve-Bobby83Segen01Tintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Företag med en hårt integrerad Windows-mlijö kommer säkert vilja ha en.

Vem skulle betala dubbelt upp för denna över en Nexus 7 till hemmet? Eller en mycket mer etablerad Ipad för samma pris?

Speciellt när alla spel och appar som man kopplar till plattor är till Android och Ios, inte Windows…

För dyrt helt enkelt.

Smeuwskel
Gäst
Smeuwskel

Alldeles för dyrt för min smak jag köper hellre än ”riktig” bärbra dator till det priset, då får man ju mer för pengarna. Sen har ingen kunnat ge en vettig förklaring till vad f*n man ska ha en surfplatta till jag då ser inget användningsområde för en sån överhuvudtaget

Tintin
Gäst
Tintin

[quote name=”Andreas G”]Företag med en hårt integrerad Windows-mlijö kommer säkert vilja ha en. Vem skulle betala dubbelt upp för denna över en Nexus 7 till hemmet? Eller en mycket mer etablerad Ipad för samma pris? Speciellt när alla spel och appar som man kopplar till plattor är till Android och Ios, inte Windows… För dyrt helt enkelt.[/quote] Jag har inte hängt med i svängarna om dessa tablets med Windows nya OS, men ifall din retorik ska hålla så måste detta OS också enbart kunna köra specialskrivna Apps. Är det så eller är detta en nedbantad version av deras nya Windows… Läs hela »

Segen01
Gäst
Segen01

Ingen fara, priset kommer gå ner.
Har inte folk redan tröttnat på surfplattor?

Bobby83
Gäst
Bobby83

[quote name=”Tintin”][quote name=”Andreas G”]Företag med en hårt integrerad Windows-mlijö kommer säkert vilja ha en. Vem skulle betala dubbelt upp för denna över en Nexus 7 till hemmet? Eller en mycket mer etablerad Ipad för samma pris? Speciellt när alla spel och appar som man kopplar till plattor är till Android och Ios, inte Windows… För dyrt helt enkelt.[/quote] Jag har inte hängt med i svängarna om dessa tablets med Windows nya OS, men ifall din retorik ska hålla så måste detta OS också enbart kunna köra specialskrivna Apps. Är det så eller är detta en nedbantad version av deras nya… Läs hela »

Medlem
WIRN

Verkar faktiskt vara en trevlig pryl. Var ett tag sedan MS släppte något som gav lite av ett habegär…!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Konceptet är superintressant för de som arbetar mycket på resande fot. Men visst är den för dyr som den är nu. De som kommer köra Windows 8 PRO har ju något som ingen annan surfplattan har, nämligen tillgång till den nästan obegränsade mängden x86 kod som finns.
Bäst av allt: man slipper betala en utvecklar licens till Apple.