Tango är ett komplett PC-system intryckt i en formfaktor stor som en portabel hårddisk, som kan dockas under TVn, på jobbet eller hemmakontoret. Och trots det lilla formatet har Tango utrustats med en fyrkärnig Kabini-APU från AMD och expanderbart minne och lagring.

Vi har fått se gott om kompakta datorsystem på senare tid, exempelvis i form av Intels NUC-satsning och Gigabytes konkurrerande lösning Brix. Dessa små system är ideala för att stoppa i TV-bänken eller gömma bakom skärmen på kontoret – men tänk om man hade kunnat ersätta flera av dessa kompakta enheter med en?

Målet med Tango är att erbjuda en portabel dator som kommer till liv först när du ansluter den till en dockningsstation, men som med ett inbyggt batteri kan spara allt arbete så fort du kopplar loss den. Det primära exemplet är att flytta arbete mellan hemmet och kontoret – istället för att ha en stationär dator hemma och en på kontoret så kopplar du loss Tango och tar den med dig. Ungefär som en dockningsbar bärbar dator, men betydligt mindre.

Tango är ungefär lika stor som en portabel hårddisk och får plats exempelvis i jackfickan. Innanför skalet gömmer sig en AMD Kabini-APU på 2 gigahertz med fyra Jaguar-kärnor och en HD8400-grafikkrets, och både lagringen och minnet kan expanderas manuellt. Skalet kan öppnas, och minnet sitter monterat som en vanlig DDR3 SODIMM-modul. Lagringen kan i sin tur anslutas som en mSATA-SSD, som idag finns i storlekar uppåt 1 terabyte.

tango_1

Till själva Tango-enheten hör en dockningsstation, som ger tillgång till en HDMI 1.4-port, tre USB 2.0, en USB 3.0, en ethernetport, inbyggda wifi-antenner och ljudanslutningar. Då Tango kan köra alla vanliga X86-operativsystem kan man exempelvis ha en dockningsstation på hemmaskrivbordet, en på kontoret och en under TVn, där man sedan kan köra allt från Windows till Steam OS eller annan valfri Linux-distribution.

tango_3

Enheten ersätter givetvis inte helt och hållet en bärbar dator, men för den som arbetar huvudsakligen stationärt men vill ta allt arbete med sig och slippa ha flera maskiner eller en datorväska, så kan det vara ett smidigt alternativ. Priset är fortfarande något osäkert, men tros landa någonstans omkring 350 dollar, eller strax över 3 000 kronor inklusive moms i Sverige.

Tango har för närvarande en kampanj på Indiegogo för att få fart på projektet, som fortfarande inte är i produktion. För 349 dollar säkrar man en enhet med dockningsstation, 32 gigabyte SSD och 4 gigabyte RAM, och ytterligare tillskott ger diverse uppgraderingar. Med 32 dagar kvar på kampanjen (i skrivande stund) har Tango samlat ihop över 229 000 dollar, där det ursprungliga målet var 100 000 dollar.

Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments