Efter att ha blivit lovade av Valve att få se Steam Machines strax efter årsskiftet så börjar diverse tappningar av TV-speldatorn dyka upp bland tillverkare. Piixl har nu visat en intressant variant som kommer i ett tunt chassi som kan monteras bakom en TV.

Utöver att kunna köra Valves operativsystem Steam OS så är tanken med konceptet Steam Machines att ha kunna ha en kraftfull speldator i ett litet format som kan placeras vid en TV likt en HTPC. Koncepten vi har fått se hittills har använt sig av mini ITX-moderkort och riserkort för grafikkortet för att kunna göra chassit mindre, tunnare och med en formfaktor något mer snarlikt en spelkonsol.

jetpack

Riserkort och mini ITX används även i Piixl Jetpack, men chassit har byggts ännu tunnare än övriga modeller vi har fått se hittills. Datorn påminner mer om ett 1U-rackchassi och är marginellt tjockare än höjden på moderkortets I/O-panel. Tanken är att chassit ska kunna använda VESA-fästena på en TV från 32 tum och uppåt, antingen mellan TVn och väggen eller direkt bakom TVn beroende på om den redan är väggmonterad eller inte, och på så sätt lämna mer plats i TV-bänken.

jetpack2

”Jetpack is designed for gamers that do not want to compromise on performance nor interior design. Whether wall mounted or on a table, its presence stays smart and minimalistic while providing leading edge-performance and tweak potential virtually on par with a full-tower. If the future of gaming is open, so should be the hardware platform it is being played on.”
– Francois-Xavier Gardes, Piixl

Det är ett spännande koncept, och Piixl håller inte heller tillbaka med hårdvaran. Jetpack kan levereras med Intel Core i7-processorer och entusiastgrafikkort, varav GTX 780 och GTX Titan är två modeller som kommer på tal. Den kan levereras med upp till 1 terabyte SSD-lagring, och chassit ska vara enkelt att öppna för att själv montera in ytterligare lagring eller byta ut andra komponenter eller bygga in andra modifikationer.

Datorn är enligt tillverkaren optimerad för Steam OS, men i och med att det rör sig om ganska vanliga komponenter är det inga problem att installera en annan Linuxdistribution, Windows eller BSD om man så önskar.

Då det inte syns någon processorkylning på någon av bilderna av datorn så ställer vi oss dock frågan hur kylningen i chassit kommer prestera i ett så pass tunt utrymme.

jetpack3

Piixl Jetpack kommer börja säljas i Storbritannien med en prislapp på 600 pund. I och med att import till Sverige från Storbritannien är tullfri så kommer svenska konsumenter kunna få den för omkring 6 350 kronor plus eventuella fraktkostnader. Lansering sker den 1 januari 2014.

Mer information finns på Piixls hemsida.


Relaterade nyheter

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
S0urcerr0RSegen01Anton KarmehedOSL Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Tycker detta är ett klart intressant koncept för Steam machines och andra kraftfulla vardagsrumsdatorer. Förutom frågetecknet kring kylning kan det nog se kanske klumpigt ut när man trycker in datorn bakom en av dagens supertunna TV-apparater. Särskilt om du har TVn monterad på en central vägg där man ofta går parallellt med TVn. Den försvinner nog rätt fint bakom en 70-80 tums TV dock. 😉

OSL
Gäst
OSL

Kommer det inte väsnas, med alla små fans?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”OSL”]Kommer det inte väsnas, med alla små fans?[/quote]
Det är nog en överhängande risk ja.. eller bakomhängande kanske. :O
har svårt att se hur de ska få till en tyst och effektiv kylning med de fläktarna man visar på bilden i alla fall.

Segen01
Gäst
Segen01

Precis som Carl och alla andra undrar jag också hur kylningen till en i7 cpu kommer att se ut.
Heatpipes lär nog inte räcka långt. Kommer att bli svårt att dra dom över minnen till fläkten enl. bild.
Fläkten under SSD, vad gör den egentligen?
Kommer nätagget orka med alla high end komponenter?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Den är extremt tunn för att vara en monsterdator!
Såna här sorters moderkort och lådor vill jag se mer av ..och den där Pcie risern som omplacerar grafikkortet till liggande position kanske konsekvent ger gynsammare kylningsegenskaper.