Uppköpet som hamnade på allas läppar i höstas har nu gått igenom officiellt – numera är Microsoft ägare av Nokias mobildivision. Världens största mjukvaruföretag har i och med det här uppköpet en betydligt starkare position för att leverera både hårdvara och mjukvara för den mobila marknaden.

Efter att Nokia tappat större delen av sin en gång världsledande position på mobilmarknaden beslutades det förra året att mjukvarujätten Microsoft skulle köpa upp den finska aktörens division för enheter och tjänster. Det var dock en affär som skulle ta ett tag att faktiskt få igenom, och från och med idag har den övergången officiellt gått i lås.

I och med uppköpet kommer framtida mobila enheter från divisionen säljas som Microsoft Mobile istället för Nokia, åtminstone för Lumia-serien smartphones. Mobildivisionen kommer drivas som ett separat dotterbolag inom Microsoft-koncernen. Microsoft kommer även licensiera Nokias mobilpatent för att kunna använda dessa i sin mobiltillverkning.

I och med den här övergången har Microsoft nu gått från att vara världens största mjukvaruföretag till att också kontrollera en av världens mest välkända hårdvaruaktörer inom mobiltelefoni. De kommer stå för 90 procent av all Windows Phone-hårdvara på marknaden, och därmed få helt nya möjligheter att anpassa sin mjukvara för specifik hårdvara, och vice versa.

Affären har kostat Microsoft 3,79 miljarder euro för själva mobildivisionen, samt ytterligare 1,65 miljarder euro för patentlicenserna, totalt motsvarande omkring 50 miljarder kronor.

Via: Gizmodo


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid