SamsungTabS

Copyswede tog under onsdagen en tung seger i kampen mot elektronikföretag på Svenska marknaden och i synnerhet Koreanska Samsung. I Solna tingsrätt fastslås att Samsung ska åläggas med ersättningskrav för lagringsutrymme i surfplattor och datorer som importerats i landet och som Copyswede menar används för privatkopiering av upphovsrättsskyddat material.

Privatkopieringsersättning är en avgift som tas ut för specifika produkter som anses användas för att lagra privatkopierat upphovsrättsskyddat material. Intresseorganisationen Copyswede som tidigare fått igenom krav på privatkopieringsersättning för både interna och externa hårddiskar har på senare år även gett sig på mobila produkter i större omfattning. Sedan september 2013 har Copyswede krävt privatkopieringsersättning för även surfplattor och datorer, något de flesta aktörer och tillverkare – om än motvilligt – betalt. Undantaget har varit koreanska Samsung som vägrat betala avgift för lagringsutrymme som man hävdar väldigt sällan används för lagring av privatkopierat material.

Copyswede svarade med att i juli förra året stämma Sasmsung i ett försök att tvinga elektronikjätten att betala ersättning. Ett mål där som under onsdagen fick en fällande dom mot Samsung där Solna tingsrätt dömer företaget att dela med sig av sin redovisning av sålda datorer och surfplattor i Sverige. Information som i sin tur ska ligga till underlag för den ersättning som Samsung retroaktivt ska betala in till Copyswede.

Läs mer: Copyswede vinner mobiltvist i hovrätten – sex gånger högre ersättning

Samsung har en månad på sig att sammanställa informationen. Lyckas man inte tillhandahålla detta får Samsung böta 50 000 kronor per dag tills informationen överlämnats till Copyswede. Samsung döms även att betala Copyswedes rättegångskostnader på drygt 2,7 miljoner kronor.

– Vi tycker inte att domstolen gjort en korrekt bedömning av lagen mot bakgrund av att datorer och surfplattor enligt oss används i första hand används till andra aktiviteter än privatkopering av ljud och bilder, säger Jacob Birkeland, Samsungs PR-ansvarige till IDG.se

Elektronikbranschen rasar – “Lagstiftningen är absurd”

Domen betyder att Solna tingsrätt tolkar dagens privatkopieringslag som sådan att surfplattor och bärbara datorer i stor utsträckning används för att lagra exempelvis filmer och musik som användare själva kopierat från lagligt köpta skivor eller annan media. En bedömning som får hård kritik från inte bara Samsung själva utan även Svenska Elektronikbranschen som i ett pressmeddelande sågar den svenska lagstiftningen.

”Domen i Solna Tingsrätt visar på det absurda och otidsenliga i dagens lagstiftning. Lagen skrevs för kassettband och nu använder konsumenterna streaming via Spotify eller Netflix. Konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Vi är gärna med och föreslår hur upphovsrättsinnehavarna kan få ersättning och stöd, men det är nu dags att en gång för alla avskaffa den föråldrade kassettbandsskatten”, säger Klas Elm, VD Elektronikbranschen i ett uttalande.

Källa: Solna tingsrätt, Elektronikbranschen, IDG

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

DELA

11 KOMMENTARER

 1. I och med detta antas varje användare bryta mot lagen. Även om man inte gör det. Detta är absurt i ett rättsmedvetet land som Sverige. Det är tunga ekonomiska intressen som pressar på, inte logik eller normal rättspraxis.

 2. [quote name=”Stefan Axelsson”]I och med detta antas varje användare bryta mot lagen. Även om man inte gör det. Detta är absurt i ett rättsmedvetet land som Sverige. Det är tunga ekonomiska intressen som pressar på, inte logik eller normal rättspraxis.[/quote]

  Nu är det ju faktiskt så att det är inte olagligt att sprida upphovsrättskyddat material inom den närmsta kretsen i Sverige.
  Det är tack vare denna lag som Copyswede kan existera, de utgår från att alla använder all form av lagring till att dela musik med släkt och vänner.

  Men jag kan hålla med alla om att det är sjukt att Copyswede fortfarande kan existera i dagens samhälle.
  99% av befolkningen privatkopierar INTE.
  Sen är deras prissättning lika sjuk som företaget i sig.

  Surfplatta: 1,25 kronor per gigabyte (max 100 kronor)
  Mp3-spelare: 1,25 kronor per gigabyte (max 400 kronor)
  Mobiltelefon: 4,38 kronor per gigabyte

  Det finns inget tak på kostnaden för “straffavgiften” på en telefon vilket är helt sjukt.
  I teorin innebär det att en telefon kan få en högre “straffavgift” än en Mp3-spelare vars enda funktion är just lagring och uppspelning av musik.
  Den som kan förklara den prissättningen, han är välkommen hem på kaffe till mig 🙂

 3. [quote name=”LoppanH”]Copyswede är stöpta i samma trasiga och defekta gjutform som regeringen, lika verklighetsfrånvarande.[/quote]

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Copyswede

  Sedan 1982 har totalt 8 regeringar med olika nyanser av rött och blått kunnat ändra den här lagen. Huruvida dessa regeringar var verklighetsfrämmande lämnar jag därhän, men Du kan utgå från att Copyswede är fullt medvetna om vad de gör.

  Vill man dela ut pengar till upphovsrättsinnehavare måste man samla in dem på något vis. Att beskatta media direkt vore kontraproduktivt, där fortsätter man att beskatta lagringsmedia.

  Problemet är att ingen utom de direkt inblandade kan se det här som rimligt.

 4. [quote name=”Roger Lundqvist”][quote name=”LoppanH”]Copyswede är stöpta i samma trasiga och defekta gjutform som regeringen, lika verklighetsfrånvarande.[/quote]

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Copyswede

  Sedan 1982 har totalt 8 regeringar med olika nyanser av rött och blått kunnat ändra den här lagen. Huruvida dessa regeringar var verklighetsfrämmande lämnar jag därhän, men Du kan utgå från att Copyswede är fullt medvetna om vad de gör.

  Vill man dela ut pengar till upphovsrättsinnehavare måste man samla in dem på något vis. Att beskatta media direkt vore kontraproduktivt, där fortsätter man att beskatta lagringsmedia.

  Problemet är att ingen utom de direkt inblandade kan se det här som rimligt.[/quote]

  Man måste förstå att, oberoende av vilken regering som sitter, lagarna som har att göra med s k »immaterialrätt« skrivs på Dag Hammarskjölds väg 31….

  Henri

LÄMNA ETT SVAR